jeskyně Pekárna 7.2.2010

ledová výzdoba

 

Poté, co jsem zahlédla zimní fotografie z Pekárny, byl jeden z cílů pro zimní výlet jasný.

 

Normálně bych vzala běžky a projela bych si Mariánské údolí včetně údolí Říčky, ale protože mne před víkendem skolila střevní chřipka, byl to výlet pouze na chvilku a naprosto relaxační - autem, které řídil syn Honza.

 

A právě jeho nová GPSka nás cestou zásluhou hlasové navigace namluvené hercem Pavlem Liškou dokonale bavila svými hláškami. Hláška při překročení rychlosti "No v klidu, v klidu, v klidu, ale brzdi, brzdi, brzdi" je opravdu super. Škoda jen, že by ji člověk vlastně neměl nikdy slyšet.

 

Parkoviště pod Hádkem bylo plné, ale nakonec jsme se do sněhu nějak srovnali. Aspoň jsme si vyzkoušeli, že prašanem naše Fabie opravdu nejezdí.

Ochoz u Brna

Pod Hádkem

Bufet Pod Hádkem je obsypaný zejména běžkaři, ale do kvalitní stopy má cesta údolím hodně daleko. Počty pěších v podstatě převažují a namísto stopy tudy vede ušlapaná hrbolatá a docela zledovatělá cesta.

 

Rybník je kompletně zamrzlý, na několika odhrabaných plochách zkouší své umění bruslaři, ale plocha více připomíná louku než hladinu rybníka. Těch odhrabaných míst je málo a sněhu naopak hodně.

Ochoz u Brna

Bufet po Hádkem

Ochoz u Brna

Rybník Pod Hádkem

Na skalním ostrohu nad soutokem Říčky a Ochozského potoka se nachází známá archeologická lokalita - jeskyně Pekárna. Jeskyně byla osídlena od starého paleolitu (cca. 600 000 – 250 000 př. n. l.) až do doby bronzové (cca. 2000 – 750 př. n. l.). Z doby paleolitu zde našli spoustu předmětů - nejznámějšími jsou rytiny na kostech - pasoucí se koně a zápolící zubři. Vchod do jeskyně je obrovský; široký plných 23 metrů a vysoký 6. Jeskyně je dlouhá 64 metrů a právě díky širokému vchodu a své výšce 2–3 m je téměř celá osvětlena denním světlem. Ale nejhezčí je v zimě - když sem dorazíte ve správném období zimy, můžete obdivovat kouzelnou ledovou výzdobu.

 

A právě kvůli ní jsme se sem dneska vypravili. K rozcestí u Ochozské jeskyně se dostáváme v pohodě jen s jedním uklouznutím - ještě vyšplhat nahoru k Pekárně a budou tam???

Pekárna

Jeskyně Pekárna

Byly...

 

A že jich tam je!!! Pohádková nádhera...

Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna

Jeskyně Pekárna

A hláška Pavla Lišky z hlasové navigace iGO "hele, tady není signál" při projíždění husovickým tunelem byla už jen třešničkou na dortu za povedeným minivýletem.