Křížem krážem Vysočinou 24.3.2010

až ti bude úzko otoč se čelem ke slunci,
všechny stíny budeš mít za zády

 

Jako podtitul dnešního toulání jsem si vypůjčila slova Jana Wericha (1905-1980). Pomáhá to, věřte mi!!

 

Dneska je to toulání za pomoci auta ve stylu od kešky ke kešce - tou nejdelší pěší procházkou je výlet přes Chlébské.

 

Doubravník, Bozinka MAPY.CZ

Na homolovitém kopci nad Doubravníkem, Bozince, stojí kaplička sv. Máří Magdaleny. Odstrčená poloha jí dodává punc jakési tajemnosti - vrchol dominantního kopce jí tehdy zajišťoval viditelnost z široké vzdálenosti - kapli zde postavili v roce 1692.

Kaple sv. Máří Magdaleny, Doubravník Kaple sv. Máří Magdaleny, Doubravník

Kaple sv. Máří Magdaleny, Doubravník

Doubravník od kaple

Doubravník, kostel Povýšení sv. Kříže

Pernštejn, Mařenčino loubí MAPY.CZ

Na místě s vyhlídkou na hrad Pernštejn dal hrabě Mitrovský (1864-1930) altán a pojmenoval jej po své druhé manželce. Vzal si ji v roce 1895 a celým jménem se jmenovala Maria Pia hraběnka Baworowská z Baworowa (1869-1930). Altán samozřejmě postupem času chátral - koncem 20. století zde zůstaly jen zbytky dřevěné konstrukce, ale od roku 2000 zde zásluhou Lesů České republiky stojí altán nový a Mariino loubí (Maria Laube) je znovu cílem turistů i tuláků, výletníků i milenců, návštěvníků hradu Pernštejna.

 

Není to jen tak ledajaký altán - má i své internetové stránky - www.marencino-loubi.wz.cz - a přidám poznámku pro fotografy - vyšlápněte si sem až odpoledne a ne po ránu jako já - ať máte slunce v zádech.

Mariino loubí, Pernštejn Mariino loubí, Pernštejn Mariino loubí, Pernštejn

Mariino loubí, Pernštejn

 

Údolí Chlébského potoka MAPY.CZ

Je jaro, údolí Chlébského potoka je samozřejmě dalším cílem. Bledule, bledule, bledule. Všude samé bledule. Oproti loňské návštěvě je zde více sněhu, více vody a především mnohem méně lidí. Ale to bude tím, že tehdy byla sobota a dnes je středa :-)

Údolí Chlébského potoka Údolí Chlébského potoka Údolí Chlébského potoka Údolí Chlébského potoka Údolí Chlébského potoka Údolí Chlébského potoka

Údolí Chlébského potoka

 

Žalov MAPY.CZ

Žalov, pietní místo, které jsem již dlouho chtěla navštívit... Od července 1942 až do prosince 1943 zde byly v tzv. cikánském táboře vězněny celé romské rodiny. Genocida moravských Romů - táborem prošlo 1396 osob. Kdo přežil špatné životní podmínky, těžkou práci či epidemii tyfu, odjel v několika hromadných transportech do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

 

V místě hromadných hrobů, nad dosud viditelnými třemi terénními vlnami, byl vztyčen v roce 1946 dřevěný kříž s trnovou korunou. Současný památník v podobě kovového kříže s romskými symboly - torzem kola kočovného vozu a koňského chomoutu - byl zde umístěn v roce 1997. Kámen s nápisem "Žalov obětí nacismu" vytesal jeden z vězňů tábora.

 

Vlastní tábor sloužil donedávna jako rekreační středisko - jeden z původních vězeňských baráků sloužil jako ubytovna hostů, druhý jako restaurace. Stát areál letos odkoupil a chystá se zde zbudovat expozici připomínající holokaust... Více o areálu a odkazy na stránky věnované genocidě Romů viz např. Hodonínek na Wikipedii

Žalov Žalov Žalov

Žalov

 

Tasovice MAPY.CZ

1. listopadu 1996 se u obce Tasovice v okrese Blansko zřítil stíhací bombardét české armády Su-22. Letoun narazil do země v rychlosti přes 1000 km/h a kpt. Návesník při nárazu letounu do země zahynul aniž by se pokusil o katapultáž.

Su-22

Tasovice

Tasovice

Krajina v okolí Tasovic

 

Osiky, Sv. Stanislav MAPY.CZ

Kostel sv.Stanislava stojí na samotě jižně od obce Osiky nad malebným údolím potoka Besének. Jedná se o barokní stavbu z 18. století a hřbitov je společný pro čtyři okolní obce.

Kostelík je malebný, ale z hradu neznámého jména toho kromě hlubokých příkopů a valů moc nezbylo :-)

Osiky, kostel sv. Stanislava

Osiky, kostel sv. Stanislava

 

Malhostovická pecka MAPY.CZ

A poslední zastávka před návratem zpátky do civilizace a problémům.

Malhostovická pecka Malhostovická pecka Malhostovická pecka

Malhostovická pecka