Malá Haná - 22.5.2010

další deštivá sobota :-(

 

Květen se překlopil do druhé poloviny, ale sluníčko a teplo pořád nikde. Šedivá oblaha, přeháňky, bouřky, déšť... Mokrá tráva, bláto, bahno... Vyrazíme do Moravského kartografického centra - je pod střechou :-) a samozřejmě autem, protože není dne, kdy by nezapršelo...

 

Velké Opatovice MAPY.CZ

Město Velké Opatovice se nachází ve střední části Malé Hané a právě ve zdejším zámku je umístěno Moravské kartografické centrum, náš dnešní hlavní cíl. Expozice je zaměřena na historický vývoj zobrazení zemského povrchu na mapách a na kartografické zpracování map na území ČR. Ústředním exponátem je plastická mapa historických území Moravy a Slezska o rozloze cca 100 m2.

Moravské kartografické centrum Moravské kartografické centrum Moravské kartografické centrum Moravské kartografické centrum

Velké Opatovice, Moravské kartografické centrum

 

Smolenská přehrada MAPY.CZ

2 kilometry severně od města Velké Opatovice leží údolní nádrž Smolná, Smolenská přehrada s možností koupání. Dnes je to zde samý rybář, zrovna totiž probíhají rybářské závody. Pneumatiky na blátě pěkně prokluzují, snad se odsud nakonec dostaneme :-( Počasí rozhodně nepřeje koupání, břehy jsou příšerně zarostlé a stezka je samé bahno, takže se dlouho nezdržujeme a pokračujeme pěšky na Červený kopec, ač v dálce hřmí.

 

Cesta stoupá po červené na Červený kopec k památníku, připomínajícímu tragickou událost v květnu 1949. Při letecké havárii, jedné z největších našich armádních leteckých katastrof, pravděpodobně vlivem silného nárazového větru, zde zahynulo sedm letců.

 

Přidávám vzpomínky jednoho z pamětníků, Ing. Jiřího Skácela (a moc děkuji za jeho příspěvek do návštěvní knihy):

 

Na vaše stránky jsem se dostal přes letecké katastrofy a to rovnou ke svému rodišti - Smolenské přehradě, neb ten domek hrázného u přehrady, je můj rodný dům. K té letecké katastrofě nad přehradou došlo někdy kolem půlnoci a bylo to za dosti silné bouře. Přes to, že vzdušná vzdálenost od místa pádu k domku je poměrně malá, hluk výbuchu v té bouřkové vřavě zanikl. Tehdy letěla letadla dvě. Byla to vojenská letadla a většina členů posádek byli letci, kteří se po válce vrátili z Anglie. Mělo se jednat o hlídkový let, při němž se dostaly oba stroje do bouře a s největší pravděpodobností o sebe zavadily. Výsledek byl, že jeden stroj ukončil let cca 300 m vzdušnou čarou severně od našeho domu na rozhraní řídkého borového a hustého smrkového lesa. Druhý stroj "zaparkoval" v obilném lánu asi 1km severně od návsi Jaroměřic a asi 4,5 km SVV od místa pádu prvního stroje. Jestliže v druhém případě se daly posbírat ostatky jednotlivců, v případě pádu letadla nad přehradou se to podařilo pouze částečně u dvou letců. Výbuch, jenž patrně po pádu následoval, musel být hrozný. Díky dešti ale k požáru lesa nedošlo. Motor letadla byl zaryt pod kořeny silné borovice a to byla také jediná zachovalá část z letadla, kromě kusu křídla, jež se nacházelo asi 50 m od místa, kde byl motor. Jako dítě školou povinné jsem si při cestě ze školy domů udělal menší zacházku a šel se podívat na místo dopadu, kde již pracovali letečtí inspektoři a další, snažící se posbírat a zadokumentovat vše, co se zadokumentovat dalo. Ještě dlouho poté k místu tragedie přijížděli rodiče i sourozenci zahynulých letců poklonit se jejich památce. Větší část většiny z nich splynula s místem, kde zahynuli a pozůstalí si toho byli velmi dobře vědomi. Není to tak dávno, snad 8 roků, co matka jednoho z nich, občanka Vracova, zemřela v domově důchodců. Autorem hlavy krista s trnovou korunou je jevíčský občan, akademický malíř a sochař, pan Makovička.

Památník letců u Jevíčka

Památník letců u Jevíčka

Pokračujeme na hřeben - otevírá se nám krásná vyhlídka na Jevíčko a okolí, ale především na šedočernou hradbu deště, hromů a blesků hrnoucí se od severu směrem k nám.

Červený kopec

Výhledy z Červeného kopce(květen 2010)

Naštěstí nás ta hradba zasahuje jen okrajem a tak můžeme brzy pokračovat. Čeká nás šest metrů vysoký kamenný pomník s dvouhlavým železným orlem - pomník napoleonských válek k uctění památky padlých vojáků, kteří v Jevíčském špitále po Napoleonově prohrané bitvě u Lipska (říjen 1813) zemřeli na následky válečných útrap a zranění.

 

1813 -1814
zemřelo po slavných bitvách na rány
a nemoce v hlavní polní nemocnici
č. 39 v Jevíčku u vědomí věrně vy-
konané povinnosti vojáka
215 Rakušanů, 8 Rusů,
20 Prusů, 133 Francouzů a byli zde pochováni.
Pokoj jejich popelu!

Napoleonský památník u Jevíčka

Napoleonský památník u Jevíčka

 

Jevíčko, židovský hřbitov MAPY.CZ

Hned vedle silnice spojující Jevíčko a Hradec nad Svitavou lze nalézt pozůstatky nového židovského hřbitova (ten starší byl přímo ve městě). Zachovalo se zde jen několik značně poškozeným pomníků - 13 z nich bylo umístěno v jihovýchodním rohu a hřbitov byl přeměněn v park v 70. letech 20. století.

Jevíčko, pozůstatky židovského hřbitova

Jevíčko, pozůstatky židovského hřbitova (květen 2010)

 

Jevíčko, zbytky exteritoriální dálnice MAPY.CZ

Kolem Jevíčka několikrát křížíme úseky nedokončené tzv. německé exteritoriální dálnice A88 dálnice Breslau - Wien. Měla spojit hospodářsky významné město Breslau v německé části Slezska (nyní Wroclaw v Polsku) a Vídeň, která se stala po připojení Rakouska součástí Německa. Protínala naše území u Králík na severu a u Mikulova na jihu a měla být celně oddělena od Československa.Torza mostů, stojící zdánlivě nesmyslně uprostřed polí, propustky, dálniční těleso zarostlé vegetací s výjimkou tří úseků o délce několika kilometrů je téměř všechno, co zbylo z velkolepé stavby z období okupace. Z důvodů politických a historických nebyla nikdy dokončena ani uvedena do provozu.

 

Ale právě u Jevíčka byla dálniční křižovatka jako jediná téměř dokončena a zůstalo zde po ní nejvíce staveb. Bláto a voda nám však nedovolí podrobnější průzkum - a ani do kopřiv a mezi hromady odpadků se nám zrovna moc nechce. Podrobné informace však lze nalézt na stránkách www.dalnice.com

Jevíčko, zbytky exteritoriální dálnice Jevíčko, zbytky exteritoriální dálnice Jevíčko, zbytky exteritoriální dálnice

Jevíčko, zbytky exteritoriální dálnice

 

Víska u Jevíčka, hřbitov ruských zajatců MAPY.CZ

Při stavbě exteritoriální dálnice vzniklo i několik pracovních táborů, tzv. lágrů, které sloužily k ubytování dělníků pracujících na dálnici a později, za války, byli do těchto lágrů deportováni zajatci. Jeden z takových táborů byl vybudován severozápadně od vesničky Víska - na dohled od staveniště dálničního mostu přes údolí Arnoštovského potoka.

 

Jako zajatecký tábor pro sovětské vojáky fungoval od roku 1941 - při tyfové epidemii zde zemřelo 143 zajatců a ti byli pohřbíváni na hřbitůvku v lese za táborem. Tábor dnes již připomínají jen terénní terasy ve svahu a ke hřbitovu vede zelená turistická značka. Původní dřevěné náhrobky s evidenčními čísly a datem úmrtí však byly v dobách normalizace zlikvidovány a nezdokumentovány, takže totožnost pochovaných zajatců se již nepodaří zjistit.

Víska u Jevíčka, hřbitov ruských zajatců

Víska u Jevíčka, hřbitov ruských zajatců

 

Svárov, Kamenná svatba MAPY.CZ

Pískovcový skalní útvar Kamenná svatba se nachází v kopci poblíž červené turistické značky, ale my vyrážíme od silnice spojující Letovice a Velké Opatovice. Ale nebyl to zrovna dobrý nápad - hnojiště, bahno, bláto, děsný kopec... Místy se brodíme po kotníky v mazlavé kaši :-)

Svárov, Kamenná svatba

Svárov, cestou ke Kamenné svatbě

Při troše fantazie připomíná útvar koňské spřežení se svatebními kočáry a váží se k němu tajuplné pověsti. Vše je však kryto stromy v lese :-(

Svárov, Kamenná svatba

Svárov, Kamenná svatba

Škoda, že místní mobilový stožár nefunguje také jako rozhledna. Výška je úžasná a výhledy by byly skvělé!

Svárov, vysílač

Svárov, vysílač nad Kamennou svatbou