Okolí Velkých Pavlovic - 15.5.2010

toulky po rozhlednách na jih od Brna

 

Letošní květen sluníčkem šetří. Šedivá oblaha, přeháňky, bouřky, déšť... Nepoužitelné pro vícedenní toulání se po horách. Škoda, krokusy tedy na Velké Fatře letos vykvetou bez nás, ale sedět doma rozhodně nebudeme :-) Obzory nejsou dneska tak šedivé jako jiné dny - co takhle zkompletovat sérii rozhleden v okolí Velkých Pavlovic? Samozřejmě autem, protože není dne, kdy by nezapršelo...

 

Starovičky, Vyhlídka U Obrázku MAPY.CZ

Rozhledna ve Starovičkách neboli Vyhlídka U Obrázku byla dokončena na podzim roku 2007. Dřevěná stavbička je vysoká pouhých 7 metrů a samotná vyhlídková plošina je ve výšce 3 m nad zemí, ale po vyšlapání 15 schodů se nabídne moc hezký výhled především směrem na Pavlovské vrchy a Novomlýnské nádrže.

Starovičky, Vyhlídka U Obrázku Starovičky, Vyhlídka U Obrázku

Starovičky, Vyhlídka U Obrázku

 

Starovičky, Boží muka MAPY.CZ

Pozdně gotická kamenná boží muka jsou jednou z nejzajímavějších a nejstarších staveb tohoto druhu na Moravě. Jsou datována kolem roku 1500, tedy obdobím, kdy vesnice náležela bohatému a vlivnému klášteru cisterciaček na Starém Brně. Původně stávala ve vsi před kostelem, ale pravděpodobně v 80. letech 19. stol. byla přemístěna severovýchodně od obce na okraj vinic. Více než 4 m vysokou stavbu korunuje čtyřboká pískovcová lucerna s reliéfy - výjevy ze života Krista a dvou světic, svaté Barbory a svaté Kateřiny.

Boží muka

Starovičky, Boží muka

 

Starovičky, tank MAPY.CZ

Mezi dálnicí D2 a starou silnicí č. 425 směrem na Brno, se za obcí Starovičky, nachází tank T-34/85, stojící na betonovém soklu. Památník připomíná tankovou bitvu, která se v těchto místech odehrála 16. dubna 1945 - střetla se zde osádka jednoho sovětského tanku T 34 s několikanásobnou přesilou nepřítele. Více např. na stránkách obce Starovičky.

tank

Starovičky, tank

 

Velké Pavlovice, kaplička sv. Urbana MAPY.CZ

Nedaleko rozhledny Slunečná nad Velkými Pavlovicemi stojí od jara roku 2008 kaplička patrona všech vinařů a vinohradníků sv. Urbana. Socha světce je vytesána z jednoho kusu dřeva - před vandaly (...a fotografy) je chráněná mříží a od kaple je nádherný výhled na Velké Pavlovice s pozadím Pálavy a také na Modré hory.

Velké Pavlovice, kaplička sv. Urbana

Velké Pavlovice, kaplička sv. Urbana

 

Velké Pavlovice, rozhledna Slunečná MAPY.CZ

Turistický areál s rozhlednou byl zbudován na jaře roku 2009 ve výšce 225 metrů nad mořem. Stavby v podobě typických jihomoravských vinných sklípků skrývají občerstvovnu a sociální zařízení, ale dominantou je samozřejmě rozhledna - je vysoká 18,6 m a vyhlídková plošina je položena ve výšce patnácti metrů. Po zdolání 75 schodů se můžeme pokochat pěkným výhledem. Rozhledna je přístupná celoročně a zadarmo. Plošina je vysunuta k Velkým Pavlovicím, směrem na západ. Za nimi nelze přehlédnout hřeben Pálavy a kousek od něj, směrem severozápadním se nabízí výhled na vesničku Starovičky i s malou rozhledničkou. Severněji leží obec Němčičky a severovýchodně Bořetice s rozhlednou Kraví hora. Po směru hodinových ručiček následuje Kobylí, Vrbice, věže hodonínské elektrárny, kaplička na Hradišťku poblíž Velkých Bílovic, Podivín, Břeclav, Rakvice a Zaječí.

Velké Pavlovice, rozhledna Slunečná Velké Pavlovice, rozhledna Slunečná

Velké Pavlovice, rozhledna Slunečná

 

Boleradice, rozhledna Nedánov MAPY.CZ

Přejíždíme do další vinařské vesničky - Boleradice. Pravidelnými řadami keřů zdobí vinice krajinu. Ani nebloudíme, asfaltovou silničku vedoucí až na samotný vrchol Nedánova nalézáme snadno - s autem se ocitáme ve výšce 368 m nad mořem, nedaleko průzkumného vrtu hlubokého pět a půl kilometru ohledně přítomnosti nafty a plynu. Dřevěná stavba s kovovými prvky, otevřená v červenci 2009, je z dnešní sbírky rozhleden nejvyšší - celková výška rozhledny je 26 metrů a vyhlídková plošina je 22 metrů nad terénem. Po Pálavě je Nedánov nejvyšší přístupnou turistickou vyhlídkou na jih od Brna a tentokráte nás čeká 105 schodů - ale výhled nám hodně znepříjemňuje zima a vítr. Na severozápadě je vidět Brno s okolními kopci, jihu dominuje Pálava, vrcholky Bílých a Malých Karpat na východě a jihovýchodě lze však za dnešního počasí jen vytušit. I tato rozhledna je volně přístupná po celý rok.

Boleradice, rozhledna Nedánova Boleradice, rozhledna Nedánova

Boleradice, rozhledna Nedánov

 

Boleradice, sousoší sv. Cyrila a sv. Metoděje MAPY.CZ

Kousek pod vrcholem, v místě nádherného výhledu na Boleradice, stojí od roku 2009 jako připomínka nedalekého staroslovanského pohřebiště z 9. století sousoší sv. Cyrila a sv. Metoděje. Solunští bratři symbolicky hledí na místa, kde za jejich dob proudil čilý život našich staroslovanských předků.

Boleradice, rozhledna Nedánova

Boleradice, sousoší sv. Cyrila a sv. Metoděje

Boleradice, sousoší sv. Cyrila a sv. Metoděje

A krátkým zastavením u drobné stavby ve tvaru Boží muky věnované třem vinařským patronům (sv. Martin z Tours, sv. Remigius a sv. Amand z Maastrichtu) se s krajinou vinné révy v dnešním pošmourném počasí loučíme.

Boleradice, boží muka

Boleradice, boží muka

 

V oblasti se nacházejí ještě další dvě rozhledny. Obě jsme navštívili již dříve, při jiné příležitosti, takže přidávám údaje a fotografie, aby byla série rozhleden v okolí Velkých Pavlovic kompletní.

 

Rozhledna Kraví hora MAPY.CZ poblíž Bořetic byla otevřena v červenci roku 2006. Stojí v nadmořské výšce 269 m a na vyhlídkovou plošinu do výšky 12 metrů vede 57 schodů. Rozhledna je dřevěná a její celková výška činí 15 metrů. Je celoročně volně přístupná a lze k ní dojet i autem. Navštívili jsme ji v rámci letního pobytu na Pálavě v červenci 2008

Bořetice, Kraví hora

Bořetice, Kraví hora (červenec 2008)

Rozhledna Výhon MAPY.CZ poblíž Židlochovic je nejmladší - byla otevřena v srpnu roku 2009. Stojí v nadmořské výšce 355 m a na vyhlídkovou plošinu do výšky 14,5 metrů vede 76 schodů. Rozhledna je z akátového dřeva a oceli a její celková výška činí 17,7 metrů. Je celoročně volně přístupná a lze k ní dojet i autem. Navštívili jsme ji při toulkách okolím Židlochovic v říjnu 2009.

Židlochovice, rozhledna Výhon

Židlochovice, rozhledna Výhon (říjen 2009)