Hostýnská běžecká magistrála 19.1.2013

na běžkách po hřebeni Hostýnských vrchů

 

Víc než polovina ledna pryč a sněhu stále v okolí Brna resp. na Vysočině poskrovnu. Počasí na víkend slibují sice mrazivé, ale sluníčkové - možná bych mohla někam za sněhem vyrazit... Co třeba Hostýnské vrchy? Do Bystřice pod Hostýnem je to cca 100 km, ale z větší části po dálnici a z Bystřice jezdí nahoru na Hostýn kyvadlový autobus (autem se nahoru nesmí), takže se nebudu muset škrábat do kopce. A průměrná nadmořská výška hřebene cca 700 m je snad dostatečnou zárukou slušných sněhových podmínek.

Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála, mezi Hostýnem a Skalným

Skvělé, cíl je vymyšlen, můžu se pustit do přípravy a zkoordinovat ten autobus. Pouštím IDOS, ale na to zřejmě nemám, první bus jede v 6:35 :-( Ale ten, s odjezdem z Bystřice v 7:55, bych stihnout mohla. Plánovač mi trasu autem naplánoval na 1:10 hod. a pokud přidám 15 minut rezervu, musím z Brna vyrazit v 6:30. Teplota má zrána klesnout pod -10°C, je třeba pořádně promyslet co na sebe a hlavně na nic nezapomenout :-(

 

Objížďka za Holešovem mi trošku zkřížila plány, ale ač je opravdu řádně mrazivo, silnice jsou vymrzlé a celkem v pohodě sjízdné a v Bystřici pod Hostýnem parkuji u vlakového nádraží v 7:45. Rychle přezout boty, ale vylézt ven z dobře vytopeného auta je šok. Šedivo, teplota hluboko pod nulou a k tomu ledový vítr. Co bude s tím sluníčkem?? No nazdar, nebylo by mi lépe doma? Ještěže nemám větrovku, ale pořádnou bundu. Ale nejsem sama, na autobus nás tady čeká s běžkami cca 30 :-)

 

Hostýn, Ovčárna (675 m) - Skalný (680 m) - Klapinov (650 m) - Holý vrch (742 m) - U Tří kamenů (735 m) - Pod Křížkem (655 m) - Troják, hostinec (583 m)- Maruška (664 m) - Bludný (659 m) - Končiny (635 m) - Pod Čečetkovem (660 m) - Nad Bílovou (620 m) - Rajnochovice, fara (420 m) - Rajnochovice, bus ( 400 m) - Rajnochovice, žst (380 m), celkem cca 27 km

Hostýnská běžecká magistrála

Výchozí bod trasy je kousek pod parkovištěm, kde nás vyklápí autobus, směrem k ubytovacímu hostinci Ovčárna, ale neodolám a vyrazím nejprve k baroknímu poutnímu kostelu. Paráda, tak takhle nějak má vypadat pořádná zima - všechno kolem je řádně zasypané sněhem a vylepšené námrazou. V bazilice sice šetří elektřinou a blýskáním jsem nechtěla rušit, ale při vyšším ISO se pár fotografií udělat dalo. V tom býval kompakt lepší, fotil naprosto tiše a nerušil, ale zrcadlovka cvaká příšerně hlasitě a vzbuzuje pozornost.

sv. Hostýn sv. Hostýn sv. Hostýn sv. Hostýn sv. Hostýn sv. Hostýn

sv. Hostýn

Hned z Hostýna mne čeká nejstrmější klesání z celé části magistrály. Ta dohromady včetně odboček nabízí 52 km upravovaných běžeckých tratí a po celou dobu vede po lesních komunikacích s turistickým značením. Jen s fotografováním to bude dneska problém, dneska musí fotoaparát do brašny.

Hostýnská běžecká magistrála Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála, mezi Hostýnem a Skalným

Po necelých čtyřech kilometrech v místě zvaném Klapinov, začíná trasa opět stoupat.

Hostýnská běžecká magistrála, Klapinov Hostýnská běžecká magistrála, Klapinov

Hostýnská běžecká magistrála, Klapinov

Zdolávám nejvyšší bod celé trasy, vrchol Holý vrch s nadmořskou výškou 742 m a rozcestí U Tří kamenů s nadmořskou výškou 735 m.

Hostýnská běžecká magistrála Hostýnská běžecká magistrála Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála, Holý a rozc. U Tří kamenů

Odtud mne čeká, s drobnými výjimkami, nepřetržitý sjezd až k rozcestí Nad Trojákem, nejnižšímu bodu trasy s nadmořskou výškou 583 m.

Hostýnská běžecká magistrála Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála, Troják

Mám za sebou cca 11 km a je čas na odpočinek a hrnek čaje na zahřátí - hostinec Na Trojáku je stále ještě typickou valašskou hospodou s jednoduchou kuchyní. Takový malý návrat o 30 let zpět :-) Fazolová nebo česneková polévka s rohlíkem jde na odbyt a základní problém je dnes samozřejmě v tom, že místa je málo a zájemců moc.

 

Běžkařů přibývá, tahle část z Trojáku směrem na Marušku a Bludný po otevřeném hřebeni je rozhodně z celé trasy nejkrásnější, ale zároveň i nejpřístupnější, protože přes Troják vede hlavní silnice a je zde několik lyžařských vleků.

Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála, mezi Trojákem a Maruškou

Nejprve mne čeká po zdolání mírného, ale táhlého kopce Maruška, místo s krásným výhledem na okolní kopce. Ale dneska samozřejmě bez výhledu, obloha se nemá vůbec snahu protrhávat a já mohu jen zabrousit kamsi do minulosti, protože nějaké ty výhledy si pamatuji. Ano, kdysi jsem zde byla - v září 2006 jsme tudy projížděli na kole z Bystřice pod Hostýnem přes Hostýn a Troják do Držkové. Nebo ještě dál, odhadem v roce 1996 jsem tudy jela na běžkách z Hostýna až do Valašského Meziříčí.

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Namísto výhledů směrem na panorama Radhoště či Kelčský Javorník (865 m), nejvyšší vrchol Hostýnských vrchů, si prohlížím teploměr. Při pohybu se sice člověk zahřeje, ale je pořádná zima - teploměr ukazuje -9°C.

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Ještě pohladit hladící bod a jede se dál.

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Hostýnská běžecká magistrála, Maruška

Ani z Bludného se nelze pokochat výhledy :-( Spíše by se dalo bloudit :-)

Hostýnská běžecká magistrála, v okolí Bludného Hostýnská běžecká magistrála, v okolí Bludného Hostýnská běžecká magistrála, v okolí Bludného

Hostýnská běžecká magistrála, v okolí Bludného

Přes Končiny trasa vede pod Čečetkovem a je třeba dát si pozor - nechci až do Lázů, kde magistrála oficiálně končí, ale potřebuji odbočit směrem doleva na Rajnochovice.

Hostýnská běžecká magistrála

Hostýnská běžecká magistrála

Odbočku nacházím v pohodě a je prošláplá, což je skvělá zpráva. Nejprve lesem a poté přes louku s několika samotami, místo zvané Bílová, pokračuje trasa stále mírně z kopce až k prvním chalupám v části Rajnochovic zvané Polomsko. Nádherný sjezd :-)

Hostýnská běžecká magistrála, Bílová Hostýnská běžecká magistrála, Bílová

Hostýnská běžecká magistrála, Bílová

Je vhodné si to časově dobře naplánovat kvůli odjezdu autobusu nebo se držet říčky Juhyně - šlapání po silnici k Podhradní Lhotě je celkem nuda.

Rajnochovice Rajnochovice

Rajnochovice, kostel a fara

Do odjezdu vlaku zbývá 40 minut, ale čekárna je v sobotu uzavřená. Běžkařům, snažících se neprochladnout, nezbývá, než se zahřívat z vlastních zásob a za takovouhle "kvalitu" služeb by nás České dráhy měly do Bystřice svézt zadara :-(

 

Pro úplnost odkaz na stránky Hostýnské magistrály a na webku ČHMÚ:

Stream webkamera na meteorologické stanici

SZ