AZ Tower 16.6.2013

pohled na Brno z výšky 111 m

 

Nabídka z Klubu přátel rozhleden ohledně návštěvy budovy AZ Tower mne moc potěšila, ale kvůli špatnému počasí, které rozhledům do kraje nepřálo, se termín několikrát posouval a nakonec se kryl s mým pobytem na Korsice. Ale o výhledy jsem nakonec nepřišla - Petr se Zdeňkou pro mne - a samozřejmě taky pro vás - všechno pečlivě nafotili :-)

AZ Tower

AZ Tower

AZ Tower je výšková budova v Brně, postavená v letech 2011-2013 - s 30 podlažími a výškou 111 m se stala nejvyšší výškovou budovou v Česku (City Tower na pražské Pankráci má o dva metry méně). Vyrostla mezi ulicemi Pražákova a Heršpická v lokalitě již dnes nazývané brněnský Manhattan. V okolí by měly vzniknout minimálně dva další mrakodrapy, ale projekty brzdí celková hospodářská situace a otázka polohy železničního nádraží.

AZ Tower

AZ Tower

Železobetonová konstrukce věže s charakteristicky prolomenou fasádou tvořenou keramickými glazovanými kvádry je stavěna s ohledem na ekologii - třicetimetrové hloubkové energetické piloty by měly díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat, fotovoltaické panely na výtahové věži budou sloužit jako zdroj elektrické energie, řízené větrání bude využívat rozdíl v teplotě místností podle světových stran.

/> AZ Tower

AZ Tower

Stavba obsahuje dvoupodlažní podzemní parkoviště, v 5. až 22. nadzemním podlaží kancelářské prostory a v posledních sedmi podlažích apartmány.

AZ Tower

AZ Tower

Ale abych pravdu řekla, podle mého vkusu to zrovna není. Je to v podstatě průmyslová zóna a nedovedu si představit tam bydlet. I dosažitelnost této oblasti veřejnou dopravou je špatná. A nevyužitých prázdných kancelářských prostor je zřejmě v Brně v současnosti opravdu dost a dost.

AZ Tower AZ Tower

AZ Tower

Ale dost už informací ohledně budovy - celá tahle akce se uskutečnila kvůli výhledu z vyhlídkové věže na samotném vrcholku stavby.

AZ Tower AZ Tower

AZ Tower

Posledních pár schodů a je to tady...

AZ Tower AZ Tower AZ Tower AZ Tower AZ Tower

AZ Tower

A s trochu větším zoomem:

AZ Tower AZ Tower

AZ Tower

Webkamera z Londýnského náměstí směrem na AZ Tower - jsou to v podstatě časosběrné snímky i ze stavby.