údolí Křetínky 10.5.2014

zvlněnou krajinou na pomezí Čech a Moravy

 

Vodní nádrž Letovice, známá i pod názvem Křetínka, byla vybudována v letech 1972-1976 mezi Letovicemi a Křetínem na nejspodnější části toku Křetínky, přítoku řeky Svitavy má rozlohu 105 ha a využívá se především k rekreaci.

Křetínka

Křetínka

Ale na nějaké to povalování na pláži dnešní počasí není :-( Ale na druhou stranu, budou určitě pěkné výhledy :-) Takže ještě jeden pohled směrem k protějšímu břehu na bývalý statek Svitavice, dnes ubytovací zařízení Country hotel a ještě kousek popojedu autem.

Křetínka

Křetínka

Přejíždím Vranovou, Vřesice, Sulíkov až kousek před ústup, abych mohla zdolat kopec špilberk. Obloha je dnes úžasně modrá, tráva úžasně zelená, ale takhle po ránu taky pořádně mokrá :-(

Špilberk Špilberk

Špilberk

Tenhle Špilberk má nadmořskou výšku 654 m a v mapách je vyznačen jako místo kruhového rozhledu.

Špilberk Špilberk Špilberk

Výhled ze špilberku mezí ústupem a Rozsíčkami

Ale ještě hezčí výhledy nabízí rozhlednička o necelé dva kilometry dál.

Zelenkův kopec Zelenkův kopec

Zelenkův kopec

Dřevěná rozhledna na návrší zvaném Zelenkův kopec, v nadmořské výšce 666 m, je volně přístupná pěšinou vyšlapanou přes pole od silnice mezi obcemi ústup a Veselka. Po dvou žebřících se dostanete na vyhlídkovou plošinu ve výšce pouhých 5 m, ale pokud vám bude přát počasí, budete opravdu koukat. Takový výhled jsem vlastně ani nečekala - kruhový pohled na kopce a kopečky Českomoravské a Drahanské vrchoviny a na obzoru bylo možno rozeznat Orlické hory, masiv Králického Sněžníku i Jeseníky. Velká Deštná ve vzdálenosti cca 80 km patřila k těm nejvzdálenějším rozeznatelným vrcholkům.

Zelenkův kopec Zelenkův kopec

Zelenkův kopec

A zase kousek autem - v polích mezi Kněževsí, Veselkou a Olešnicí stojí zvláštní boží muka. Od roku 2012, deset let od bleskové povodněi v Olešnici, připomínají ničivé záplavy z roku 2002. Sakrální stavba je i památníkem obětem povodně (2 mrtví) a připomínkou budoucím generacím, že živelné pohromy nás mohou provázet i do budoucna. Ve čtyřech obloukových výklencích jsou umístěny reliéfy z mědi představující čtyři živly - vodu, oheň, vzduch a zemi - svatého Floriána, Jana Nepomuckého, Agátu a Barboru, kterým jsou muka zasvěceny.

Boží muka mezi Kněževsí a Olešnicí Boží muka mezi Kněževsí a Olešnicí Boží muka mezi Kněževsí a Olešnicí

Boží muka mezi Kněževsí a Olešnicí

Z Kněževsi jsem měla v plánu pokračovat přes Jobovu Lhotu, ale tahle silnička je povolena jen pro dopravní obsluhu resp. nemotorová vozidla, takže jsem auto odstavila v Kněževsi a pokračovala zbytek dne pěšky.

 

Kněževes - Jobova Lhota - PP V Jezdinách - Dolní Lhota - Starý Svojanov - hrad Svojanov - Svojanov - Hlásnice - Majdalenka - Trpín - Kněževes, cca 18 km

mezi Kněževsí a Jobovou Lhotou

mezi Kněževsí a Jobovou Lhotou, vzadu hrad Svojanov

nad Jobovou Lhotou

kaplička v Jobově Lhotě

PP V Jezdinách je ukázkou neobyčejně velkého druhového bohatství teplomilných, hájových, lučních i typicky lesních rostlin.

 

PP V Jezdinách PP V Jezdinách PP V Jezdinách

PP V Jezdinách

Sasanka lesní patří k silně ohroženým druhům naší květeny, ale tady se jí docela daří.

PP V Jezdinách

PP V Jezdinách

Moc hezké místo...

PP V Jezdinách PP V Jezdinách PP V Jezdinách

PP V Jezdinách

Cestou, či spíše necestou, se dostávám k mostku přes Křetínku v Dolní Lhotě.

Dolní Lhota Dolní Lhota

Dolní Lhota

Když teď koukám na mapu, měla jsem to vzít po zelené přes Studenec. Jenže tohle značení v mé starší mapě samozřejmě chybělo, protože tahle trasa byla vyznačena zřejmě nedávno. Ale to bych nešla kolem vodníka :-)

Dolní Lhota

Dolní Lhota

A krásného rozcestníku :-)

Dolní Lhota

Dolní Lhota

A neviděla bych ani tyhle slintací psy :-)

Dolní Lhota Dolní Lhota

Dolní Lhota

Naštěstí až tak velký provoz po téhle silničce spojující Poličku, Bystré a Letovice není.

 

Kostel sv. Mikuláše ve Starém Svojanově byl založen a vystavěn v gotickém slohu na přelomu 13. a 14. století. Jsou v něm nástěnné gotické malby na stěnách presbytáře a lodi, ale interiér kostelíku není volně přístupný - můžete jej navštívit v době mše svaté nebo po telefonické domluvě.

Starý Svojanov, kostel sv. Mikuláše Starý Svojanov, kostel sv. Mikuláše

Starý Svojanov, kostel sv. Mikuláše

Po zelené a následně po trase naučné stezky se lze dostat k místu zvanému vyhlídka u božích muk.

nad Starým Svojanovem nad Starým Svojanovem nad Starým Svojanovem nad Starým Svojanovem nad Starým Svojanovem nad Starým Svojanovem

nad Starým Svojanovem

Od božích muk už je to k hradu Svojanov jen kousek z kopce. Tak nevím, jestli to nazvat štěstím nebo smůlou - o víkendu 10.-11. května probíhala na hradě tradiční kulturní akce - Hradní jarmark - a mezi návštěvníky opravdu velmi oblíbená. Na parkovišti zřejmě neobjevíte jediné místečko a na nádvoří jedinou volnou lavičku :-(

hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov

hrad Svojanov

Hrad Svojanov je jedním z nejstarších královských hradů u nás, založil jej v polovině 13. století český král Přemysl Otakar II. k ochraně zemské obchodní stezky spojující Litomyšl s Brnem. V jeho architektuře se dnes mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím.

hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov

hrad Svojanov

Palác je vybaven historickými sbírkami a poskytuje představu o životě na hradě v 2. polovině 19. století, ale mně tentokráte stačí vstupenka pouze do areálu hradu - do gotické zahrady, na rozhlednu na břitové věži a vyhlídkové ochozy na hradbách a na nádvoří.

hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov

hrad Svojanov

Dominantu hradu tvoří válcová věž zvaná hláska, proti přístupové cestě se obracející ostrým břitem. Hrad obepíná mohutná hradba, jejíž síla zdiva dosahuje místy až 8 metrů. Nová zvonice na hradbách spolu s dřevěným křížem připomíná bývalou kapli sv. Kateřiny.

hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov hrad Svojanov

hrad Svojanov

Je nejvyšší čas posunout se zase o kus dál...

Farní kostel sv. Petra a Pavla ve Svojanově

Farní kostel sv. Petra a Pavla ve Svojanově

hrad Svojanov

pohled nahoru k hradu od kostela

hrad Svojanov

pohled k hradu z cesty k Hlásnici

Krajina je tu opravdu malebná. Lehce zvlněná a plná lesů i prosluněných luk.

Hlásnice Hlásnice

od Hlásnice

Asi 1,5 km jižně od Svojanova při cestě mezi poli stojí kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka). Stojí v místech bývalého kostela a kaple přímo využívá jeho původního presbyteria. Při tehdejším kostele se nacházely léčivé prameny, usídlili se tu poustevníci starající se o kostel a prameny, později tu vznikly lázně. V roce 1653 byl naposledy kostel opravován, pak zpustl a roku 1786 byl zcela zrušen. Ve stejné době místo opustili poustevníci a lázně taktéž zanikly. Roku 1827 bylo bývalé presbyterium kostela dozděno a zastřešeno, vznikla tak dnešní kaple sv. Máří Magdalény.

kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka) kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka)

kaple sv. Máří Magdalény - Majdalenka

Ale místo pramene vody u kapličky objevíte jen takovou zvláštní studánku. Možná právě k ní se váže následující pověst o zmizelé studánce:

 

Na jižní straně paloučku bývala prý dříve malá studánka, z níž prýštila voda jako křišťál. Líná “komediantka”, která zde se svým mužem měla postavený kolotoč, vymáchla ve studánce plénky. Studánka v níž posvátná voda byla zneuctěna, prý proto zanikla a také prohlubeň se srovnala se zemí.

kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka) kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka)

kaple sv. Máří Magdalény - Majdalenka

Na obdélnou stavbu zastřešenou šindelem navazuje obvodové zdivo bývalého kostela. Přístup je sem po polní cestě buď z obce Hlásnice nebo z Předměstí, ale značená cesta k objektu nevede. Místo je to opuštěné a kaple nepřístupna; prý jen jednou v roce je zde živo a rušno - o pouti 22. července, v den sv. Maří Magdaleny.

kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka)

kaple sv. Máří Magdalény - Majdalenka

Nejen od kaple, ale z mnoha míst v okolí je nádherný pohled na kopečky kolem.

kaple sv. Máří Magdalény (Majdalenka) Hlásnice

krajinou kolem Hlásnice

Přes Trpín šlapu zpátky do Kněževsi. škoda, předpověď počasí vyšla tentokráte do puntíku a od západu se obloha zatahuje vysokou oblačností.

Trpín Trpín

Trpín