Krkonoše 3.-5.10.2014

podzimní toulání okolím Špindlu

 

Před každým víkendem pečlivě sleduji předpověď počasí, ale babí léto se vší parádou nikde :-( škoda, ale stejně mi už podle výplatního pásku zbývají pouhé tři dny dovolené, takže moc toho stejně naplánovat nemohu.

 

Vládu přebírá podzim - i ten má své kouzlo a mně už ty modravé dálky a vítr ve vlasech zase moc chybí.

 

...dej sbohem letnímu vlání než přijde zas...

...protože zas žloutne zem a stromy svlíkaj listí rána sou kalný a slunce nezná stín...

 

Risknu Krkonoše...

Malý Labský vodopád

Malý Labský vodopád

Chvíli to trvá, než se mi podaří zamluvit si ubytování v Krkonoších za rozumnou cenu - za dvě noci na Brádlerových boudách, chatě KČT, zaplatím 2x302Kč a protože se dá v létě dojet autem až nahoru do nadmořské výšky 1156 metrů nad mořem, nebudu mít žádný problém ohledně jídla. Krkonoše jsou sice boudami poseté velice hustě, ale návštěvnost bude o víkendu jistě vysoká, protože předpověď počasí na sobotu vůbec není špatná.

 

V pátek po příjezdu je sice obloha téměř zatažená a krátká vycházka směrem na Ptačí kámen, Dívčí a Mužské kameny je procházkou s výhledem na pár metrů do mlhy, protože se dostávám nad spodní hranici mraků, ale sobotní ráno je ukázkové.

Brádlerovy boudy Brádlerovy boudy Brádlerovy boudy

Brádlerovy boudy

 

výlet první

 

Brádlerovy boudy (1156 m) - Ptačí kámen (1287 m) - bývalá Petrovka (1288 m)- Dívčí kameny (1414 m) - Mužské kameny (1417 m) - Velký Šišák/Smielec (1409 m) - Sněžné jámy/Śnieżne Kotły (1489 m) - Violík/Łabski Szczyt (1472 m) - Česká budka (1406 m) - pramen Labe (1387 m) - Česká budka (1406 m) - Tvarožník/Twarożnik (1288 m) - Svinské kameny/Trzy Swinki (1314 m) - Szrenica (1361 m) - Svinské kameny/Trzy Swinki (1314 m) - Vosecká bouda (1240 m) - Labská louka (1370 m) - U čtyř pánů (1339 m) - Harrachovy kameny (1421 m) - mohyla Hanče a Vrbaty (1410 m) - Vrbatova bouda (1400 m) - Pančavský vodopád (1300 m) - Ambrožova vyhlídka (1300 m) - Labská bouda (1300 m) - Labský vodopád (1270 m)- Labský důl (900 m) - Malý Labský vodopád (880 m) - Medvědí důl (841 m) - Medvědí boudy (1059 m) - Brádlerovy boudy (1156 m), cca 32 km

hřebenovka západních Krkonoš

Vydávám se po svých včerejších stopách a tentokráte si užívám výhledy. Brádlerovy boudy jsou umístěny na loukách pořádně vysoko, takže žádné velké převýšení mne nečeká.

Ptačí kámen

pohledy z Ptačího kamene, v pozadí uprostřed Mužské kameny

Ptačí kámen

pohledy z Ptačího kamene, Brádlerovy boudy a vpravo Vysoké kolo

Pěšina mne přivádí před Petrovku, resp. přesněji řečeno před to, co po požáru v roce 2011 z jedné z nejstarších krkonošských bud zůstalo - základy a betonová terasa.

Petrovka

Petrova bouda - základy

Petrovka

Petrova bouda, pohledy směrem k Špindlerově boudě a Malému Šišáku

Napojuji se na červeně značenou cestu česko-polského přátelství, na hlavní krkonošskou hřebenovku. Dívčí kameny, výrazná žulová skaliska stojí převážně na polské straně a nabízejí panoramatické výhledy.

Dívčí kameny Dívčí kameny Dívčí kameny Dívčí kameny Dívčí kameny

Dívčí kameny

Chodník je vydlážděn z obrovských balvanů a k další skupině skal zvané Mužské kameny je to jen kousek téměř po rovině, protože tento hraniční hřbet je docela plochý.

Mužské kameny Mužské kameny Mužské kameny

Mužské kameny

V sedle pod Velkým Šišákem (polsky Smielec) stojí Kalmanův pomník, který připomíná tragickou smrt českého novináře Rudolfa Kalmana ve sněhové bouři 14. ledna 1929 a na křižovatce značených cest přístřešek.

Kalmanův pomník sedlo nad Martinovou boudou

sedlo nad Martinovou boudou

Pohledům z Velkého Šišáku vévodí Vysoké kolo (1509 m), nejvyšší a zároveň jediný vrchol v této části Krkonoš přesahující výšku 1500 m. Ale jeho vrchol , který se nachází v I. zóně NP, není přístupný a červená turistická značka jej obchází po polské straně.

Vysoké kolo z Velkého Šišáku

Vysoké kolo od východu

úbočím Vysokého kola úbočím Vysokého kola

úbočím Vysokého kola

Pohledu neujde výrazná stavba nad okrajem Sněžných jam, polský radiotelevizní vysílač. Říká se mu Wawel (což je název královského hradu v Krakově)

úbočím Vysokého kola

úbočím Vysokého kola

Sněžné jámy, polsky Śnieżne Kotły, jsou největší přírodní atraktivitou západních Krkonoš. Mohutné ledovcové kary na severním a východním svahu Vysoké pláně leží na polské straně Krkonoš. Přímo přede mnou je Velká Sněžná jáma (Wielky Śnieżny Kocioł), 800 m dlouhá, 600 m široká a 300 m vysoká jáma, na jejímž dně se nacházejí ledovcová jezírka.

Sněžné jámy Sněžné jámy Sněžné jámy Sněžné jámy Sněžné jámy Sněžné jámy

Sněžné jámy

Rapidně přibylo lidí kolem, už dávno není brzké ráno a na nedalekou horu Szrenica vyváží obrovské hromady turistů lanovka ze Szklarske Poręby. Teplota se pohybuje kolem 5°C a jsem ráda, že jsem si přibalila čepici a rukavice, protože vítr je tady nahoře hodně studený.

k Violíku

k Violíku

Polský název Violíku (1472 m) je Łabski Szczyt (Labský štít), ale vrcholové skalisko není přístupné - místní lišejníky si zaslouží ochranu. Každopádně je to však nejzápadnější kóta hraničního hřebene přesahující výšku 1400 m.

Violík neboli Labský štít

Violík neboli Labský štít

Od České budky je to jen pár stovek metrů k místu označeném jako pramen Labe. Jsem v nadmořské výšce 1387 m u skruže s přítokem a odtokem vody. Kousek odtud se nachází počátek pouti jedné z největších řek Evropy. Na kamenné stěně z roku 1968 je vyobrazeno 28 barevných znaků významných měst, jimiž na své cestě dlouhé 1154 kilometrů do Severního moře Labe protéká.

pramen Labe pramen Labe pramen Labe

pramen Labe

Vracím se zpátky na cestu česko-polského přátelství - mým cílem je Szrenica (1362 m), jedna z dominant západní části Krkonoš a zásluhou chaty přilepené k špičatému vrcholu si ji nelze s ničím splést. Ale nejdřív mne čeká Tvarožník, skalní útvar s plochým viklanem a naprosto dokonale umístěným hraničním kamenem.

Tvarožník Tvarožník

Tvarožník

Parádní jsou i Svinské kameny (Trzy Swinki). Je čas chvíli posedět na vyhřátých balvanech a okusit pár posledních brusinek a borůvek. Podle červené barvy borůvkového listí už prošly prvními mrazíky.

Svinské kameny (Trzy Swinki) Svinské kameny (Trzy Swinki) Svinské kameny (Trzy Swinki) Svinské kameny (Trzy Swinki) Svinské kameny (Trzy Swinki)

Svinské kameny -Trzy Swinki

A konečně Szrenica, ze které se se otevírá pěkný výhled do krajiny na rozmezí polských Krkonoš a Jizerských hor.

Szrenica Szrenica Szrenica Szrenica Szrenica Szrenica

Szrenica

Jsou dvě hodiny odpoledne a na obloze vítězí mraky. Další krátkou zastávkou je Vosecká bouda a udělala jsem dobře, že mám sebou zásobu jídla i pití, protože v každé chatě je opravdu řádně narváno.

Vosecká bouda

Vosecká bouda

Šlapu zpátky na Labskou louku a poté směrem na Harrachovy kameny.

Labská louka Labská louka

Labská louka

Ale fotografie z Harrachových kamenů jsou pro dnešek poslední se sluníčkem, mraky vítězí :-(

Harrachovy kameny Harrachovy kameny Harrachovy kameny Harrachovy kameny

Harrachovy kameny

Přede mnou je Vrbatovo návrší a poté Hančův pomník, místa spojená s tragickým příběhem o přátelství, hrdinství, ale i o přehnaných ambicích, starým 101 let. Příběhem Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a Emericha Ratha byl inspirován film Synové hor z roku 1956, ale v něm je řada nepřesností poplatná době, ve které film vznikl. A co se vlastně přesně událo při lyžařském závodě na padesát kilometrů 24. března 1913 není známo a už se to nikdy nedovíme.

Mohyla Hanč a Vrbata

Mohyla Hanče a Vrbaty

Hančův pomník

Hančův pomník

Pančavský vodopád je naším nejvyšším vodopádem. Je složen ze čtyř významných stupňů a celková výška činí 148 metrů. Jenže přístup k němu je omezený, z vyhlídky je vidět pouze nejhořejší část a celý vodopád si lze prohlédnout jen z modré turistické značky vedoucí Labským dolem.

Pančavský vodopád Pančavský vodopád Pančavský vodopád

Pančavský vodopád

Ambrožova vyhlídka Ambrožova vyhlídka

Ambrožova vyhlídka

Labská bouda patří k těm méně povedeným stavbám na území Krkonoš a po pohledu na hodinky vynechávám návštěvu bufetu. Pokud bych to vzala přes Martinovu boudu po zelené, stíhala bych to na Brádlerovy boudy za světla, ale protože chci projít Labským dolem, musím to za světla stihnout minimálně ke zpevněné cestě pod Pudlavský vodopád!!!

Labská bouda

Labská bouda

Labský vodopád

Labský vodopád

Labským dolem Labským dolem

Labským dolem

Malý Labský vodopád

Malý Labský vodopád

A poslední fotografie již s ISO 2000. Setmělo se rychle, ale po zpevněné cestě od Medvědího kolena, sjízdné i pro auta, není problém vystoupat k Brádlerovým boudám i za úplné tmy.

Labe

ve spodní části Labského dolu

 

výlet druhý

 

Špindlerův Mlýn (737 m) - U Dívčí lávky (791 m) - Bouda u Bílého Labe (999 m)- Luční bouda (1420 m) - Krakonoš (1422 m) - úbočí Kozích hřbetů (1200 m) - hotel Panorama (890 m) - Špindlerův Mlýn (737 m), cca 18 km

údolím Bílého Labe na Luční boudu

Auto zůstává zaparkované ve Špindlu a já dnes vyrážím proti proudu Bílého Labe. V rámci možností jsem si to dobře vymyslela - zatím je kompletně zataženo a tak se budou dobře fotit všechny ty vodopády a kaskády v údolí Bílého Labe. A třeba se obloha roztrhá...

Bílé Labe

Bílé Labe

Už vím, proč se tohle Labe jmenuje Bílé :-)

Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe Bílé Labe

Bílé Labe

U Boudy u Bílého Labe opouštím pohodlnou asfaltku a škoda, že taky bezprostřední blízkost Labe a stoupám úbočím Kozích hřbetů stále výš a výš. Cestě se říká Weberova a dovede mne až k Luční boudě.

Weberova cesta údolím Bílého Labe Weberova cesta údolím Bílého Labe Weberova cesta údolím Bílého Labe Weberova cesta údolím Bílého Labe

Weberova cesta údolím Bílého Labe

Oblačnost se nerozpouští a viditelnost klesá. Škoda.

Weberova cesta údolím Bílého Labe Weberova cesta údolím Bílého Labe

Weberova cesta údolím Bílého Labe

V okolí Luční boudy je viditelnost opravdu mizerná a tak se zde dlouho nezdržuji. Původně jsem sice chtěla dojít až na Slonecznik nad Wielkim Stawem, ale to by nemělo dneska zřejmě smysl.

Luční bouda

Luční bouda

Po červené se dostávám na vyhlídkový vrchol Krakonoš a úbočím Kozích hřbetů mne červená značka dovádí do Svatého Petra. Jen škoda, že v hotelu Panorama už neměli inzerované plněné knedlíky s uzeným a se zelím. Vrchní se velice omlouval, že včerejší davy turistů kompletně všechno vyjedly :-( Tak doufám, že vám chutnaly, protože smažák tedy nebyl nic moc :-(

Krakonoš a Kozí hřbety Krakonoš a Kozí hřbety Krakonoš a Kozí hřbety Krakonoš a Kozí hřbety Krakonoš a Kozí hřbety Krakonoš a Kozí hřbety

Krakonoš a Kozí hřbety