USA + Jamajka 11.-21.5.2015

část první - Boston

 

Nevěřím vlastním uším, když dostanu nabídku, která se naskytne snad jednou za život. Jestli si do 5 týdnů dokážu zajistit biometrický pas, elektronickou cestovní registraci ESTA pro bezvízový styk se Spojenými státy a dvoutýdenní dovolenou, poletím!!! Do Ameriky!!!

 

Těch pět týdnů uteklo jako voda a moje garderoba se rozrostla o šnorchl, potápěcí brýle a vodotěsné pouzdro :-) Kufr k odbavení rozhodně nepřevyšuje váhový limit, příruční zavazadlo neobsahuje žádné tekutiny, k nabíječce je přibalen adaptér pro americké zásuvky - dovolená snů může začít :-)

 

Úžasné dobrodružství začíná na vídeňském letišti ve Schwechatu. Je třeba odbavit sebe i zavazadla a následně projít bezpečnostní kontrolou - pasová kontrola pro odlet do země mimo Schengen nás čeká až ve Frankfurtu nad Mohanem. Pro toho, kdo nelétá, špatně mluví anglicky a je na všechno sám, je to řádná dávka stresu :-(

Vídeň, odbavení

Vídeň, odbavení

Airbus A321 uveze 185 pasažérů a vzdálenost 623 km z Vídně do Frankfurtu jsme překonali za 1:04 ve výšce 10,7 km (maximální rychlost 750 km/hod).

Frankfurt n/M, Airbus A321

Frankfurt n/M, Airbus A321

Frankfurt n/M, Airbus A321

Vídeň - Frankfurt n/M

Boeing 747 už se připravuje k cestě přes oceán. Je neuvěřitelné, že se něco takhle obrovského dokáže vznést k obloze...

Frankfurt n/M, Boeing 747 Frankfurt n/M, Boeing 747 Frankfurt n/M, Boeing 747

Frankfurt n/M, Boeing 747

Půl hodiny před odletem začíná nalodění. Boeing 747 uveze až 524 cestujících a má celkem 3 paluby, horní patro jen přes část délky letadla, spodní patro a nákladový prostor.

Frankfurt n/M

Frankfurt n/M, zvedáme se

soutok Rýna a Mohanu

soutok Rýna a Mohanu

Je čas na první zkoušku šikovnosti - letecká strava hygienicky balená v krabičkách a pytlíčkách na prťavém stolečku není chuťově žádný zázrak :-( Ale poprvé si vyzkoušíme základní anglické fráze: Red wine or white wine? Chicken or fish?

večeře

večeře nazvaná "chicken", jsou tam zabaleny špagety s kuřecím masem

Užívám si toho, že na mne vyšlo sedadlo u okýnka. Jen škoda, že je docela zapatlané, hned pode mnou je křídlo a navíc mi okénko zamrzá :-) Úžasná je i pohyblivá mapa, která průběžně ukazuje aktuální polohu letadla.

Skotsko

Skotsko, konkrétně pohoří Highlands, Skotská vysočina

Atlantik

nad Atlantikem

Labradorské moře

Labradorské moře, vypadá to jako led a zřejmě to je led

nad zálivem Sv. Vavřince

nad zálivem Sv. Vavřince

Krátce před přistáním nám rozdávají formulář o celní deklaraci - přesně týž, jaký jsem si s překladem do češtiny stáhla ze stránek velvyslanectví, takže by to neměl být žádný problém :-)

 

Vzdálenost 5894 km z Frankfurtu do Bostonu jsme překonali za 7,5 hod průměrnou rychlostí 750 km/h (maximální 925 km/hod) ve výšce 11,6 km.

Frankfurt n/M - Boston

Frankfurt n/M - Boston

Hodinky ukazují 02:02 středoevropského času - je nutno je posunout o 6 hodin dozadu, jsme v Bostonu, takže je 08:02 PM. Ještě pohovor s imigračním úředníkem (ten můj se mne ptal na jediné - na účel cesty), oskenování otisků prstů, vyfocení a konečně mám v pase razítko.

 

Boston je hlavní město amerického státu Massachusetts, největší město Nové Anglie a významný přístav, ležící na východním pobřeží USA. V jednom z nejstarších a kulturně nejvýznamnějších měst Spojených států žije cca 650 000 obyvatel, ale celá metropolitní oblast města má asi 7,5 milionu obyvatel (pátá největší v USA). Boston leží v ploché krajině při členitém ústí řeky Charles, která tvoří jeho severní hranici a odděluje Boston od Cambridge, sídla Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT).

 

Hotel The Ritz-Carlton Boston Common má 38 pater, ale já dostávám kartičku označenou číslem 1154 - budu v 11 patře :-) Večeři vynechávám - je čas spát...

The Ritz-Carlton, Boston Common The Ritz-Carlton, Boston Common

The Ritz-Carlton Boston Common

Ráno se budím brzy. Zásluhou časového posunu mám tím pádem nějaký ten čas navíc - před oficiálním programem si mohu ještě v klidu prohlédnout park. V noci byl sice slyšet déšť, ale momentálně se obloha začíná protrhávat.

Boston Common

milé přivítání v parku Boston Common :-)

The Ritz-Carlton, Boston Common

Boston Common, mrakodrap vpravo je náš hotel

John Hancock Tower, Boston Common

Boston Common, 60-ti patrový John Hancock Tower mizí v mraku

Boston Common, 50-ti akrový park se může pyšnit svým statutem nejstaršího veřejného parku na území USA. Navazuje na něj Public Garden s prý nejstarší turistickou atrakcí města - Swan boats jsou lodičky poháněné šlapáním kapitána.

Public Garden Public Garden

Public Garden

Vracím se přes Beacon Hill, kde stojí i budova parlamentu (State house). Beacon Hill, oblast starých obchodnických a měšťanských domů, úzkých uliček a plynových lamp je samotným srdcem historického města.

Beacon Hill

Beacon Hill

State house

State house

Před hotelem už čeká historická tramvaj - na řadě je oblíbená turistická okružní jízda.

historická tramvaj

historická tramvaj

Zavezla nás i přes řeku do města Cambridge - Harvardova univerzita (název podle Johna Harvarda) byla založena roku 1636 a je nejstarší univerzitou na území USA. Harry Elkins Widener Memorial Library patří k nejstarším částem kampusu.

Harry Elkins Widener Memorial Library

Harry Elkins Widener Memorial Library

Viděli jsme Fenway Park - stadion baseballového klubu Boston Red Sox, stadion amerického hokejového klubu Boston Bruins a je čas k obědu. Kde? Union Oyster House je nejstarší restaurace v Bostonu a nejstarší restaurace v nepřetržitém provozu v USA!!!

Union Oyster House

Union Oyster House

Před Union Oyster House stojí památník holocaustu. Přes kovové rošty na podlaze stoupá dým a 6 skleněných věží symbolizuje 6 hlavních vyhlazovacích táborů, 6 let masového vyvražďování a do skla jsou vyřezána čísla, která představují 6 milionů zabitých Židů.

Holocaust Memorial

Holocaust Memorial

Ještě nás čeká jedna společná akce - projížďka lodí. No vlastně ne projížďka - je to jízda docela adrenalinová a v suchu mne neudržela ani nafasovaná pláštěnka :-)

speed boat Godzilla speed boat Godzilla speed boat Godzilla

speed boat Godzilla

Odměnou byl pohled na město z moře :-)

Boston

Boston

Zbytek odpoledne můžeme strávit dle chuti - nakupováním, posezením v kavárničkách nebo touláním se, což je můj případ. Ale vlastně to není toulání - Freedom Trail je 4 km dlouhá pěší stezka spojující 16 lokalit významných pro historii Spojených států a je vyznačena červenou čarou přímo na chodníku, takže nelze zabloudit.

Boston Boston

Boston

Bunker Hill Monument, obelisk 67 m vysoký doplněný sochou Williama Prescotta připomíná datum 17. června 1775, datum první velké bitvy Americké války za nezávislost (1775–1783), války mezi Velkou Británií a třinácti koloniemi v Severní Americe, která skončila porážkou Británie a uznáním nezávislosti Spojených států.

Bunker Hill Monument

Bunker Hill Monument

Stačí vyšlapat 294 schodů a je možno se porozhlédnout z výšky.

Bunker Hill Monument Bunker Hill Monument

Bunker Hill Monument, výhledy

Stezka Freedom Trail končí na kotvišti fregaty USS Constitution, dřevěné třístěžňové fregaty, nejstarší provozuschopné válečné lodí na světě, která je v aktivní službě nepřetržitě od roku 1797 a torpédoborce USS Cassin Young (DD-793) z roku 1943, lodě, která sloužila v druhé světové válce (např. v bitvě o Okinawu).

Charlestown Navy Yard Charlestown Navy Yard

Charlestown, Navy Yard

Je čas vrátit se zpátky po mostě přes Charles River

Stezka Freedom Trail

Stezka Freedom Trail

Zpátky mezi mrakodrapy.

Boston Boston, Paul Revere, vlastenec americké revoluce Boston

Boston

Tržiště Quincy Market je místem vyhledávaným pro levné a dobré jídlo i nákup suvenýrů.

Boston, Quincy Market Boston, Quincy Market

Boston, Quincy Market

Old State House je nejstarší dochovalou vládní budovou v Bostonu. Byla postavena v roce 1713, sídlil zde Massachusettský tribunál a vedle Old State House se odehrál 5. března 1770 Bostonský masakr, který byl později popisován jako nejdůležitější událost začátku americké revoluce.

Boston, Old State House

Boston, Old State House

Boston

Boston

Večeřet dnes budeme v Prudential Tower, což je se svou výškou 228 metrů druhý nejvyšší bostonský mrakodrap. Dokončený byl v roce 1964 a má 52 podlaží.

Boston, Prudential Tower Boston, Prudential Tower Boston, Prudential Tower Boston, Prudential Tower

Prudential Tower

Jen škoda, že to nebyla večeře pro fotografy, z plně osvětlené místnosti se přes skleněná okna špatně fotí a okna salónku nemířila tím nejfotogeničtějším směrem :-(

část první - tato stránka
část druhá - Newport
část třetí - New York
část čtvrtá - Jamajka
část pátá - Miami