Chřiby, údolí Salašky 6.2.2016

Modrá, Velehrad a rozhledna nad Salaší

 

Velehrad je jedním z nejvýznamnějších poutních míst Moravy. Historie tohoto místa se začala psát před více než 800 lety, kdy do údolí říčky Salašky přišlo prvních 12 cisterciáckých mnichů, aby nedaleko obce Veligrad (dnešní Staré Město u Uherského Hradiště) vybudovali svůj klášter. Právě na základě své polohy dostal klášter své jméno a stal se záhy nositelem mnohem starší duchovní tradice, která sahá až do 9. století, kdy na Moravu přišli slovanští věrozvěstové Konstantin a Metoděj. Národní pouť s cílem na Velehradě se koná každoročně 5. července u příležitosti svátku svatých Cyrila a Metoděje.

Velehrad Velehrad

Velehrad

Chloubou farnosti je barokní bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje s přilehlými budovami bývalého cisterciáckého kláštera. Původně pozdně románská stavba z první třetiny 13. století získala barokní podobu při rozsáhlých přestavbách, které následovaly na přelomu 17. a 18. století po požáru v roce 1681.

Velehrad Velehrad Velehrad

Velehrad

Chórové lavice jsou jen částí většího celku z přelomu 17. a 18. století. Barokní architektura lavic nese v nikách 60 soch světců a andělů.

Velehrad

Velehrad

V roce 1990 navštívil Velehrad papež Jan Pavel II. Na památku této události byl na nádvoří před bazilikou vztyčen velký kříž s jeho papežským znakem.

Velehrad

Velehrad

Z Velehradu je to jen kousíček do Modré.

Velehrad

Velehrad a v pozadí hrad Buchlov

Archeoskanzen Modrá, Velkomoravské opevněné sídliště středního Pomoraví názorně osvětluje naši dávnou minulost - život obyvatel Velké Moravy. Je převážně tvořen stavbami zvanými zemnice, jejichž do země zahloubené části mají předlohy ve skutečných archeologických objektech a nadzemní části mají vzhled pravděpodobných konstrukcí vzniklých na podkladě konkrétních archeologických nálezů.

Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá

Areál skanzenu doplňuje osamoceně stojící replika kostela a pozůstatky kostela sv. Jana na nejvyšším místě svahu. Replika je hypotetickou konstrukcí zřejmě nejstarší kamenné, na maltu zbudované církevní architektury na území České republiky z přelomu 8. a 9. století.

Modrá, kostel sv. Jana Modrá, kostel sv. Jana Modrá, kostel sv. Jana Modrá, kostel sv. Jana

Modrá, kostel sv. Jana

V areálu Živá voda se můžete seznámit s životem ve vodě i kolem vody

Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda

Modrá, areál Živá voda

Největším lákadlem je prosklený tunel pod hladinou rybníka. Měří na délku 8 metrů, široký je 2 metry a v nazelenalé vodě se kolem vás vznášejí ryby. Neobyčejné obyčejné ryby - kapři, líni, okouni, parmy, pstruzi, štiky... Děti docela děsí, působí tajemně jako nějaká hrůzostrašná monstra a tunel je přitahuje zřejmě proto, že právě tady jim sypou krmení :-)

Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda

Modrá, areál Živá voda

Jeseteři mají pod bradou vousky a vysloveně se lepí na sklo. Kdysi se tyto tažné ryby dostávaly při migraci z Černého moře až do řeky Moravy. Občas se objeví i vyza velká, největší sladkovodní ryba světa. Ta místní je skoro dvojmetrová a váží 45 kilogramů.

Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda

Modrá, areál Živá voda

Bylo mi řečeno, že je studená voda, že jsou ryby zpomalené. A že je třeba trpělivosti a taky trochu štěstí, aby člověk viděl všechny. Pod tunelem je ještě jedno patro - tady v hloubce 6,5 m je život jako v hlubokých tůních řeky Moravy, ale všechny ryby jsem neviděla, sumec se mi neukázal, ale i tak to byla úžasná podívaná.

Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda Modrá, areál Živá voda

Modrá, areál Živá voda

A příjemné je i posezení u rybníků, kolem kterých vás povede stezka mezi archeoskanzenem a velehradskou bazilikou.

mezi Modrou a Velehradem mezi Modrou a Velehradem

mezi Modrou a Velehradem

Kousek popojedu autem. Pokud přijíždíte po silnici od Velehradu, rozhledna nad obcí Salaš, po Brdu druhá nejvyšší v Chřibech, rozhodně vaší pozornosti neunikne a šipky vás dovedou až k parkovišti u obecního úřadu. Nahoru, na Jezuitský kopec, ale musíte pěkně po svých :-) Je to jen necelý kilometr po zelené, zpočátku po asfaltu, poté po nezpevněné polní cestě.

Salaš

Salaš, kříž u odbočky do kopce

Salaš

rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš stojí v nadmořské výšce 365 m a dvě do sebe zaklesnuté "šťastné sedmičky" nesou dvě vyhlídkové plošiny ve výšce 15 a 20 metrů. Přístupná je celoročně od poloviny srpna 2015, otevírací doba je neomezená. Původní záměr, vytvořit z běžného neudržovaného vyhlídkového místa, z bývalé pastviny místo, kam budou lidé rádi chodit se rozhodně podařil. Bez dotací a nesmyslného plýtvání, jde totiž o soukromou iniciativu jednoho z usedlíků.

rozhledna Salaš rozhledna Salaš

rozhledna Salaš

A rozhled? Daleké výhledy se nabízí především jihovýchodním směrem - přímo pod vámi Salaš, následuje Velehrad, Uherské Hradiště a na obzoru Bílé Karpaty s Velkou Javorinou. Ostatní směry nabízejí pohledy na blízké vyšší vrcholky Chřibů a pouze v jednom průhledu se ukazují jen částečně vrcholky Hostýnských vrchů.

rozhledna Salaš rozhledna Salaš rozhledna Salaš

rozhledna Salaš

Co by to bylo za výlet do Chřibů bez procházky nádhernými bukovými lesy. Sice už je pozdní odpoledne, tak aspoň kousek ke studánce u Lvích hlav pod Bunčem.

Chřiby

Chřiby

Lví hlavy z pískovce střeží pramen více než sto let, ale dneska je na ně pohled více než smutný. Nedávno rekonstruované hlavy rozbil neznámý vandal :-(

studánka U Lvích hlav

studánka U Lvích hlav

Pokud budete chtít do archeoskanzenu, do tunelu pod rybníkem v areálu Živá voda nebo do podzemí baziliky, nezapomeňte peníze a zkontrolujte si otevírací dobu na Internetu. Do archeoskanzenu jsem se totiž dostala v únoru zřejmě jen proto, že byl mimořádně otevřen na objednání.

 

Za tip k výletu na rozhlednu Salaš posílám ještě jednou poděkování do Tišnova a zdravím tímto Helenu i s mužem :-) Je to opravdu krásné místo.