údolí potoka Melatín 5.11.2016

v podzimních barvách

 

Venku už zvítězilo listopadové pošmourno, ale půldenní procházka bude určitě fajn. Poprvé tento podzim chystám termosku s horkým čajem, přibaluji něco k svačině a můžu vyrazit - k palouku U buku mne doveze autobus MHD s šalinkartou zadarmo.

 

Okolí Brna se může pochlubit velkým množstvím památníků, upravených palouků a pomníčky okrášlených pramenů. Zejména oblast severně od Brna, kraj lesů, vod a strání, tzv. Lesnický Slavín, je evropským unikátem. Oficiálně byl Lesnický Slavín otevřen 18. června 1929 a postupně rozšiřován - památníky připomínají práci lesníků a učitelů lesnických věd, věnovány jsou umělcům - milovníkům přírody, ale i stromům a zvěři.

 

U buku - stud. J.Doležala - stud. J.Tomečka - stud. J.Konšela - Melatín - palouk U luže - stud. J.D.Kašpara - stud. A.Dyka - U buku, cca 7,3 km

 

Památník Jana Doležala (1847-1901) z roku 1929 byl vybudován jako lesní studánka na palouku U buku při silnici mezi Soběšicemi a Útěchovem. Průčelí studánky nese Doležalův portrét, a pod ním je vyryt Kantův citát "Dvojí naplňuje nitro mé obdivem a úctou. Hvězdnaté nebe nade mnou a mravní zákon ve mně".

studánka J.Doležala

studánka J.Doležala

Během doby byla stavba studánky velmi narušena a v současnosti z ní voda téměř neteče, ačkoli při rekonstrukci zde byla zbudována jímka. Silné prameny přímo pod studánkou nemohly být využity, protože jejich hladina je pod výtokovou trubkou - jsou svedeny do nové, v r. 1996 vybudované Tomečkovy studánky.

studánka J.Tomečka studánka J.Tomečka

studánka J.Tomečka

Studánku zdobí mramorová deska se slovy brněnského spisovatele Jaromíra Tomečka (1906-1997):

VLKA ŽIVÍ NOHY
ORLA KŘÍDLA
ČLOVĚKA SRDCE

 

Podél potoka pokračuje žlutá kousek po pěšině, ale pak se napojuje na pohodlnou lesní cestu zvanou Melatín. Listí chrastí pod nohama a koruny stromů hrají posledními barvami.

Melatín Melatín

údolí potoka Melatín

Na studánce pojmenované podle prof. Josefa Konšela je vyryt jeden z jeho mnoha veršíků:

Lesem jde svěží přírody dech
do těla zdraví, klid vlévá v duši,
běda, kdo zlobně mír lesa ruší,
hanobí skvostné bohatství všech!

 

Nad veršíkem je nápis:
ZBUDOVÁNO
LÉTA PÁNĚ
1934

studánka J.Konšela

studánka J.Konšela

O kousek dál je u retenční nádrže odpočívadlo.

Melatín Melatín

údolí potoka Melatín

Konečně se přes tu šedivou oblohu prodralo pár slunečních paprsků. Hned se šlape s větší chutí :-)

Melatín Melatín Melatín Melatín

údolí potoka Melatín

Žlutá by mne pohodlně dovedla až do Bílovic nad Svitavou, ale já opustím údolí potoka Melatín a odbočuji do kopce po modré spojce k lesnímu palouku U luže.

Krásné místo...

palouk U luže palouk U luže palouk U luže palouk U luže palouk U luže

palouk U luže

Palouky spojovaly užitečné s krásným - pastvu pro zvěř a potěšení pro oko. Bylo zde v vysázeno několik netradičních okrasných dřevin a dnes jsou z nich velké stromy - kryptomerie japonská, borovice žlutá, cypřišek Lawsonův či jedle ojíněná. Dominantní dub bahenní zastiňuje malou prohlubeň, na jaře plnou vody - to podle ní dostal palouk jméno.

 

Památník lesníků Havelky a Zieglera, spoluautorů knihy o lese, tvoří mohutný slepencový balvan z Babího lomu.

palouk U luže

památník lesníků Havelky a Zieglera

Jan Dominik Kašpar vydal v roce 1843 česky psanou lesnickou příručku a památníkem připomínajícím vydání tohoto spisu je lesní studánka při lesní cestě Praskavice.

studánka J.Kašpara

studánka J.Kašpara

Lesní studánka jako památník prof. Antonína Dyka (1871-1952) byla odhalena v roce 1979 u příležitosti oslav 60 let vzniku Lesnické fakulty v Brně. Do bronzové desky je vyryt notový záznam loveckého signálu Lovu zdar!

studánka A.Dyka studánka A.Dyka

studánka A.Dyka

Vracím se zpátky na lesní cestu Vojanka.

lesní cesta Vojanka lesní cesta Vojanka lesní cesta Vojanka lesní cesta Vojanka lesní cesta Vojanka

lesní cesta Vojanka

Cesta se vine téměř po vrstevnici a les připomíná spíše park.

 

Příjemná nenáročná procházka, doporučuji - přes palouk U buku jezdí autobus MHD (č. 43 z Králova pole s přestupem v Soběšicích, resp. přímý spoj č. 57 do Útěchova z Tomkova náměstí), popř. je zde i parkoviště.