Fischbacherské Alpy 15.1.2017

Stuhleck (1782 m) na sněžnicích

 

Fischbacherské Alpy jsou východním výběžkem centrálních Alp. Rozkládají se podél řeky Murz až k Wiener Neustadt a Šoproň na severovýchodě. Nejvyšším vrcholem Fischbacherských Alp je Stuhleck s nadmořskou výškou 1782 m, nejvýchodnější alpský vrchol výrazně čnící nad hranicí lesa, která se v těchto místech pohybuje okolo výšky 1500 m.

Stuhleck

Stuhleck

Známá je tato oblast především zásluhou Semmeringu, jednomu z prvních středisek zimních sportů v Rakousku a v současnosti je skiareál Semmering-Stuhleck (777-1774m) největším a nejkvalitnějším lyžařským střediskem nejsnáze dostupným z Moravy či ze Slovenska.

 

Jezdí sem na jednodenní lyžařské zájezdy z Brna několik cestovek - já tentokráte využila nabídku cestovní kanceláře Čebus. 1700 Kč zaplatíte za dopravu a jednodenní skipas pro dospělého nebo jako já, 600 Kč pouze za dopravu. Za tři hodiny jste z Brna v městečku Spital am Semmering na parkovišti pod lanovkou.

 

Vyrážím v 9:00 po svých po zimní skialpové trase Spital am Semmering - Karl-Lechner-Haus - Stuhleck. Z parkoviště u prostřední stanice lanovky mám před sebou cca 6 km s převýšením 1000 m. Zima mi rozhodně při výstupu nebude, při výstupu se zahřeju :-)

 

Pohodlná lesní cesta mne vede kolem starého mlýna - Gaisschlagermühle stojí v nadmořské výšce 955 m.

Gaisschlagermühle

Gaisschlagermühle

K lovecké chatě je stoupání už prudší, ale pořád šlapu po pohodlné lesní cestě a sněžnice se nesou v batohu.

lovecká chata

lovecká chata

Postupně stoupání nabírá na síle. V lese nabírám výšku mnoha zatáčkami a konečně jsem na mýtině u chaty Karl-Lechner-Haus, která je ale otevřená pouze přes léto. Jsem v nadmořské výšce 1449 m a nejméně záživnou část trasy mám za sebou. Stoupání už nebude tak prudké a brzy se otevřou i nádherné výhledy. Ale je čas nazout sněžnice, pěšina vyšlapaná skialpinisty mne už neunese a každý pátý krok se probořím.

nad chatou Karl-Lechner-Haus nad chatou Karl-Lechner-Haus nad chatou Karl-Lechner-Haus

nad chatou Karl-Lechner-Haus

A jsem téměř nahoře. Sněhu tu moc není, celý hřeben je vyfoukaný a všude kouká kamení či tráva.

pod vrcholem Stuhleck nad chatou Karl-Lechner-Haus

pod vrcholem Stuhleck

K chatě, která stojí přímo na vrcholu už to není daleko, ale docela tady nahoře fouká. Letní turistika je rozhodně mnohem příjemnější.

Stuhleck

Stuhleck

Alois-Günther-Haus (1782 m) je chata otevřená v létě od června do října a v zimě od prosince do dubna. Pan Alois Günther byl hlavním iniciátorem stavebních prací a také předsedou místního alpského spolku a do provozu byla chata uvedena v roce 1915.

Stuhleck, Alois-Günther-Haus

Stuhleck, Alois-Günther-Haus

Jsem nahoře, na nejvyšším vrcholu Fischbacherských Alp, s jedinečným výhledem na panorama Schneealpe, Raxalpe a Schneebergu. A dneska ty výhledy fakt stojí za to :-)

Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck

Stuhleck (1782 m)

Je čas vytáhnout termosku a svačinu. Uvnitř v chatě by bylo o něco tepleji, ale na sluníčku v závětří to docela jde. To je ta nevýhoda single toulání umocněná neznalostí němčiny :-(

 

Hlavně si to musím propočítat tak, abych byla bezpečně dole u mikrobusu na odjezd v 16:30. Nahoru mi to trvalo necelé tři hodiny, dolů musím počítat přibližně se dvěma. Původně jsem si myslela, že vyjedu nahoru lanovkou a poté se projdu po hřebeni na Pretul (1656 m), ale s variantou pěšího výstupu už tolik času nemám. Projdu se jen k rozcestí Schwarzriegel a budu se muset vrátit.

Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck

ze Stuhlecku pod Grazer Stuhleck

Větrníků je tady nějak moc :-( A z vrtulí může padat námraza :-(

Stuhleck Stuhleck Stuhleck

ze Stuhlecku pod Grazer Stuhleck

Zpátky na vrcholu jsem přesně v 14:00. Pár fotografií zkusím s teleobjektivem a pak zamířím k parkovišti.

Stuhleck

Schneeberg neboli Klosterwappen (2076 m) + Kaiserstein (2061 m)

Stuhleck

Raxy neboli Heukuppe (2007 m)

Tak kudy dolů? Po stejné trase nebo pro změnu podél sjezdovek? Volím tu rizikovější variantu, vezmu to dolů přímo rovnou podél sjezdovek.

Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck Stuhleck

Stuhleck

Ale nezapomínejte - hory umí být krásné, ale i kruté, a to především v zimě. Vždy počítejte s možnou náhlou změnou počasí a nepodceňujte lavinové nebezpečí!!!