údolí Jihlavy u Templštejna 29.4.2017

toulání podél řeky i vysoko nad ní

 

Původně jsem na prodloužený víkend plánovala vyrazit někam do hor, ale protože pohledy z webkamer zabíraly na Malé Fatře převážně hromady sněhu, zůstanu raději v nižších nadmořských výškách.

 

Skalní vyhlídky nad údolím Jihlavy budou rozhodně bez sněhu a protože od 13.3. vysílala ČT 1 detektivní sérii režiséra Jiřího Stracha Labyrint II. a některé scény se natáčely na zřícenině hradu Templštejn, začnu své toulání právě tady.

Templštejn

Templštejn

Hradní areál je nejlépe přístupný od Jamolic po žluté turistické značce. Pokud pojedete na výlet autem, je možné sjet z hlavní silnice po štěrkové cestě k jamolické lesovně a turistická značka vás od hájenky dovede přímo na zříceninu. Druhá varianta přístupu je po žluté zespodu - od bufetu vede vede nejkratší cesta vzhůru k hradu, ale pozor, skalnatá pěšina v hluboké strži rozhodně není vhodná pro cyklisty.

 

Volně přístupná zřícenina hradu Templštejn na skalnatém ostrohu nad pravým břehem řeky Jihlavy rozhodně stojí za navštívení. Jak již naznačuje jméno, vystavěl jej řád templářů – rytířský řád "Obránců božího hrobu". Jádro hradu vymezené mohutnou plášťovou zdí s půdorysem kruhové výseče pochází z konce 13. století a do současnosti se dochovaly zbytky paláce, část plášťového opevnění, brána a studna na nejvyšším místě hradu.

Templštejn Templštejn Templštejn

Templštejn

Opravdu mohutným dojmem působí ruina později založené štítové zdi. Stěna je 5m široká, 50m dlouhá, cca 8m vysoká a dnes je na ní zbudována vyhlídka, na kterou se dostanete po celkem netypickém dřevěném chodníku - právě odsud je nejlepší rozhled do malebného údolí řeky Jihlavy.

Templštejn Templštejn Templštejn

Templštejn

Hrad nebyl nikdy dobyt a zničil jej zřejmě mohutný požár v 16. století. A čí je hrad dneska? Od Lesů České republiky si jej za 1,2 milionů korun koupil v roce 2011 David Hamza a postupně jej zbavuje náletových křovin a zvelebuje.

 

Pokud máte náladu na trochu adrenalinu, můžu doporučit starobylou stezku z Templštejna k řece, pozvolna klesající napříč svahem západně od hradu. Lesy na svahu mají dnes charakter divokého pralesa a až k řece vás po cca dvou kilometrech dovede poměrně pohodlná pěšina. A proč adrenalin? Pokud budete chtít pokračovat na druhou stranu řeky, čeká vás brod :-)

 

O vyhlídku pod hradem byl zájem, musela jsem chvilku čekat, než na mne došla řada :-)

Templštejn Templštejn Templštejn

vyhlídka pod Templštejnem

Ve skalnatém a hlubokém údolí vystupuje na povrch velmi pestrá škála různých hornin - hadce, amfibolity, ruly, granulity aj. a na bohatství neživé přírody navazuje pestrost fauny a flóry.

Templštejn Templštejn Templštejn Templštejn

pod Templštejnem

Vysoko nade mnou na druhém břehu jsou skály zvané Velký kačer - pokud všechno vyjde jak má, budu se za pár hodin koukat právě z té skály sem dolů :-)

řeka Jihlava pod Velkým kačerem

řeka Jihlava pod Velkým kačerem

Tak takováto chata na takovém místě by se mi taky líbila.

řeka Jihlava pod Velkým kačerem

řeka Jihlava pod Velkým kačerem

A je to tady. Brod :-) První letošní koupel :-)

řeka Jihlava pod Velkou skálou

řeka Jihlava pod Velkou skálou

Kdysi tudy vedla červená turistická značka, občas zahlédnete již málo zřetelné značky na stromech a zde u brodu dokonce stále visí původní cedulka.

řeka Jihlava pod Velkou skálou

řeka Jihlava pod Velkou skálou

Pokračuji po levém břehu řeky cestou či spíše necestou.

řeka Jihlava řeka Jihlava řeka Jihlava řeka Jihlava

podél Jihlavy

A pěkně do kopce mezi skalkami - až na vyhlídku zvanou Na Babách. Řeka Jihlava se pode mnou v 140 metrů hlubokém údolí kroutí jako had a množství skalních stěn a skalních věží mám z vyhlídky jako na dlani.

řeka Jihlava řeka Jihlava

údolí Jihlavy z vyhlídky Na Babách

Další vyhlídka se jmenuje Velká skála. Vždycky tu byla spousta ještěrek, ale momentálně krápe, takže fotky zelenomodrých krasavic dneska nebudou :-(

řeka Jihlava řeka Jihlava

vyhlídka Velká skála

Z Velkého kačera panorama trochu kazí ta spousta chladících věží jaderné elektrárny Dukovany.

řeka Jihlava řeka Jihlava

vyhlídka Velký kačer

Naštěstí obloha opět zmodrala a pláštěnku už asi potřebovat nebudu.

řeka Jihlava řeka Jihlava řeka Jihlava řeka Jihlava

vyhlídka Velký kačer

Jarní zeleň je úžasná.

řeka Jihlava řeka Jihlava řeka Jihlava

vyhlídka Velký kačer

A protože mám auto za jamolickou lesovnou, musím zpátky na druhý břeh řeky Jihlavy. Ale tentokráte už brodit nebudu - u tábora pod Templštýnem se dostanu přes řeku po mostě.

řeka Jihlava

u řeky Jihlavy