Prygl 1.8.2017

užovka podplamatá

 

Léto a koupání na Pryglu k sobě neodmyslitelně patří a letos jsem zjistila, že příjemně vyhřátou vodu sdílím nejen s několika užovkami, ale taky s raky. Jenže smůla, to první odpoledne jsem sebou neměla fotoaparát a další dny už jsem raky nezahlédla. Podmínky se změnily a silným větrem rozvlněná voda jim zřejmě nesedí.

Prygl, užovka podplamatá

Prygl, užovka podplamatá

Užovka podplamatá (Natrix tessellata) patří mezi středně velké hady, na našem území zřídkakdy přesáhne délku 100 cm. Tělo má pokryté výraznými kýlnatými šupinami, hřbetní zbarvení bývá šedohnědé, červenohnědé až olivově šedé s četnými tmavými skvrnami čtvercového tvaru, které jsou šachovnicově uspořádány. Od podobně žijící užovky obojkové se liší tím, že nemá za hlavou žluté skvrny.

Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá

Prygl, užovka podplamatá

Konec zábavy, pár metrů ode mne si roztáhl svou deku pán se dvěma psy :-( Pokud zrovna neštěkali na vše, co se mohlo mezi kameny hýbat, tak skákali do vody vylovit kus dřeva :-( A pak se samozřejmě potřebovali zbavit vlhké srsti :-( Otřepáním :-(

Prygl Prygl

Prygl

Můžu fotit tak jedině lodě, ty mi nevyplaší :-(

Prygl

Prygl

Nebo surfaře s pádlem - hitem letošního léta je paddleboarding. Jenže v tomto případě mne víc láká si prkno vyzkoušet. Což by ale nešlo, nemá mi kdo hlídat peníze, doklady a foťák :-(

Prygl

Prygl

A tak jsem se raději přemístila pod hráz.

Prygl

Prygl, pod přehradou

Vody bylo málo, ale užovek jsem objevila několik.

Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá

Prygl, užovka podplamatá

Další fotografie vznikly o několik dnů později.

Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá

Prygl, užovka podplamatá

Nesrovnatelně lepší než koupání v Brněnské přehradě je koupání v lomu vedle nádraží v Blansku. Pokud vám tedy nevadí, že vám hnedle u hlavy každou chvíli projede rychlíková souprava.

Blansko Blansko

Blansko, lom u nádraží

Byla jsem tam na kole. Cyklotrasa sice vede před Blanskem kus po silnici, ale jízda kolem Svitavy mezi Adamovem a Kateřinským mostem pod Novým hradem je moc příjemná.

podél Svitavy

podél Svitavy

Poradíte prosím? Je i tohle užovka podplamatá? Objevila jsem ji u Svitavy pod Novým hradem a skvěle pózovala.

 

Aktualizace 24.8.2017 - Jedná se o užovku obojkovou - nemusí mít vždy výrazné žluté skvrny za hlavou a za pomoc s určením děkuji Zdeňkovi z Beskyd.

podél Svitavy podél Svitavy podél Svitavy

podél Svitavy

Aktualizace - fotografie pořízené na Pryglu 26.8.2017:

Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá Prygl, užovka podplamatá

Prygl, užovka podplamatá