okolí Kuřimi, Zlobice 29.9.2017

na kole za kouzlem babího léta

 

Medlánky - Řečkovice - Ivanovice - Česká - Kuřim - Zlobice - Nuzířov - Malhostovická pecka - Kuřim - Česká - Ivanovice - Řečkovice - Medlánky, cca 36 km

 

Cyklostezka mezi Ivanovicemi, Českou a Kuřimí by byla skvělá, ale naštěstí se po silnici s provozem nemusí.

přes Šibernou

směr Ivanovice od řečkovických kasáren

přes Šibernou přes Šibernou

přes Šibernou

Za rybníkem Srpek mne čeká kopec.

za rybníkem Srpek za rybníkem Srpek

od rybníka Srpek ke Zlobici

Donedávna zde čekala i prolezka, kterou zdolat s kolem nebylo až tak jednoduché, ale momentálně jsou pastviny a cesta odděleny supermoderním elektrickým ohradníkem.

Zlobice Zlobice

na Zlobici

Jihozápadní část rozsáhlé zalesněné vyvýšeniny, teplomilná doubrava s výskytem mnoha chráněných druhů rostlin (především lýkovec vonný), je chráněna jako přírodní památka. V křovinatém porostu Zlobice se ukrývají přestárlé ovocné sady (především třešňové a švestkové sady) a nevelká terasovitá pole. Ovce si tu vyšlapaly své cestičky, narazíte i na zbytky okopů, zákopů a betonové jehlany.

 

V padesátých a šedesátých letech se na Zlobici pásly ovce, ale v roce 1976 převzalo pozemky Ministerstvo obrany a vybudovalo zde vojenský výcvikový prostor - ženijní cvičiště, které spadalo pod Vojenskou akademii Antonína Zápotockého v Brně (dnešní Univerzita obrany). Přístupová pěšina se proměnila v panelovou silnici a prostor byl ohrazen ostnatým drátem. Po revoluci zde armáda cvičila dále, ale její zájem rychle slábl. Na kopci totiž chyběl zdroj pitné vody, nebyla tu kanalizace ani kvalitní rozvody elektřiny. V roce 2003 byl vojenský prostor převeden zpět do vlastnictví obce Malhostovice - celý areál byl pronajat společnosti Oveko, a.s., která svojí činností, především pastvou ovcí a koz, napomáhá udržovat a zvelebovat zanedbaný prostor.

 

V areálu se pořádá řada akcí - více viz http://zlobice.schok.cz/

Zlobice Zlobice

na Zlobici

Bývalá pozorovací věž v nadmořské výšce 400 m byla v roce 2009 předělána na rozhlednu - věž je vysoká 12,5 metru a vyhlídková plošina je ve výšce 9 m. Na vrchol věže byly umístěny telekomunikační antény a otevřena je o víkendech (9-17 hod) a zdarma.

Zlobice Zlobice

na Zlobici

Z vyhlídkové terasy se otevírá k jihu pohled na město Kuřim a hřeben Kuřimské hory, směrem k západu pohled směřuje na kopec Čebínku, na níž se zvedá další rozhledna zbudovaná na vysílači a poté k Tišnovu s rozhlednou Klucanina. Masiv Svratecké hornatiny pokračuje k severu a pohled severovýchodním směrem je zastíněn vzrostlým lesem - zřejmě z tohoto důvodu vyhlídková terasa nepokračuje kolem dokola :-(

Zlobice

pohled jižním směrem - Kuřim a Brno

Zlobice

pohled západním směrem - Čebínka, Malhostovice, Tišnov

Pokračuji po hřebínku směrem k Lipůvce. Je tak akorát čas k obědu a dneska bude k jídlu specialitka :-) Žádný rohlík s něčím, ale teplé jídlo - pikantní kotlík s bulgurem :-)

 

Asi bych si tohle speciální outdoorové sterilované jídlo sama nekoupila, ale několik jídel ze sady Adventure Menu jsem dostala v létě k narozeninám. A není dobré brát si sebou do hor na větší výpravy věci nevyzkoušené :-) Je čas tuhle stravu otestovat :-)

Zlobice Zlobice

k obědu bude pikantní kotlík s bulgurem

A hodnocení? Každopádně chuťově to nemělo chybu. Jídla jsou to sterilovaná a kompletně připravená ke konzumaci. Což značí, že se do nich nepřidává žádná voda, ale to na druhou stranu znamená, že tahle porce pro jednoho váží celých 400 g. Skladovat je lze 3 roky při teplotách 1 až 30°C a krátkodobě je lze vystavit i mnohem vyšším teplotám okolo 50°C. Ceny se pohybují kolem 180Kč a občas může chybět možnost sáček znovuuzavřít - porce jsou z mého pohledu zbytečně obrovské.

 

Suma sumárum na víkend či expedici autem výborné, na týdenní pochod bych to na zádech kvůli váze neunesla :-( Ale na druhou stranu, není nutno mít sebou vařič, protože jídlo lze ohřát i pomocí speciálních kapslí a trochy vody.

ořechy

a dezert nalezený pod jedním ořešákem

Další zastávkou je studánka nazývaná Petrova. Schovaná pod hromadou kopřiv :-(

Zlobice Zlobice Zlobice

Petrova studánka

Ruiny kostela sv. Klimenta leží v severní části klenutého hřbetu Zlobice v nadmořské výšce 384 m nad mořem. Z vrcholové plošiny zde vystupuje skalnatý pahorek, na kterém stával románský kostelík. Kostelík bývá spojován s velkomoravskou tradicí a zasvěcen byl sv. Klimentovi, třetímu papeži, jehož ostatky přinesl Cyril a Metoděj z Krymu přes Moravu do Říma.

 

Naštěstí bylo pole obeschlé, protože k ruinám nevede žádná cesta :-(

Zlobice

ruiny kostela sv. Klimenta

Pobořen byl již koncem 18. století za vlády císaře Josefa II. a do dnešní doby z něj moc nezůstalo - zahloubený půdorys hlavní lodě a apsidy či zbytky zdiva v místě věže.

Zlobice Zlobice

ruiny kostela sv. Klimenta

Směrem na Nuzířov se mi nechtělo šlapat mezi auty po silnici a zamířila jsem od hřiště v lese po lesní cestě. Sjízdná byla sice jen kousek, ale zas jsem si mohla nasbírat nějaké ty hříbečky :-)

Nuzířov Nuzířov

nad Nuzířovem

Po krátkém posezení na vrcholku Malhostovické pecky je čas zase šlapat.

Malhostovická pecka

Malhostovice z vrcholku Malhostovické pecky

Malhostovická pecka

Čebínka z vrcholku Malhostovické pecky

Malhostovická pecka

z vrcholku Malhostovické pecky

A pohled na Brno přes Medlánky od řečkovických kasáren:

Brno

Brno