Červený kopec 20.11.2007

v Kamenné kolonii se tak trochu zastavil čas

 

Brzké stmívání má v listopadu jedinou výhodu - pro pohled na nočně osvětlené Brno není třeba čekat dlouho do noci a tyto fotografie vznikly na vyhlídkovém místě nad Kamenkou na Červeném kopci v půl šesté večer :-)

 

Nevíte, kde je Kamenka? Kamenná kolonie, známá v Brně jako Kamenka je cca 130 malých domků nalepených jeden na druhém a tvořících uzavřenou osadu v bývalém štěrkovém kamenolomu na severozápadním úbočí Červeného kopce, na pravém břehu řeky Svratky mezi Starým Brnem a Pisárkami. Tahle nouzová dělnická kolonie je jednou z mála těch, které se v Brně i přes své různé přestvby a dostvby zachovaly z období svého vzniku za první republiky. Tak trochu se zde zastavil čas. V úzkých kamenitých uličkách sotva zaparkují auta, chybí zde ukázkové vily a bazény. Domky ze zmetkových cihel a odpadových materiálů zde stavěli chudí dělníci již od roku 1926, ale v 70.-90. letech je vystřídali umělci a bohémové, protože v té době se většina původních dělnických rodin odstěhovala do nově vznikajících panelových sídlišť.

 

Před pár lety jsme sem zatoulali ve dne, ale tentokrát bych ráda zkusila pár večerních fotografií. Pohled na noční Brno - výstaviště, osvícené věže baziliky na Mendlově náměstí, svatojakubská věž, věže brněnské radnice a Petrova okouzluje spolu s pohledem na malé domky, uličky, skryté dvorky, chlívky a kůlny.

noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou

noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou a z Mahenovy stráně (listopad 2007)

A zpátky do civilizace :-(

noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou

noční Brno z vyhlídky nad Kamenkou a z Mahenovy stráně (listopad 2007)

A na těchto stránkách jsou k vidění fotografie z diplomové práce - Tomáš Bochořák, Způsob života dělnických rodin v brněnské Kamenné čtvrti, Diplomová práce UJEP, Brno 1979.