Údolím Oslavy a Chvojnice 23.1.2010

cestou necestou na Monte Bú

 

Kam vyrazit, aby to a/ nebylo daleko z Brna a za b/ dalo se to podniknout bez lyží a za c/ musí to jít zvládnout bez sněhových řetězů?? Zkusíme vyhrabat auto z ledového iglú a vyrazíme se podívat k soutoku Oslavy a Chvojnice.

 

Teorie to byla krásná, prakticky to bylo složitější. Kdybychom byli bývali nebyli líní a při oblevě shrnuli sníh z auta, nebyli bychom bývali museli rozbíjet ledovou krustu násadou od smetáčku :-)) Ale nakonec se zadařilo - čelní sklo jsme očistili, aniž bychom jej rozbili a čepici ledu ma střeše jsme prostě vzali sebou na výlet. Ranní rozcvička nás rozehřála, že je víc než 10 stupňů pod nulou nám ani nepřipadlo.

 

Počasí je inverzní, obloha se modrá, stromy kolem cesty mezi Tetčicemi a Ivančicemi se nádherně ojíněně lesknou a silnice jsou vymražené a suché. Co víc si přát... Snad jen červíček pochybností, abychom měli v Senoradech kam to naše vozidlo odstavit, protože na vesnici má každý odhrabaný samozřejmě jen svůj vjezd a všude jinde jsou nahrnuté hromady sněhu. Ale máme sebou lopatu :-)

 

Obavy byly zbytečné, penzion v Senoradech měl své parkoviště příkladně uklizené...

Údolím Oslavy a Chvojnice

Našim prvním cílem je Malá skála s nádhernou vyhlídkou na zříceniny Levnova na protějším břehu. Žlutá značka tam ze Senorad sice vede, ale oklikou přes Senoradský mlýn, takže jsme si to zamířili podle GPSky přímo přes zasněžené pole.

Senorady Senorady Senorady

nad Senorady

Chůze po sněhové pláni nebyla jednoduchá, ač jsme zapadali jen po kotníky. Zachránily nás naštěstí stopy traktoru - chůze v jeho stopách byla mnohem pohodlnější a rychlejší :-)

 

Místo s krásnou vyhlídkou do údolí řeky Oslavy - do dvora Ketkovického mlýna a na zříceninu hradu Levnov se v starších mapách označovalo jako Velká skála, i senohradští starousedlíci tak tomuto místu říkají, ale dnešní mapy a turistický rozcestník používají název Malá skála. Jsme v nadmořské výšce 401 m a vlevo v údolí je krásně vidět most, nad ním Levnov a částečně je vidět i zalesněné údolí Chvojnice a nad ním homolovitý kopec se zříceninou Kraví hora. Vpravo řeka Oslava mohutným meandrem obtéká tzv. Čertův jazyk.

 

Když počasí přeje výhledům, je možné zahlédnout i rozhlednu Babylon a obec Kladeruby... Počasí výhledům nepřeje, museli bychom být tak o tisíc metrů výš, ale přesto je zde krásně. Jen ke kraji se raději nepřibližovat, protože pod čepicí sněhu není zřejmé, kde končí pevná zem.

Malá skála Malá skála Malá skála Malá skála Malá skála

Malá skála

Žlutá značka prošlapaná jen kopýtky lesní zvěře nás následně zavede dolů k chatám na obou březích břehu Senoradského potoka - čeká nás uzounká stezka vysoko nad hladinou řeky Oslavy s jedním pomocným žebříčkem.

Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava

K Senoradskému mlýnu

S trochou opatrnosti jsme toto místo zvládli a s úsměvem zavzpomínali, jak se dá toto místo "překonat" s bicyklem v ruce.

 

U Senoradského mlýna jsme si samozřejmě vyfotili srnky v zahradě a po mostku přešli na druhou stranu Oslavky - řeka byla zamrzlá jen po okrajích a zbytek byl plný plovoucí ledové tříště.

Oslava Oslava

u soutoku Oslavy s Chvojnicí)

Při pohledu vlevo bylo vidět, že máme před sebou slušný kopec. Z 265 m, z úrovně řeky, musíme vyšlapat do výšky 379 m, což je jen o 22 metrů níž, než jsme byli na Malé skále :-(

 

Hrad Kraví hora z poloviny 14. století byl zbořen někdy v roce 1446 jako sídlo loupeživých rytířů. Leží na výběžku náhorní plošiny nad soutokem Oslavy a Chvojnice. Skalnatým srázem spadajícím do údolí Oslavy byl chráněn z jedné strany, z druhé obloukem široké přírodní strže. Hlavní jádro má v čele polovinu masivní válcové věže dochované do výšky 6 m s vnitřním prostorem 5,5 m. Na opačné straně je další zbytek zaoblené zdi, součásti tehdejší vyhlídkové terasy s pěkně upraveným ohništěm. Nám však musí k zahřátí stačit čaj - zima je pořádná a stát na místě bez pohybu není radno dlouho.

 

Do sbírky 10 hradů rozmístěných v této oblasti podél Oslavy a Jihlavy tedy přidáváme osmý (navštívili jsme Sedlecký hrad, Lamberk, Levnov na Oslavě, Templštejn, Rabštejn, Kokštejn a Holoubek na Jihlavě - zbývají jen Čalonice a Kozlov nad Dalešickou přehradou)

Kraví hora Kraví hora Kraví hora Kraví hora Kraví hora

zřícenina hradu Kraví hora

A znovu dolů k Oslavě - pokud bychom se chtěli podívat na Levnov, museli bychom zase nahoru a dolů :-(. Navíc zkratka přes skalnatý hřeben od soutoku Oslavy a Chvojnice rozhodně nepatří v zimě k těm nejbezpečnějším, takže pro dnešek stačí pohled z mostu - a není to jen tak ledajaký most - je to část železného mostu z Třebíče, kde kdysi přemosťoval Jihlavu a poté jej odkoupil mlynář z mlýna pod Ketkovským hradem.

Tvrz Senohrady

most mezi Senorady a Ketkovicemi

Údolím kolem Senoradského potoka se vracíme zpátky do Senorad. Míjíme "Kantýnu", místo známé několika generacím turistů, čundráků a chatařů. Naproti ní, za potokem stojí skála, na které jsou rozeznatelné stopy tvaru kopyta, dospělého a dítěte. Váže se k nim legenda - více na stránkách obce Senorady.

 

Na okraji obce, na ostrožně nad Senoradským potokem, leží tvrz Senorady. Do dnešní doby se dochovaly jen valy a příkopy beze stop zdiva.

Tvrz Senohrady

Tvrz Senorady

A překlad z brněnského hantecu pro ty, kdož nejsou z Brna a okolí: Monte Bú = Kraví hora