Okolí Říček v Orl. horách 16.1.2010

hřebenem Orlických hor na běžkách

 

Špatné zkušenosti z minulého víkendu z nekvalitních sněhových podmínek v okolí Brna mne poučily - pro skvělý zážitek a parádní sněhové podmínky je nutno vyrazit do opravdových hor. Orlické hory patří z Brna k těm nejdosažitelnějším a hřeben Orlických hor se svou sítí upravených běžeckých tras mne zatím nikdy nezklamal.

 

Nebyla jsem rozhodně sama, kdo vyrazil v sobotu do Říček v Orlických horách, do lyžařského střediska na jihovýchodní straně vrchu Zakletý v nadmořské výšce 740 - 992 m nad mořem. Naštěstí však převažovali sjezdaři a snowboardisté, v běžeckých trasách takový nával nebyl a dlouhou frontu na lanovku stačilo vystát jen jednou. Za padesátikorunu se člověk ocitl v tom správném sněhovém království - mimo sjezdovky leží cca půl metru prašanu.

Z Říček v Orlických horách na Velkou Deštnou

 

Hory nás přivítaly mrazem a mizivými výhledy, ač meteorkáři slibovali na horách sluníčko. První zastávka je samozřejmě na Pěticestí. V v přístřešku funguje bufet - nabídka je celkem omezená, ale čaj a sušenky vypomohou z nejhoršího. A běžecké stopy na všechny strany jsou nádherně upravené.

Říčky v Orlických horách

Říčky v Orlických horách, spodní stanice lanovky

Říčky v Orlických horách

Lanovka na vrchol Zakletý

Říčky v Orlických horách

Z vrchu Zakletý na Pěticestí

Říčky v Orlických horách

Pěticestí

Druhou zastávkou je Kunštátská kaple v nadmořské výšce 1035 m. Poutní kaple stojí na horském hřebenu mezi Kunštátem a Zdobnicí již od roku 1671, ale postupně byla přestavována a upravována. Kaple poskytovala ochrannou střechu poutníkům, lesním dělníkům, hledačům lesních plodů či houbařům, ale po 2. sv. válce, po odsunu německého obyvatelstva, zpustla a interiér byl zničen a ač byla částečně obnovena v roce 1956, stávala se samozřejmě cílem vandalů a rádoby turistů. K posledním opravám došlo po roce 2000 - kaple byla znovu vysvěcena, ale interiér není volně přístupný.

Říčky v Orlických horách Říčky v Orlických horách

Kunštátská kaple

Za rozcestím Pod Homolí čeká běžkaře cca pětikilometrový výstup na Velkou Deštnou (1115 m), nejvyšší vrchol Orlických hor. Mlha houstne, teplota klesá, naštěstí je kousek pod vrcholem kiosek horské služby. Instantní polévka, čaj nebo grog zahřejí a doplní energii pro poslední kousek výstupu. Na vrcholu totiž stojí menší dřevěná rozhledna. No rozhledna je silné slovo, přesnější označení zní posed :-) Stavba je obalena vrstvou sněhu a ledu a zdolat žebřík je celkem adrenalin - pokud není mlha, nabídne se výhled do širokého okolí - Rychnovsko, Bor, Góry Stolowe, Kralický Sněžník. Jenže dneska mlha je :-((

Říčky v Orlických horách

Na rozcestí pod Velkou Deštnou

Říčky v Orlických horách Říčky v Orlických horách

Velká Deštná 1115 m

Původní cíl sice zněl Masarykova chata na Šerlichu, ale protože bylo nutno se vrátit zpět na parkoviště v Říčkách, po pohledu na hodinky nezbylo než to na Velké Deštné otočit zpět.

Říčky v Orlických horách

Mezi Tetřevcem a Středním vrchem

Říčky v Orlických horách

Bunkrovka

Říčky v Orlických horách

Bunkrovka - v pozadí Orel

Říčky v Orlických horách Říčky v Orlických horách Říčky v Orlických horách

Kunštátská kaple

Říčky v Orlických horách Říčky v Orlických horách

Od Kunštátské kaple na Pěticestí

Ještěže za namáhavý výstup náležela sladká odměna - nádherný sjezd. Jen teplota dále klesala na cca minus 10°C a přidal se vítr. Ten nakonec konečně v pozdním odpoledni rozehnal i šedivé mraky a sluníčko vylepšilo náladu i fotografie.