Novomlýnské nádrže + Lednice 27.2.2011

pro změnu na bruslích

 

Už jste někdy zkusili bruslit na zamrzlých vodních plochách v krásné přírodě? Já ano, na Pryglu, ale tehdy před dvěma lety byl led pokrytý sněhem a navíc nerovný, hrubý a jezdit s mým bruslařským uměním bylo možné jen v místech, kde byl sníh odhrabán, což znamenalo jezdit dokola na mrňavém plácku. V kombinaci s nepohodlnými bruslařskými botami celkem nuda...

 

Letošní zima běžkařům nesvědčí, ale mrzne a bruslit se dá téměř všude. Samozřejmě s notnou dávkou opatrnosti a důsledným dodržováním bezpečnostních pravidel:

 

- led by měl být silnější než 10 cm

- nepřibližovat se k nebezpečným místům, např. jezům z obou stran, peřejím, soutokům, vírům, vpustím, výpustím a podobným místům se silným proudem vody

- k vybavení patří šňůra nebo lano, jež probořenému ostatní hodí a pomohou ho vytáhnout (z tohoto pohledu rozhodně není vhodné jezdit sám!)

- je dobré mít vyprošťovací bodce - rukojeti s ostrými ostny, kterými se lze vytáhnou zpět na pevný led

- není špatné mít sebou vodotěsně zabalené náhradní oblečení

 

 

Spoustu informací si můžete přečíst na skoroblogu o bruslení - aktuální ledové zpravodajství i rady ohledně bezpečnosti.

 

Takže kam? Samozřejmě pod Pálavu - vyzkouším své umění na vodní nádrži Nové Mlýny na Dyji :-)

 

Novomlýnské nádrže

Asi každého ve spojitosti se zamrzlou hladinou Novomlýnských nádrží napadne návštěva kostelíka v Mušově. Ale zrovna tohle není jednoduché - jezová soustava reguluje stavy vody v I. a II. nádrži a voda tudy proudí neustále. Voda zde nezamrzá a odpočívají zde tisíce vodních ptáků, které jsou v tuto dobu na tahu. Máte-li pořádný dalekohled, raději si tuhle podívanou na říši vodního ptactva užívejte z bezpečného chodníku :-)

Novomlýnské nádrže Novomlýnské nádrže

Novomlýnské nádrže

Ale v zátokách se udělal krásně hladký led bez sněhu a hrbolů od větru. Paráda...

Novomlýnské nádrže Novomlýnské nádrže Novomlýnské nádrže

Novomlýnské nádrže

Po chvíli kroužení v zátoce nám to přesto nedá a míříme dál od kraje. Dokud jsme v zátoce, všechno je v pohodě, ale jakmile zaslechneme praskání ledu, raději se vracíme. Protože ačkoli led praská bez ohledu na mocnost, zimní koupel si nikdo z nás nemíní vyzkoušet, ačkoli sluníčko dneska docela hřeje a k autu to není až tak daleko.

Novomlýnské nádrže Novomlýnské nádrže

Novomlýnské nádrže

A jakmile se k nám přiblíží dva bruslaři ze směru od Mušova, je nám hned jasné, proč má jeden z nich plnou náruč mokrého oblečení - snažili se přiblížit k ostrůvku s kostelíkem, jeden z nich se propadl a důrazně nás varují.

Novomlýnské nádrže Novomlýnské nádrže

Novomlýnské nádrže

Rybníky v Lednici

O něco méně úžasné je bruslení v lednickém parku - na rybnících nebo slepých ramenech řeky Dyje. Ale ani tady se nesmí zapomínat na pravidla bezpečnosti. Před minaretem byl v sobotu led hodně slabý a na vlastní oči jsem viděla bruslaře, jemuž se v těchto místech jedna noha propadla až nad koleno a několik dalších děr. A ve chvíli, kdy v neděli píšu tyto stránky, objevuje se ve zprávách aktualita, že se v Lednici propadl v neděli led pod dvěma dětmi ve věku 8 a 9 let. A tři bruslaři skončili v ledové vodě v Cítově na Mělnicku. A pod dalším mužem se propadl led v Přerově nad Labem na Nymbursku... Pozor, mrazy již polevily a led začíná tát!!!

Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě Lednický park v zimě

Lednický park v zimě

A pokud by vám nestačily klasické brusle, můžete si pořídit brusle nordické. Jsou vybaveny běžkařským vázáním, takže jejich připínání i odepínání je stejně rychlé jako u běžek. A nemusíte se přezouvat... Má to jen jeden háček - jejich cena se pohybuje od 2000Kč nahoru :-(

brusle Nordic

brusle Nordic