Praha 17.4.2012

za poznáním evropských velkoměst V.

 

Asi měla série postřehů z evropských velkoměst Prahou začínat, ale nějak nebyla příležitost vyrazit po pražských pamětihodnostech s fotoaparátem a z návštěv kdysi před léty mám doma jen pár zašlých papírových černobílých momentek.

Pražský hrad

Pražský hrad

Začínám trošku netradičně - tím hlavním důvodem, proč jsem vyrazila do Prahy autobusem zrovna v tomto termínu, je výstava tropických motýlů v botanické zahradě. Ale byla jsem v podstatě zklamaná - zájem je veliký a lidí zde bývá mnohonásobně více než motýlů. Objevit motýla na zeleném přírodním pozadí (většina z nich posedávala na oknech či různých trubkách konstrukce) a navíc motýla, kterému nic nechybí (většina měla křídla hodně opelichaná, potrhaná a krásné barvy setřené a jednomu chybělo i tykadlo) byl opravdu problém... V kombinaci s téměř 100% vlhkostí a vysokou teplotou tropického skleníku - za takových podmínek se rosí nejen fotoaparáty, ale i fotografové :-)

 

Ale pár záběrů se z té hromady podobně jako loni vybrat dá.

Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů Fata Morgana - výstava tropických motýlů

Fata Morgana - výstava tropických motýlů

Botanická zahrada Botanická zahrada Botanická zahrada

Botanická zahrada

Po návštěvě botanické zahrady jsem se krátce zastavila i v zoo. Tady se mi líbilo přesně tak moc jako loni - jenže loni bylo 20°C a tentokrát pouhých +5°C, takže zvířátka byla raděj někde zalezlá :-(

Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada Zoologická zahrada

Zoologická zahrada

A poté začala má odpolední cesta za památkami Prahy...

 

Tragický osud miliónů lidí židovského původu a dějiny židů obecně patří k historii, která mne moc zajímá. Židovské muzeum v Praze vzniklo roku 1906 za účelem zdokumentovat historii, tradice a zvyky židovského obyvatelstva v Čechách a na Moravě a v současnosti patří k nejnavštěvovanějším muzeím u nás. Ve sbírkách muzea se nacházejí židovské církevní objekty, náboženské předměty, rukopisy, staré spisy, synagogální textilie a další věci. Většina těchto exemplářů pochází z pozůstalosti rodin, které byly vyvražděny během holokaustu.

 

V pokladně Židovského muzea platím 300Kč a připadám si jako jediný česky mluvící člověk široko daleko, pokud nepočítám paní v pokladně a hlídače v jednotlivých synagogách. Dokonce mne paní v pokladně upozorňuje na to, že když přijdu v neděli, budu to mít mnohem levnější a s českým výkladem :-) No co se dá dělat, v neděli sem proto znovu nepojedu...

 

Pinkasova synagoga je od poválečných let památníkem českých a moravských Židů, kteří se stali oběťmi nacistické perzekuce - na zdech synagogy jsou zaznamenána jména spolu s osobními daty a jménem příslušné obce a je jich 80000!

Pinkasova synagoga Pinkasova synagoga Pinkasova synagoga

Pinkasova synagoga

Starý židovský hřbitov byl založen v první polovině 15. století a nejstarší náhrobek pochází z roku 1439 a patří Avigdoru Karovi, pražskému rabínovi a básníkovi. Je zde téměř 12 000 náhrobních kamenů, ale počet pochovaných určitě vyšší - předpokládá se, že na hřbitově se nachází několik pohřebních vrstev nad sebou - na některých místech se jedná až o dvanáct vrstev, protože židé nesmějí jednotlivé hroby rušit a především se musí zachovat náhrobek zesnulého. Náhrobky byly vždy vyjmuty a zasazeny na nově zvýšený povrch hřbitova, což vysvětluje jejich nahromadění těsně vedle sebe. Poslední pomník pochází z roku 1787.

Starý židovský hřbitov Starý židovský hřbitov Starý židovský hřbitov Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov

Nejvýznamnější osobou zde pohřbenou je bezesporu rabi Löw, s jehož postavou je spojena pověst o vytvoření umělé bytosti, golema.

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rabi Löw

Starý židovský hřbitov zůstal v mých vzpomínkách z mé poslední návštěvy z roku 1986 jako úžasné místo, ale dneska jsem zklamaná. Šlapete ve štrúdlu cizinců po jediné zpřístupněné trase ohraničené provazem a z jedné strany máte zeď. Ale v podstatě to chápu, ono to při takové návštěvnosti prostě jinak nejde.

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, lev na náhrobku Hendel Baševi

Krátce se protahuji Obřadní síni a další objekt v prohlídkové trase se jmenuje Klausová synagoga a expozice je věnována židovským tradicím a zvykům.

Obřadní síň

Obřadní síň

Klausová synagoga Klausová synagoga Klausová synagoga

Klausová synagoga

Pokračuji k Maiselově synagoze s první částí expozice Dějiny Židů v Čechách a na Moravě - od počátků osídlení do počátku emancipace.

Maiselova synagoga Maiselova synagoga

Maiselova synagoga

Tou poslední židovskou památkou zahrnutou v ceně vstupenky je Španělská synagoga s druhou částí expozice. Za nijak nápadným, dle mého pohledu v podstatě nevzhledným jižním vstupním průčelím se skrývá nádherná stavba v pseudomaurském slohu.

Španělská synagogaa Španělská synagoga Španělská synagoga Španělská synagoga

Španělská synagoga

Před synagogou, na hranicích bývalého židovského města, stojí od roku 2003 pomník spisovateli Franzi Kafkovi, pražskému, německy píšícímu spisovateli židovského původu, který dnes patří ke klasikům literatury 20. století.

pomník Franzi Kafkovi

pomník Franzi Kafkovi

Vydávám se přes Vltavu k Letné přes Čechův most. Secesní zdobená mostní konstrukce pochází z roku 1905-1908 a jedná se o jediný železný obloukový most v Praze. Ale dneska mám smůlu, na vrcholech sloupů ve výšce 17,5m mají stát čtyři, více než 3m vysoké bronzové postavy Viktorií na zasklených železných lucernách s pozlacenou ratolestí v ruce, ale sloupy jsou prázdné.

Letenské sady

Letenské sady

V letech 1949–1955 byl na jižní hraně pláně s výhledem na Prahu vybudován Stalinův pomník známý pod lidovým názvem Fronta na maso - největší skupinové sousoší v Evropě (15,5 m vysoký, 12 m široký, 22 m dlouhý). Slavnostně odhalen byl po setmění 1. května 1955, ale pouhý rok po odhalení pomníku byly Chruščovem na XX. sjezdu KSSS pojmenovány některé Stalinovy zločiny. Pomník byl ale zbourán až v listopadu 1962 - po částech odstřelem železobetonové konstrukce.

Letenské sady

Stalinův pomník zdroj Wikipedie

Od roku 1991 stojí na původním podstavci pomníku pohyblivý metronom sochaře Vratislava Nováka z roku 1991, postavený zde v rámci Všeobecné československé výstavy. Je vysoký téměř 25 metrů, váží 7 tun a nefunguje :-( Na přívodním elektrickém kabelu visí spousta bot a místo celé je posprejované a zanedbané :-( Jen výhledy odsud na Prahu jsou překrásné a na zídce se sedí moc dobře - jen ta teplota prostě nad +5°C asi dneska nevyleze... Snad je to můj poslední výlet v zimní bundě...

Letenské sady Letenské sady

Letenské sady

Pokračuji přes Chotkovy sady k letohrádku královny Anny a Královské zahradě a užívám si vyhlídky na Pražský hrad, Staré město a Petřín.

Letenské sady

Letenské sady

Smůla, tuhle informaci jsem objevila až doma při sepisování zážitků - když přiložíte ucho ke spodní straně dolní mísy, uslyšíte, jak dopadající voda vytváří tóny, proto se kašně říká Zpívající.

zpívající fontána před letohrádkem královny Anny

zpívající fontána před letohrádkem královny Anny

Zezadu se dostávám do Pražského hradu, ale nebudu se rozepisovat a pouze přidám několik fotografií. A přiznám se, že nejvíce mne mrzelo to, že jsem neměla možnost projít si celou Svatovítskou katedrálu - vstup je součástí malého okruhu za 250Kč a tahle částka se mi za krátkou návštěvu katedrály, protože na další objekty mi nezbýval čas, zdála opravdu neúnosně vysoká. Ale každopádně dovnitř smíte vstoupit i bez vstupenky - ale pouze do prostoru pod západní kruchtou.

Pražský hrad Pražský hrad Pražský hrad Pražský hrad Pražský hrad Pražský hrad

Pražský hrad

Přes Malou Stranu přicházím samozřejmě na Karlův most a nejvíce ze všeho mne po návštěvě poutního kostela na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou zajímají místa spojená se jménem Jana Nepomuckého.

 

Nejstarší sochou na Karlově mostě je právě svatý Jan Nepomucký. Sochu mučedníka, který se údajně znelíbil králi Václavovi IV. a byl svržen v roce 1393 z Karlova mostu do Vltavy, dokončil v roce 1683 Jan Brokoff a stojí na 8. pilíři ze strany Starého města. Stala se závazným ikonografickým vzorem, podle které vznikaly a vznikají další plastiky u nás i v cizině s neodlučitelnými atributy, které tvoří pět hvězdiček kolem světcovy hlavy, rocheta, palma mučednictví a kříž. Traduje se, že hvězdičky se objevily nad hladinou, když byl Jan Nepomucký svržen do vody a symbolizují 5 písmen slova tacet, což znamená mlčí.

Karlův most Karlův most

Karlův most

Místo, ze kterého bylo tělo Jana Nepomuckého svrženo, dodnes označuje mosazný arcibiskupský kříž zasazený do zábradlí mostu. Říká se, že pokud na něj položíte ruku tak, aby se každý prst dotýkal jedné z hvězd, splní se vám jakékoliv přání.

 

Místo označuje i ozdobná barokní mříž s reliéfem svržení Jana Nepomuckého z mostu - tu původní mříž sice vzala velká voda v roce 1890 a její částečná náhrada zmizela z mostu v 70letech minulého století a donedávna to tedy bylo místo v podstatě nenápadné, ale od května 2009 zdobí opět zábradlí mříž.

 

Ale vyfotit si toto místo není jednoduché - v podstatě se u něj stojí fronta a sáhnout si chtějí všichni :-)

Karlův most

Karlův most

Ještě mne čeká Staroměstské náměstí a Týnský chrám - aspoň jeden chrám bez nutnosti zaplatit vstupné...

Týnský chrám Týnský chrám

Staroměstské náměstí - Týnský chrám

Staroměstské náměstí - Stará radnice

Staroměstské náměstí - Stará radnice

Žižkovská televizní věž je s výškou 216 m nejvyšší pražskou stavbou. Byla postavena v letech 1985-1992. Od roku 2000 lezou po pilířích nahoru a dolů batolata - Miminka (Babies) Davida Černého. Vyhlídková kabina se nachází ve výšce 93 metrů, ale nějak jsem si to dneska špatně naplánovala - blíží se půl osmá a já musím stihnout autobus odjíždějící z Florence 20:00. Nedá se nic dělat, vstupné není nejnižší a na otočku vyjet nahoru a dolů nemá smysl. A ani na fotografie starého židovského hřbitova kousek od věže už není dost světla :-(

Žižkovská televizní věž Žižkovská televizní věž Žižkovská televizní věž

Žižkovská televizní věž

Židovský hřbitov pod Žižkovskou televizní věží

Židovský hřbitov pod Žižkovskou televizní věží