Boleradická vrchovina 9.10.2021

na e-kole přes Liščí vrch, Žerotínský vrch, Holý vrch, Přední kout a Nedánov do Velkých Pavlovic

 

Cyklovýlet jen tak pro radost - s přicházejícím podzimem je třeba si užívat dny jak malované.

 

Brno - Rebešovice - Blučina - Výhon (355 m) - Křepice "U Svaté" - Novosady, pam. - Liščí vrch (374 m) - Žerotínský vrch (382 m) - Schallerův kříž - Holý vrch (401 m) - Přední Kout, sedlo - Boleradice, sousoší sv. Cyrila a Metoděje - Nedánov (368 m) - Němčičky - Velké Pavlovice - Zaječí (žst), celkem 66 km, převýšení 800 m

 

Vyrážím po cyklostezce podél řeky Svratky. V létě tady bývá přelidněno, ale dneska je to pohodička. Samozřejmě zrána v teplé bundě, v čepici a v rukavicích - sice nemrzne, ale chvilku to potrvá, než začne slunce hřát.

Svratka Svratka

Svratka, Štýřické nábřeží

Býval tu golfový areál, dneska je část přebudována na dětské hřiště pod názvem Hopsálkov. 7 vzduchových trampolín, pískoviště obřích rozměrů, letos už to nestihneme, ale na jaře sem vyrazíme s vnoučaty.

Svratka

Kšírovka

Výhon (355 m n. m.) je nejvyšší vrchol Dyjsko-svrateckého úvalu. Přesněji řečeno dvojvrchol - na severním vrcholu stojí od roku 2009 rozhledna Akátová věž, na jižním kříž. Už jsem byla nahoře vícekrát, ale dneska to bude poprvé z Blučiny až nahoru po asfaltu.

Výhon Výhon Výhon

z Blučiny na Výhon

Ekumenický kříž na Výhoně byl zbudován v roce 2018 na paměť 100. výročí Československé republiky. Stojí v blízkosti místa, kde se schází hranice katastrů Židlochovic, Nosislavi a Bučiny, obcí, které se podílely na nákladech.

Výhon Výhon

Ekumenický kříž na Výhoně

Dalekým výhledům dnešní počasí zrovna nepřeje a studený vítr není ani trošku příjemný.

Výhon Výhon Výhon Výhon Výhon

Výhon

Svačinku si sním pěkně v závětří.

Výhon Výhon Výhon

Výhon

Z Výhonu mám namířeno do Křepic, ale aby to nebylo jen tak fádně po silnici, beru to tak trochu cestou necestou. Přes Kolpasy, kdysi tady hospodařilo Zemědělské družstvo Blučina, dnes je to společnost CEZAVA, a.s.

Kolpasy Kolpasy Kolpasy

Kolpasy

Zeleňák

přes dálnici u Zeleňáku

V jihovýchodní části obce Křepice se nachází tzv. údolí kapliček. Křížová cesta z roku 2002 vede k poutnímu místu U Svaté. Místu, kde podle legendy Cyril omdlel při kázání, Metoděj udeřil holí do země a na místě vytryskl pramen. Zpráva o zázraku a o zázračné vodě se rozlétla široko daleko a místo dostalo název Svatá. Součástí poutního místa je kromě křížové cesty kopie sochy Krista z Rio de Janeira a sousoší svatých Cyrila a Metoděje (když jsme tady byli v říjnu 2009, byly sochy dřevěné).

údolí kapliček údolí kapliček

Křepice, údolí kapliček

Další zajímavost je z úplně jiného soudku - železobetonové monstrum v lese nad Křepicemi - nedokončený památník bratislavsko-brněnské operace v roce 1945, pozorovatelna maršála Malinovského. Právě odsud velitel druhého ukrajinského frontu, maršál Rodion Jakovlevič Malinovskij vydal 23. dubna 1945 rozkaz Rudé armádě ke zteči Brna.

Křepice, pozorovatelna

Křepice, památník

Památník Bratislavsko-brněnské operace byl budován od roku 1975 a v únoru 1989 se započalo se stavbou kovové konstrukce vyhlídkové věže ve tvaru dvanáctistěnu o průměru deset metrů - stavba byla ukončena 18. listopadu 1989 pro nepřízeň počasí (byla dobudována příjezdová komunikace, parkoviště, budova sociálního zabezpečení, inženýrské sítě a hrubá stavba kina, stráň ještě nebyla osazena bojovou technikou). Další práce zastavila změna režimu. Dlouho se nedělo nic, cokoliv, co připomínalo naše osvoboditele z roku 1945, bylo nežádoucí a stavba chátrala a chátrala. Co nezničil zub času, zničili vandalové.

Křepice, Malinovskij

Křepice, maršál Malinovskij 23.dubna 1945

Po letech chátrání přichází v roce 2004 parta nadšenců do vojenské historie z Klubu přátel vojenství se záměrem zrekonstruovat pozorovatelnu. Sehnali dřevěné sloupy a pustili se do kopání - rekonstrukce byla dokončena v roce 2008

Křepice, pozorovatelna

Křepice, pozorovatelna

V současnosti došlo k částečné demolici kina a opravuje se schodiště a zábradlí, aby se stavba dala využívat jako rozhledna. A přidám odkaz na film Rudá Armáda v boji o Brno, který v roce 2005 vznikl jako remake filmů Rudá Armáda v boji o Brno (1965) a Osvobození Moravy a Slezka 1945 (1970). Oba filmy vytvořil Václav Peša z materiálů, které v šedesátých letech přivezl z ruských filmových archivů. Zřejmě část tohoto filmu by se v kině promítala jako filmová smyčka zachycující osvobození Brna.

Křepice, památník Křepice, památník

Křepice, památník

Pokračuju přes Liščí vrch směrem na Žerotínský vrch. Škoda, byly by odsud krásné výhledy.

Liščí vrch Liščí vrch Žerotínský vrch Žerotínský vrch

přes Liščí a Žerotínský vrch

Severozápadně od obce Nikolčice, nedaleko rozcestí modré a červené značky zvané Pod Majákem, stojí v lese kamenný kříž s nízko položenými rameny (dříve asi dvojramenný) s téměř nečitelným textem. Z jedné strany český, z druhé německý text říká asi toto: "R. 1663 při tatarském vpádu byl na tomto místě zabit pan Konradt Schaller, služebník a měšťan hustopečský. Jeho mrtvé tělo pohřbeno v kryptě u sv. Jana v Brně, duše byla vzata do nebe. Amen." Zřejmě právě zde byl zavražděn posel, který spěchal varovat město Brno před blížícím se vojskem.

Schallerův kříž

Schallerův kříž

Přes Holý vrch mne cesta dovedla úbočím Předního koutu, s nadmořskou výškou 410 m nejvyššího místa Boleradické vrchoviny a poté okrajem NPP Kukle a zalesněným údolím Žleby až k starému meruňkovému sadu u Boleradic.

Holý vrch Holý vrch Holý vrch Holý vrch

Holý vrch

Boleradice Boleradice Boleradice

u Boleradic

Sousoší věrozvěstů od roku 2009 pohlíží z Nedánova na městys Boleradice. Autorem soch v mírně nadživotní velikosti je řezbář a sochař Ivan "Dědek" Šmíd a jsou umístěny kousek od bývalého staroslovanského pohřebiště, které v roce 1942 prozkoumal archeolog profesor Josef Paulík a datoval je do druhého pololetí devátého století, tedy do doby největšího rozkvětu Velké Moravy.

sousoší věrozvěstů, Boleradice sousoší věrozvěstů, Boleradice

sousoší věrozvěstů v Boleradicích

Rozhledna u Nedánova stojí vedle průzkumného vrchu hlubokého 5 a půl kilometru :-( Většinou se uvádí jako "bývalý", ale opět se zde pracuje, takže romantiku a ticho zde momentálně nehledejte :-(

rozhledna nad Nedánovem rozhledna nad Nedánovem rozhledna nad Nedánovem

rozhledna nad Nedánovem

Rozhledna byla otevřena v roce 2009. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 22 metrů je na severozápadě vidět Brno s okolními kopci Drahanské vysočiny, jižnímu směru dominují vrchy Pálavy se zrcadlící se vodní hladinou Novomlýnských jezer. Východ a jihovýchod lemují vrcholky Bílých a Malých Karpat pod nimiž leží obce a městečka slovenského Záhoří. Na severu a severovýchodě vystupují kopce Ždánického lesa s dominantou vrchu Strážov a tmavé zalesněné obrysy Chřibů.

rozhledna nad Nedánovem rozhledna nad Nedánovem rozhledna nad Nedánovem rozhledna nad Nedánovem

rozhledna nad Nedánovem

Začíná mne tlačit čas. Původně jsem to chtěla vzít do Velkých Pavlovic lesem přes Kuntinov a rozhlednu Kraví hora, ale budu ráda, když to stihnu do setmění po silnici přes Němčičky. Musím stihnout nízkopodlažní rychlík Moravan ze Zaječí s odjezdem v 18:58.

kaple u Němčiček kaple u Němčiček

kaple u Němčiček