USA + Jamajka 11.-21.5.2015

část čtvrtá - Jamajka

 

Dnes vstáváme ve 4:00 a opět zamíříme na letiště. Hlavně nezůstat v nějaké zácpě, což je v New Yorku zřejmě na denním pořádku. A protože letíme z/do USA, nepotřebujeme pro Jamajku vízum.

letadlo už se chystá - New York, letiště

letadlo už se chystá - New York, letiště (květen 2015)

pod námi zřejmě Bahamy

pod námi zřejmě Bahamy (květen 2015)

Opustili jsme studený New York a přistáli v tropech :-) Jamajka, karibský ostrov, na němž se mluví převážně anglicky, je pro mne opravdovým zosobněním exotiky. Reggae je synonymem Jamajky stejně tak jako jamajský rum, marihuana či Bob Marley nebo v současnosti nejlepší sprinter Usain Bolt.

 

Jako většinu karibských ostrovů, i Jamajku v roce 1494 objevil Kryštof Kolumbus ve službách španělského krále. Španělskou državou byla až do roku 1655, kdy ostrov obsadili Britové a od roku 1962 je země nezávislá - ale zůstala členem Britského společenství a hlavou státu je britská královna. Pobřeží Jamajky je lemované korálovými útesy, vnitrozemí je hornaté (Blue Mountains se zvedají až do výšky 2256 m) a podnebí je zde vlhké tropické. Žije zde cca 3 miliony obyvatel - většinu obyvatelstva (cca 91%) tvoří potomci afrických otroků.

 

Co se týče bezpečnosti, nemá Jamajka tu nejlepší pověst a to je docela problém. Sama a navíc žena... Netroufám si opustit bezpečí hotelového komplexu...

 

Ale nudit se rozhodně nebudu :-) Voda má přímo ideální teplotu - teplota vody v Karibiku se pohybuje mezi 27 - 29°C a já si přibalila potápěčské brýle a šnorchl. Navíc má náš pobyt zde podtitul all inclusive :-)

hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall

hotelový komplex Iberostar Rose Hall (květen 2015)

Krabi s dvěma očima na stopkách jsou roztomilí, ale do ruky bych je nevzala.

krab krab

krabi (květen 2015)

Co se týče jídla, nemohu si stěžovat :-)

hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall

hotelový komplex Iberostar Rose Hall (květen 2015)

Z terasy hotelového pokoje se mi podařilo nafotit i takovou nádheru:

hotelový komplex Iberostar Rose Hall hotelový komplex Iberostar Rose Hall

hotelový komplex Iberostar Rose Hall (květen 2015)

Všechno je jednou poprvé a tenhle zájezd má pro mne těch poprvé opravdu hodně - teď je na řadě šnorchlování. Tichý svět pod hladinou ve stavu beztíže je fantastický a abych z toho i něco zaznamenala, pořídila jsem si i univerzální měkké vodotěsné pouzdro se skleněným průzorem, což je cenově asi nejúspornější varianta jak fotit pod vodou.

 

Uzavřením foťáku do takového pouzdra můžete okamžitě pustit z hlavy starosti z vlhkosti v jakékoliv podobě. Pouzdra jsou vybavena vodotěsným uzávěrem, takže dovnitř se skutečně nedostane ani kapka. Ale věřte tomu, foťák nebyl zrovna nejlevnější :-(

 

Dobrá, jdu do toho :-( Snad tohle nebude poslední snímek mého Olympusu :-(

Karibské moře

Karibské moře (květen 2015)

Nebyl :-) Ale jednoduché to nebylo. V potápěčských brýlích těžko koukat do hledáčku a na displeji taky nic vidět nebylo. Nezbylo než fotit tak nějak odhadem a spoléhat na schopnosti automatiky fotoaparátu. Expozici zvládal, podvodní vyvážení bílé taky, ale ostření na krátkou vzdálenost na pohybující se ryby v pohybující se vodě (tj. pohybovala jsem se i já), moc ne.

Karibské moře Karibské moře Karibské moře

Karibské moře (květen 2015)

Jakkoli se mi to zdá neskutečné, hejna rybek neprojevují žádný strach a připlouvají si mne prohlédnout zblízka.

Karibské moře Karibské moře Karibské moře Karibské moře Karibské moře

Karibské moře (květen 2015)

Dobré je počkat na dobu mezi přílivem a odlivem, kdy je proudění nejmenší.

Karibské moře Karibské moře Karibské moře Karibské moře

Karibské moře (květen 2015)

Člověk tomu přímo propadne a nevadilo mi ani pár odřenin o ostré skály, ale hlavně nezapomeňte v takovém případě na ochranu proti slunci a řádně se namažte.

Karibské moře Karibské moře Karibské moře Karibské moře

Karibské moře (květen 2015)

Dva celé dny jsme mohli strávit zcela podle své chutí, ale část třetího jsme mohli strávit plavbou na katamaránu. Trošku jsem se sice obávala mořské nemoci, ale naštěstí zbytečně. Takže toto byl jediný den, kdy jsem si mohla prohlédnout Jamajku aspoň trochu zblízka.

Montego Bay Montego Bay

Montego Bay (květen 2015)

Na západní pobřeží to z Montego Bay máme cca 60 km - našim cílem je Rick´s Café, první veřejný bar na západním útesu, který se chlubí bezkonkurenčně nejkrásnějším výhledem na západ slunce a pozorovat odsud západ slunce se stalo jamajskou tradicí.

Montego Bay Montego Bay

Montego Bay (květen 2015)

Je čas na šnorchlování - ale tentokrát bez fotoaparátu a s vypůjčeným vybavením.

Coral Beach Coral Beach

Coral Beach (květen 2015)

Voda z nebes se nám naštěstí vyhnula, ale máme to dneska i s duhou.

Coral Beach

západní pobřeží, Negril Lighthouse (květen 2015)

Kapitán teď musí rozhodnout, zda-li nám vlny dovolí přistát u Rick´s Café - rozhodl, že ano, ale ještěže nám pomáhali udržet rovnováhu :-) Houpalo se to s námi opravdu řádně. A teprve na pevné zemi jsem opět vytáhla fotoaparát a užila si pohledu na odvážné skokany.

Rick´s Café Rick´s Café Rick´s Café

Rick´s Café (květen 2015)

Ale sluníčko se tentokrát rozhodlo, že žádná extra podívaná to nebude :-(

Rick´s Café Rick´s Café

Rick´s Café (květen 2015)

Čtyři noci utekly a před námi je opět další let - jednu noc strávíme v Miami na Floridě, což bude obsahem páté a poslední části tohoto cestopisu.

odlet z Jamajky, z letiště v Montego Bay odlet z Jamajky, z letiště v Montego Bay

odlet z Jamajky, z letiště v Montego Bay (květen 2015)

někde mezi Jamajkou a Floridou někde mezi Jamajkou a Floridou

někde mezi Jamajkou a Floridou (květen 2015)

 

část první - Boston
část druhá - Newport
část třetí - New York
část čtvrtá - Jamajka - tato stránka
část pátá - Miami