Bílé Karpaty 31.8.2017

podhůřím Bílých Karpat za výhledy z Žerotína a Holého vrchu

 

Poslední srpnový den a zřejmě letos poslední den s teplotou nad 30°C ve stínu. Ale na druhou stranu - dohlednost je průměrná a horko v neklimatizovaném autě je docela ubíjející.

 

Naplánovala jsem si zastávku v lokalitě NPP Váté písky - nebyl to až tak geniální nápad, v autě bylo proti tomuhle vlastně docela příjemně :-(

NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

Váté písky, území chráněné jako národní přírodní památka, se nachází z obou stran železniční tratě Přerov-Břeclav v pruhu širokém až 60 m a dlouhém 5,5 km mezi železničními stanicemi Rohatec a Bzenec-Přívoz v oblasti Bzenecké doubravy, což je název z dnešního pohledu podivný. Duby tu totiž nejsou - celá oblast je osázená borovicovými lesy.

 

Ale kdysi dávno tady býval hustý dubový porost. Jenže v 18. století došlo vlivem člověka k výraznému odlesnění oblasti intenzívní pastvou, mýcením i neřízenou těžbou. Zdejší písky pocházejí ze sedimentů řeky Moravy a místy dosahují mocnosti až 30 m a na otevřených plochách se začaly vytvářet písečné duny a písek se dostával větrem až do polí. Tehdy vzniklo pojmenování Moravská Sahara a započaly snahy o zvládnutí téhle ekologické katastrofy - o opětovné zalesnění. Dlouho se nedařilo, ale na počátku 19. století bylo území úspěšně osázeno borovicemi pod vedením Jana Bedřicha Bechtela (1800-1868).

NPP Váté Písky NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

Díky výstavbě železnice z Vídně do Krakova, tzv. Severní dráhy císaře Ferdinanda kolem roku 1840, zde ale vznikl bezlesý protipožární pás, který byl do konce provozu parních lokomotiv (kolem roku 1970) pečlivě udržován. A právě tento pás je dnes chráněn jako NPP Váté písky.

NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

Vegetace je, vzhledem k extrémním podmínkám (velká propustnost a extrémní teploty půdního povrchu), řídká a nízká. Typický je bohatý výskyt lišejníků a trav a také fauna vázaná na písčitá stanoviště - teplomilní či světlomilní brouci, sarančata, kobylky, motýli, pavouci či ještěrky.

NPP Váté Písky NPP Váté Písky NPP Váté Písky NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

A taky kudlanky, respektive jediný český zástupce řádu kudlanek, kudlanka nábožná (Mantis religiosa). Ale tu jsem dneska objevila jen jedinou - zrovna se krmila :-)

NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

Díky jejich zelenému (samičky) či hnědému (samečci) zbarvení je lze v přírodě snadno přehlédnout. Jsou to dravci, kteří dokáží s velmi dobrým maskováním dlouho číhat na svou kořist, drobný hmyz. Poté vystřelí své loupeživé nohy, zachytí kořist, ukousnou jí hlavu a sežerou. A občas dokonce samička po páření sežere samečka. Nohy působí jako střenka zavíracího nože a kořist je bleskovým sklapnutím přivřena mezi ozubenou holeň a chodidlo.

NPP Váté Písky NPP Váté Písky

NPP Váté Písky

Dost bylo rozžhaveného písku, popojedu :-(

 

V Radějově se mi daří pohodlně zaparkovat u kostela a hned naproti je sámoška, takže není problém s doplněním zásob a dodržením pitného režimu.

 

Nahoru na Žerotín mne dovede Oskerušová naučná stezka. Vrch Žerotín (322 m) je obklopen vinohrady, starými ovocnými sady a políčky, takže je pořád na co koukat. Mezi vinicemi se pyšní mohutné stromy oskeruší, ale působí to tady na mne jako soukromé pozemky a raději se držím silničky.

Žerotín Žerotín Žerotín Žerotín

Žerotín

Vrch Žerotín je místem krásného výhledu na celé Pomoraví.

Žerotín Žerotín Žerotín

Žerotín

Na vrcholku stojí kaplička a hodně vysoký kříž.

Žerotín Žerotín Žerotín Žerotín Žerotín Žerotín

Žerotín

PP Žerotín na vrcholu tohoto kopce je jediný zachovalý fragment šipákové doubravy v Bílých Karpatech - loučku s křovinami dřínů, kaliny či klokočí doplňují stromy dubu šípáku.

Žerotín Žerotín

Žerotín

Po odpočinku ve stínu šlapu zas dál. Žlutá značka mne dovede až na Holý vrch.

z Žerotína na Holý kopec z Žerotína na Holý kopec

z Žerotína na Holý kopec

Od roku 2015 stojí na Holém vrchu v nadmořské výšce 388 m dřevěná rozhlednička s vyhlídkovou plošinou ve výšce 6 metrů.

Holý kopec

Holý kopec

Nahoru nevedou schody, ale žebřík a výhled stojí za to.

z Holého kopce z Holého kopce

z Holého kopce

Kruh jedenácti jeřábů břeků zde tvoří stromovou kapli - Kapli ve větru - prostor pro rozjímání, pro radost, pro návrat k tomu, co nás převyšuje.

Kaple ve větru

Kaple ve větru

Symbol kontinuity, který budou ve své plné kráse, majestátnosti a plnosti vnímat až naši potomci - tahle kaple byla vysázena teprve 5.11.2016

Kaple ve větru

Kaple ve větru

Výhled z rozhledničky omezovat ještě dlouho nebudou :-)

Kaple ve větru

Kaple ve větru z rozhledny

Hrozné horko :-( A to mám teplo a slunce ráda :-( Mohla bych na Mlýnky, Měsíčním údolím a do Radějovské obory, ale dost bylo šlapání, jde se dolů nejkratší cestou.

nad Radějovem

nad Radějovem

K přírodnímu koupališti Lučina je to z Radějova jen necelých 5 km, což je autem nějakých 7 minut :-) Kdysi jsem tu šlapala po silnici po výletu přes Radějovskou oboru v nových, ještě nerozšlápnutých pohorkách a myslela si, že mi upadnou nohy.

Lučina Lučina

přírodní koupaliště Lučina