Holedná 1.1.2020

novoroční procházka

 

Po sněhu ani památka, ale pro novoroční procházku je dneska den jak malovaný. Dneska to bude v paletě barev a ne v odstínech šedé :-)

 

Vyrážím z Medlánek přes Medlánecké kopce. Přírodní památka Medlánecké kopce je tvořena dvěma samostatnými kopci v severním pokračování Palackého vrchu. Doma je nazýváme Velký a Malý, ale správně se ten menší, v katastru Medlánek, jmenuje Medlánecký (322 m) a ten větší, v katastru Králova Pole, Střelecký (338 m).

Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce

Brno z Medláneckých kopců

Byli jsme tady nahoře před pár hodinami :-) Silvestrovský výšlap se šampusem a skleničkami :-)

Medlánecké kopce

silvestr

Při pohledu k severovýchodu se otevírají pohledy směrem na sídliště Kouzelné Medlánky či o něco vzdálenější Duhová pole v Řečkovicích. Nalevo se táhne směrem ke Kuřimi hřeben Baby s nejvyšším bodem Sychrov (463 m) a na obzoru lze rozeznat věž rozhledny na hřebeni Babího lomu.

Medlánecké kopce

z Medláneckých kopců

Směrem západním leží Bystrc.

Medlánecké kopce

z Medláneckých kopců

Pokračuju přes letiště směrem na Bystrc.

Medlánecké kopce Medlánecké kopce

z Medláneckých kopců

Na úpatí kopce pojmenovaného Netopýrky stojí vedle sebe dva pomníčky.

Netopýrky

Netopýrky

Pomníček se jménem Jaroslav Šimek je datován 10.9.1978 - zahynul ve svém amatérském vírníku a příčinou havárie byl podle vyšetřování únavový lom řídicí páky.

 

Druhá pamětní deska nese text Mirek Ullmann / zvaný "Američan" / * 19. 11. 1921 † 23. 4. 1994 / Tragicky zahynul. Ale žádné další podrobnosti se mi o této nehodě nepodařilo najít.

Netopýrky

Netopýrky, pohled k letišti

Netopýrky

Netopýrky, kozí farma

křížek v polích za Komínem

křížek v polích za Komínem

Do Údolí oddechu se dostanu z ulice Kníničské po lávce pro pěší a cyklisty přes řeku Svratku. Jmenuje se Letenská, po opravě v roce 2018 opět slouží, ale prý je rozhodnuto o demolici a stavbě nové.

Svratka

Svratka z Letenské lávky

Na úrovni hřiště je za potokem Vrbovec docela skryta jedna z branek do obory.

Vrbovec Vrbovec

Vrbovec

Obora o rozloze 327 ha se rozprostírá mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc a slouží k chovu mufloní a dančí zvěře. A potkat volně v lese jeleny či daňky je úžasný zážitek :-)

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Kamenný pomník stojí na vrcholku svahové vyvýšeniny v místě, kde 27. května 1899 tragicky skonal Heinrich Pelikan, ředitel Bochnerovy továrny ve výslužbě a vášnivý lovec. Nešťastnou náhodou se zřejmě při pádu ze schůdků střelil do hlavy.

obora Holedná obora Holedná

pomník Heinricha Pelikana

Nejvyšším místem obory je plochý vrcholek zvaný Hobrtenky (405 m), ale severněji položená Holedná (391 m) působí více jako kopec. A stále tu funguje občerstvovník s elektronickou vrcholovou knihou.

obora Holedná obora Holedná

Holedná

Pokračuju směrem na Hobrtenky a poté dolů k oboře s divočáky. Cestou mám opravdu štěstí na daňky i muflony opravdu zblízka.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Divoká prasata, největší lákadlo obory, se rochní v uzavřené ohradě u výpadovky na Žebětín. Jsou zvyklí na lidi a ochotně se nechávají krmit.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

A pro změnu zase do kopce směrem na Kohoutovice. Žulový kámen podložený ve špici kamenným kvádrem byl původně věnován neznámým letcům, ale v roce 1975 se podařilo jméno padlého rudoarmějce identifikovat - Viktor Sergejevič Kašutin (1924–1945) byl jedním z pilotů dvou stíhacích letounů, které 25.4.1945 zaútočily na německé oddíly v Kohoutovicích. Jeho stroj, Lavočkin La-7, se zřítil po zásahu protiletadlového děla.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná, letecký památník

A ještě jednou stádo daňků:

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Stmívá se, musím přidat. Poslední dva snímky už jsou jen takovým rychlým cvaknutím z mobilu.

obora Holedná

obora Holedná

Staré hraniční kameny jsou významným dokladem vlastnických poměrů a historického vývoje krajiny. Kameny v oboře Holedná jsou opravdu unikáty - většina hraničních kamenů pochází až z 18. století a kameny z 15. a 16. století jsou u nás velmi vzácné. Hraniční kámen v místě "U zabitého" pod vrcholem Hobrtenky je z hraničních kamenů v oboře nejstarší - je posledním ze čtyř, které byly zasazeny v květnu 1588. Vymezoval hranice obce Kohoutovice, patřící klášteru u sv. Anny (zkratka SA), obce Jundrov patřící klášteru Herburek při kostele Panny Marie – Santa Maria (SM), dnešnímu Jezuitskému kostelu.

 

A pohled na Pisárky:

obora Holedná

Pisárky