PR Údolí Oslavy a Chvojnice 8.4.2020

zřícenina hradu Levnov ze Senorad

 

Opět kvůli koronaviru bezpečně autem - tentokráte ho odkládám na parkoviště u hlavní silnice před uzavřeným penzionem v Senoradech. Do polí za vesnici je to pouhých 300 m.

Senorady Senorady

za Senorady směrem k Oslavě

Kousek za křížkem se napojuji doprava po žluté značce, která mne dovede k první vyhlídce nad řekou - Oslava se tady mohutným meandrem vrací po té, co obteče tzv. Čertův jazyk.

Oslava

Oslava kolem Čertova jazyka

Moc se toho zatím nezelená, takže výhledům nic nebrání.

Oslava Oslava Oslava Oslava

Oslava kolem Čertova jazyka - výhled po proudu směrem na Oslavany

Vracím se zpátky přes loučku. Bývalo zde na ostrožně nad řekou hradiště v době kamenné. Bylo chráněné mohutným valem a příkopem, který je v délce cca 240 m patrný dodnes. Velká skála s nadmořskou výškou 401 je nejvyšším bodem v okolí a vyhlídka ze skal je parádní.

Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava

z Velké skály

Nalevo v údolí je krásně vidět do dvora Ketkovického mlýna, na most, nad ním na zříceninu Levnova a částečně je vidět i zalesněné údolí Chvojnice a nad ním homolovitý kopec se zříceninou Kraví hora.

Oslava Oslava

z Velké skály

Vzdušnou čarou je to na zříceninu Levnova jen 600 m, ale ve skutečnosti něco přes dva kilometry a slušné převýšení, tj. minimálně hodina a stejné převýšení si poté budu muset ještě jednou zopakovat, když mám auto v Senoradech :-)

 

Mezi chatami se dá dobrat z pumpy pitná voda a tohle už je pohled na Levnov zespoda od řeky.

Oslava Oslava

u Oslavy

Uzounká pěšina k Senoradskému mlýnu vede vysoko ve svahu a rozhodně není vhodná pro cyklisty.

Oslava Oslava

u Oslavy

U Senoradského mlýna se po mostku dostanu na levý břeh Oslavy, po dalším mostku přes Chvojnici a pak po neznačené, ale zřetelně vyšlapané pěšině začínám znovu nabírat výšku.

Oslava Oslava Oslava Oslava

u Senoradského mlýna

Oslava či lépe Oslavka má bohatou trampskou historii. Na jednom ze skalisek je připevněna cedulka:

Cizinče stůj a smekni širák bílý
vždyť také ty jsi přítele měl snad
nech koně pást a postůj s námi chvíli
ten co tu spí byl i tvůj kamarád....

Postupně nabírám výšku.

Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava

od Senoradského mlýna na Levnov

A jsem nahoře. Zřícenina hradu Levnov, dříve označovaného i jako Ketkovický hrad nebo Ketkovák, stojí na skalnatém ostrohu nad soutokem Oslavy a Chvojnice, ale na místě samém toho k vidění moc není, stavební materiál si odnesli z okolních vesnic - jako loupeživý hrad byl zbořen v roce 1441. Zbytky tří mohutných opěráků, které držely zeď, si lze bezpečně prohlédnout jen od řeky či z protějších svahů.

Oslava Oslava Oslava Oslava

na Levnově

Vychutnávám si zaslouženou pauzu na sluníčku, ale pak nezbývá než zamířit zase dolů ke Ketkovickému mlýnu a zpátky k autu do Senorad.

Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava

údolí Oslavy u Senorad

Celý výlet měl jen jedinou chybu. Něco ve vzduchu mi spouštělo v nose alergickou reakci :-( Ale z hlediska koronaviru pohoda, potkala jsem minimum lidí.

 

Předloni v dubnu jsem se vydala kolem Oslavy z Náměště do Ivančic s jedním přespáním. Letos toulání koronavirus řádně zkomplikoval. Ale zároveň jsem narazila na zprávičku o nově vyhlášené NPR Divoká Oslava od prosince 2019. V budoucnu by měl být stejným způsobem chráněn i soutok Oslavy a Chvojnice. Což znamená, že původně plánovaná přehrada Čučice zde zřejmě stát nikdy nebude, ale v NPR je zakázáno vstupovat mimo značené turistické trasy!