Brněnská přehrada 28.8.2020

poslední koupání letošního léta
rozloučení s prázdninami

 

Dostala jsem před pár týdny tip i s fotografií, Orkův primiční kříž na skále nad Zouvalkou. Taková místa mám moc ráda - zatím nebyla příležitost místo navštívit, ale dneska by to mohlo vyjít. Zřejmě to bude poslední koupání letošního léta a rozloučení s prázdninami si zaslouží něco zvláštního.

 

Poděkování za tip a pozdrav patří Pavlovi.

Brněnská přehrada

Orkův primiční kříž

Teplota na sluníčku po chladném ránu (9°C) stoupá na 27°C, teplota vody se v Brněnské přehradě pohybuje kolem 21°C a kvalita vody, věřte nevěřte, odpovídá hodnotě 1 na stupnici od 1 (nejlepší) do 5 (nejhorší). Ano, veškerá letošní měření krajské hygienické stanice zatím dopadly na 1, a kdybych měla dneska hodnotit já, tak s takhle parádní koupačkou jsem ani nepočítala. Zřejmě svůj efekt mělo i to, že letos nebylo tolik neobvykle horkých dnů jako loni, větší množství srážek zpomaluje růst sinic a snad se pozitivně projevuje všechno to, co se zde v rámci projektu, který má stav nádrže dlouhodobě zlepšit udělalo - úprava rybí obsádky, 20 aeračních věží, které okysličují vodu i proces srážení fosforu síranem železnatým na přítoku přehrady.

Brněnská přehrada

Brněnská přehrada

Obloha se v pozdním odpoledni mění z modré do bílošedé jako předehra k předpovídané změně počasí. Slunce je nejlepším zdrojem pro doplnění hladiny vitamínu D a dopřát si v rozumné míře sluníčko má neocenitelné blahodárné účinky na naše zdraví. Vitamín D stimuluje imunitu a posiluje zdraví kostí, což je zrovna pro mne kvůli osteoporózy opravdu důležité. Ale dost bylo povalování :-)

 

Kříž je umístěn na skalnaté vyhlídce nad Zouvalkou vysoko nad přehradou v nepřístupném terénu. Strmé skalnaté jihozápadní svahy s nadmořskou výškou 230–310 m jsou chráněny jako PP Kůlny především na ochranu plazů. Převažují zde zakrslé doubravy s dubem zimním a habrem obecným a na sutích rostou javory a lípy. V jejich podrostu kvete na jaře dymnivka plná a teď koncem léta brambořík nachový. Oblast je ponechána samovolnému přirozenému vývoji směřujícímu k pralesovitým podrostům.

 

Lokalita je z jihu nepřístupná kvůli strmým svahům a skála se tady střídá se sutí. Ze severu oblast lemuje plot obory, takže seshora to taky nejde. Původně jsem počítala s tím, že kolo uzamknu v rokli někde kolem potoka ze západní strany, ale pozapomněla jsem na uzavírku kvůli opravám stezky přes Zouvalku :-( Zbývá jediná možnost - zašiju to kolo někam do rokle k plotu obory z východní strany a pak se budu držet kolem plotu. Bude to dál, ale jinak to zřejmě nepůjde.

 

Prales :-) Takový zvláštní pocit, až si musím několikrát zopakovat, že jsem v lese za Brnem a ne někde v divočině :-)

Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada

PP Kůlny

Stezky vyšlapané zvěří, občas kopřivy, obcházím či přelézám popadané stromy a lituju toho, že mám sebou jen mobil. Za toho správného světla by se zde dala nafotit hromada nádherných fotek.

Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada

PP Kůlny

Modrá střecha budovy na břehu Malého hradního rybníka trochu kazí výhled na hrad Veveří.

Brněnská přehrada

PP Kůlny

A už ho konečně vidím - kříž na skále, Orkův primiční kříž.

Brněnská přehrada

PP Kůlny

Primice je v katolické církvi označení první mše svaté, kterou slavnostně slouží nově vysvěcený kněz za účasti farního společenství, ze kterého tento novokněz pochází. Přečtěte si prolog z knihy Marka "Orko" Váchy Probouzení, kde o tomto kříži píše nebo jeho příběh na stránkách Paměť národa.

Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada

PP Kůlny

Měla jsem štěstí, slunce mi na malou chvilku vykouklo mezi mraky.

Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada

PP Kůlny

Brněnská přehrada

z přístaviště pod Trnůvkou