Moravský kras, Babice n/S 28.10.2020

barvy podzimu

 

Třetí týden funguju systémem Home office, tj. tepláky střídám s pyžamem. Jsem ráda, že mi práci z domova povaha mého zaměstnání umožňuje, ale o to víc potřebuju pohyb aspoň o víkendu, protože mým největším problémem jsou momentálně bolavá záda. Říjnové pošmourno posledních dnů výletům až tolik nepřeje, ale dnešek bude výjimkou :-)

 

Maloměřice - Hády - Ochoz - Babice n/S - rozhl. Alexandrovka - Adamov - Útěchov - Řečkovice, cca 55 km

 

Balím si svačinu a Vašek mi chystá své staré elektrokolo. Do podzimu se vklínil letní den a bude to výlet na pohodu, protože pro ujetí vzdálenosti cca 50 km nemusím baterii nikterak šetřit :-) Kopec, nekopec, dneska se nezapotím :-)

lesy u Babic nad Svitavou

v lesích u Babic nad Svitavou

Mlha se rychle rozpouští. Z lávky přes maloměřické nádraží ještě vršek komínu vidět není, ale ze silničky pod lamacentrem už ano.

Maloměřice Maloměřice

z lávky přes maloměřické nádraží

Hády

Brno ze silničky pod Hády

Hády

bývalý Růženin lom

Z hrany lomu jsou dneska nádherné výhledy.

Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády Hády

z Hádecké planinky

Cyklostezka od Velké Klajdovky směrem na Ochoz u Brna byla loni na podzim rozšířena, doplněna o odvodnění a namísto štěrku tvoří povrch minerální beton. Jen škoda, že trasa použitelná pro kolo končí u rozcestí nad Kaprálovým mlýnem a dále na Ochoz se pak musí po hlavní.

mezi Velkou Klajdovkou a Ochozem u Brna mezi Velkou Klajdovkou a Ochozem u Brna mezi Velkou Klajdovkou a Ochozem u Brna

mezi Velkou Klajdovkou a Ochozem u Brna

Ochoz u Brna

křížek u cesty z Ochozu do Křtin

Hlavní silnici měním za lesní cestu, ale je hodně špatně sjízdná zásluhou bláta a těžby. Podle mapy by měl být ve starém opuštěném lomu umístěn památník na počest 50. výročí založení Školního lesního podniku ve Křtinách, ale uvažovalo se o jeho přemístění ze soukromého pozemku Belcrediů. Ale protože jsem se věnovala hlavně bezpečnému projetí blátem, projela jsem kolem, aniž bych místo blíže prozkoumala a pak už se mi do toho bláta rozhodně nechtělo vracet.

 

O kousek dál, v části lesa vráceném v restituci rodině Belcredi, u křižovatky cest v lokalitě U kulatého dubu, je z kamenů postavený památník. Dnes je bez pamětní desky, ale nápis zněl:

V upomínku na 25-leté jubileum stříbrné svatby jeho Vysokorodí pana Dr. Ludvíka hraběte Belcredi s Vysokorodou paní Marií hraběnkou Belcredi, roz. baronkou Frankesteinovou, 1885-1910, F.K.

Ochoz u Brna

památník tehdejších majitelů lesa Ludvíka a Marie Belcredi

Zpevněná lesní cesta Březinka končí u cvičné střelnice Mendelovy univerzity v Brně, takže jsem se raději vrátila, abych se zase netahala s kolem někde blátem či po kamení, ale rozhodně jsem nelitovala. Právě zde byl podzimní les nejkrásnější.

lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka lesní cesta Březinka

lesní cesta Březinka

Na kraji lesa při silnici z Křtin do Babic byl postaven v roce 1960 pomníček věnovaný neznámé sovětské letkyni - nedaleko tohoto místa se 25. dubna 1945 zřítilo sestřelené sovětské letadlo. Na pomníčku z vápencových kamenů a nápisem "Zde padla v posledních dnech války v roce 1945 sovětská letkyně, čest její památce" byla umístěna busta ženy-letkyně. Trosky letadla však byly vykopány v roce 1978 a bylo zjištěno, že v něm zahynul letec Rudé armády, gardový poručík Alexej Ivanovič Menšikov. Památník byl tedy upraven - text od roku 1982 zněl nelogicky "Hrdinným sovětským letkyním z druhé světové války" :-)

 

Když jsem zde byla v roce 2007, busta chyběla. Tentokrát zde byla busta, ale chyběla deska :-( A v mapy.cz je teď památník věnován vojákům Rudé armády :-(

památník letkyním

památník letkyním

Přes Babice nad Svitavou pokračuju po zeleně značené lesní cestě zvané Šutrovaná. Ale nebyl to ten nejlepší nápad, po téhle cestě v dnešním krásném odpoledni zamířila na Alexandrovu rozhlednu spousta lidí. Místní jistě měli z té hromady zaparkovaných aut velkou radost :-(

 

Alexandrova rozhledna (Alexandrovka) patří městu Adamov, ale přístup z Babic nad Svitavou je mnohem pohodlnější a v podstatě po rovině. Rozhledna na zalesněném ostrohu mezi Adamovem a Babicemi nad Svitavou v nadmořské výšce 520 metrů byla postavena v roce 1887. Kamenná věž byla pojmenována po císařském radovi Alexandrovi Suchánkovi, který se nejvíce zasloužil o její výstavbu. Během obou válek byla věž poškozena a zůstala z ní jen spodní kamenná část - střecha a ochoz byly záměrně strženy jako nežádoucí navigační bod při případném bombardování válečné výroby v Adamově.

 

Torzo bylo upraveno v roce 1963 pro osazení televizního vysílače a původní přístup vnitřním schodištěm byl nahrazen venkovním trubkovým žebříkem na východní zaoblené stěně rozhledny a nahoře byl zbudován ocelový ochoz. V interiéru bylo instalováno příslušenství vysílače za ocelovými dveřmi a zazděnými okenními otvory. Takto vypadala rozhledna až do roku 2008, kdy bylo započato s rekonstrukcí. Základ tvoří původní kamenná stavba, která byla zvýšena z důvodu lepšího rozhledu, takže celková výška objektu je nyní 18 m a vyhlídkový ochoz se nachází 13,9 m nad zemí.

Alexandrovka Alexandrovka

Alexandrovka

Návštěvnost veliká, nezbývá než nasadit roušku :-(

Alexandrovka Alexandrovka Alexandrovka Alexandrovka

Alexandrovka

Vracím se zpátky do Babic a do údolí Svitavy pokračuju kolem studánky sv. Huberta po hlaďoučkém asfaltu spojujícím obec s nádražím. Je sem zákaz vjezdu a sjezd je to naprosto úžasný.

Babice nad Svitavou Babice nad Svitavou Babice nad Svitavou

studánka sv. Huberta

Babice nad Svitavou

cesta k nádraží

Nemít elektrokolo, pokračovala bych do Brna podél Svitavy, ale protože elektrokolo mám, pokračuju přes sídliště Adamov - Ptačina do Útěchova. Je to 6 km stále do kopce - převýšení je cca 260 m a to už je pak lepší vytlačit kolo po modré lesní cestou Coufavá.

Alexandrovka z Adamova Alexandrovka z Adamova

Alexandrovka z Adamova