Vítkovská vrchovina 27.12.2020

rozhledny u Oder

 

Vítkovská vrchovina se rozprostírá na hranici Moravy a Slezska a je jedním z podcelků Nízkého Jeseníku. Povrch vrchoviny je spíše plochý s výjimkou hlubokých údolí řek Odry, Opavy a Moravice. Na mnoha místech se těžila břidlice, na což poukazuje častý výskyt zaniklých šachet a dolů.

 

Využila jsem cesty do Opavy a udělala si cestou zpátky do Brna tři krátké zastávky. A ač na fotkách to není vidět, počasí mi nepřálo - přesně podle varování nepříjemně foukalo :-( Ještěže do auta to nikdy nebylo daleko.

 

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

 

Dřevěná rozhledna na kamenném soklu byla zpřístupněna v říjnu 2014. Stojí v nadmořské výšce 475 m na plochém vrcholu pojmenovaném Olšová (475 m) a rozhlédnout se lze z vyhlídkové plošiny ve výšce 12,8 m. Podoblast mezi Fulnekem a Odrami se nazývá Tošovická vrchovina. Jejím nejvyšším místem je Pohoř (480 m) - vůči rozhledně leží 2 km jihozápadním směrem.

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

Rozhledna s turistickým přístřeškem stojí hned vedle silnice a nechybí zde parkoviště pro pár aut.

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

Výhledu dominují především Moravskoslezské Beskydy - od Hukvald přes Lysou horu (43 km), Štramberskou Trúbu po hřeben Radhoště. Na ně navazují Veřovické vrchy od Velkého Javorníku, přes Dlouhou, Krátkou a Huštýn k Valašskému Meziříčí a následně Svinec a Starojický kopec u Nového Jičína.

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

směrem na Beskydy

Na severovýchodě nelze přehlédnout dálnici D1 klikatící se Poodřím a v dáli Ostravu.

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

směrem k Ostravě

Sever patří Vítkovské vrchovině, ale tady nejsou žádné výrazné dominanty, Vítkovská vrchovina z tohoto místa vypadá jako náhorní planina. Za ní lze za za dobré viditelnosti zahlédnout i hřeben Jeseníků (Praděd je vzdálen 66 km), ale takové štěstí nemám.

rozhledna na Olšové u Pohoře u Oder

směrem na sever

Při pohledu na západ je nepřehlédnutelný vysílač u Veselí nad Odrami. A kousek před ním je Veselská rozhledna, můj další cíl.

 

Veselská rozhledna

 

Úzká silnička mne nejprve dovede do městečka Odry a poté několika serpentinami vystoupám od hladiny Odry na náhorní plošinu Spálovské vrchoviny pod její nejvyšší bod - Veselský kopec. Na kole tuhle dvojkombinaci rozhodně nedoporučuju :-(

Veselská rozhledna

Veselská rozhledna

I tato rozhledna je volně přístupná a ani tady není problém zaparkovat. Rozhledna byla zbudována v roce 2018 a vyhlídková plošina je umístěna 9 m nad úrovní terénu. Základ je betonový, obsypaný břidlicí do tvaru 3m vysoké pyramidy. Na ní je posazena stavba z černě mořeného dubového dřeva v kombinaci s ocelovými výztužemi.

Veselská rozhledna Veselská rozhledna

Veselská rozhledna

A výhledy? I zde výhledu dominují Moravskoslezské Beskydy, ale přidávají se i Hostýnské vrchy, ale ty se ztrácí v šedivé vrstvě, která se nasouvá zásluhou silného větru neuvěřitelně rychle.

Veselská rozhledna Veselská rozhledna

směrem Beskydy

Veselská rozhledna

počasí se kazí

Rozhledna je umístěná cca 300 m jižně od vrcholu Veselský kopec (557 m) u silnice před osadou Veselí v nadmořské výšce 548 m, takže dalekých výhledů směrem na S a SZ směrem na Jeseníky si zrovna moc neužijete :-(

Veselská rozhledna Veselská rozhledna

S a SZ

Veselská rozhledna vznikla v rámci projektu "Stezka rozhleden a vyhlídkových míst Euroregionu Silesia". Nových rozhleden na obou stranách regionu má být 14 (Racibórz, Pietrowice Wielkie, Mszana, Lubomia, Sosnová, Odry, Stěbořice, Slatina, Baborów, Pszów, Kornowac, Wodzisław Śląski, Budišov nad Budišovkou a Jeseník nad Odrou) a společně s již existujícími vyhlídkovými místy je propojí stezka "Silesianka".

 

Ještě přidám tip - nedaleký Flascharův důl. Ale jestli v květnu 2021 otevře, si netroufám odhadovat. To zřejmě ještě načipovaní nebudeme :-(

 

A závěrem? Vlastně nejvíc se mi líbil výhled od silničky z Jestřabí na Kletné :-) Bez rozhledny, bez aut a bez lidí :-)

Jestřabí Jestřabí

Beskydy a Moravská brána od silničky z Jestřabí na Kletné