Brno 14.7.2021

Marsmeloun na Kraví hoře

 

Hvězdárna a planetárium Brno představila v červenci model Marsu (12.-18.7.) a v srpnu (5.-12.8.) na Kraví hoře vystaví všechny tři modely - Měsíc, Zemi i Mars. Nafukovací modely jsou poměrně odolné, ale instalaci může ohrozit silný vítr nebo déšť. K vidění budou od 14 hodin do půlnoci.

 

Na ukázku jen pár fotografií z mobilu:

Marsmeloun Marsmeloun Marsmeloun Marsmeloun Marsmeloun Marsmeloun

Marsmeloun na Krací hoře

Kvůli načervenalému nádechu způsobenému červenou barvou zoxidované půdy na jejím povrchu dostala planeta jméno po římském bohu války. Mars je čtvrtou planetou sluneční soustavy. Jeho pevný horninový povrch je pokrytý krátery, vysokými sopkami, hlubokými kaňony či rozsáhlými pláněmi zalitými lávou. Oproti Zemi má přibližně desetinovou hmotnost a poloviční velikost. Díky řídké atmosféře je na povrchu Marsu velmi nízký tlak, podobně nízký jako na Zemi ve výšce třicet kilometrů nad zemí. Jeden oběh kolem slunce mu trvá 687 dnů - marsovský rok činí 1,88 roku pozemského. Má dva měsíce nepravidelného tvaru nazvané Phobos a Deimos.

 

Koule měří v průměru přes 10 metrů a není to jen takový obyčejný model, základem bylo 73 tisíc záběrů z orbitálních sond Viking 1 a Viking 2 a 40 tisíc měření výškových profilů sondou Mars Global Surveyor.

 

Na tomto snímku je výrazně jasně oranžová velká pánev na jižní polokouli. Má v průměru cca 2200 km, hloubku 9 km a jmenuje se Hellas Planitia - jedná se o jeden z největších známých impaktních kráterů ve sluneční soustavě. Vlevo nad ním je krátek Huygens o průměru téměř 500 km. A někde nahoře, v té tmavší oblasti je kráter Jezero - právě zde přistálo 18.2.2021 vozítko Perseverance, součást mise Mars 2020 agentury NASA.

Marsmeloun

Marsmeloun na Krací hoře

Na tomto snímku jsou tři výrazné sopky v řadě známé pod názvem Tharsis Montes - Arsai Mons, Pavonis Mons a Ascraeus Mons. Vlevo od nich je Olympus Mons, nejvyšší známá hora sluneční soustavy. Sopka ční do výšky 27 km, je přibližně 3x vyšší než Mount Everest a její základna zabírá plochu přibližně území Francie.

 

Marsmeloun

Marsmeloun na Krací hoře

Místo, kde se žena modelu dotýká, se jmenuje Valles Marineris. S délkou téměř 4000 km se táhne téměř po čtvrtině obvodu planety a jde o největší známý systém kaňonů ve sluneční soustavě.