Přírodní park Bobrava 9.10.2021

lesní revír Bučín a údolí Bobravy na e-kole

 

Přírodní park Bobrava není jen již mnohokráte navštívené údolí Bobravy mezi Radosticemi a Želešicemi, ale také obrovské zalesněné území mezi obcemi Omice, Tetčice, Neslovice, Hlína, Silůvky, Prštice a Radostice. A právě tohle území je hlavním cílem mého dnešního výletu - nazvala jsem si ho lesní revír Bučín, protože žádné jiné pojmenování jsem nenašla.

 

Brněnská přehrada - Rakovec - Ríšova a Helenčina studánka - automotodrom - Kývalka - Hvízdalka - Omice - Tetčice - přístřešek "Na vopici" - Brahovické louky - přístřešek "Sedm zlatých podkov" - rybník Karhánek - Prštice - Radostice - údolí Bobravy - Želešice - Modřice - Brno, celkem 74 km, převýšení 800 m

 

První fotografie vznikly u přehrady.

Brněnská přehrada Brněnská přehrada

Brněnská přehrada

Pokračuju z Rakovce Kočičím žlebem.

Kočičí žleb Kočičí žleb Kočičí žleb

Kočičí žleb

V zastíněných místech v trávě jiskří jinovatka, tam, kam se už dostalo sluníčko, hází odlesky kapičky vody. Ale na kole s ní nebudu mít problém :-)

Kočičí žleb Kočičí žleb

Kočičí žleb

Krásná lesní asfaltka mne dovede přes Lipový vrch k automotodromu.

Ríšova studánka

spousta hrnečků, ale Ríšova studánka je bez vody

výhledy odsud před rozsáhlým kácením nikdy nebyly

Helenčina studánka Helenčina studánka

Helenčina studánka

Kopeček

Kopeček

Musím přiznat, že jsem při jízdě po D1 vlastně nikdy pořádně nezaregistrovala starý most spojující osadu Kývalka a pozemky na druhé straně dálnice. Ale má to svou logiku, Kývalka byla založena v roce 1844 zřízením panského dvora Josefshof a administrativně spadá pod obec Omice.

Kývalka Kývalka Kývalka

překonání dálnice

Žluté turistické značky se držím až k napojení na asfaltovou cestu a poté se stáčím směrem na Omice kolem areálu bývalé vojenské základny na "Hvízdalce".

pod Kývalkou pod Kývalkou

pod Kývalkou

Raketová základna Omice byla jednou z deseti protiletadlových raketových základen zajišťujících kruhovou obranu města Brna z období let 1961-1999. Areál byl vybaven čtveřicí palebných postavení, zodolněným velitelským stanovištěm s radarem, podzemními sklady raket, spojařskými objekty, trojicí klamných budov a dalšími drobnými objekty. Developerské projekty v posledních letech zkrachovaly, areál působí opuštěně a nadzemní objekty podléhají rychlé devastaci. Ze silnice toho vidět přes plot mnoho není, ale na webu se dají najít spousty fotografií včetně návrhu na revitalizaci.

Kývalka

raketová základna "Hvízdalka"

Ke kříži u vodárny by se hodila lavička. Kdyby nebyl takový opar, viděla bych odsud nejen Starý či Nový Lískovec, ale i Pálavu.

Omice Omice Omice

kříž nad Omicemi

Poté mne čeká dlouhý sjezd dolů k Bobravě - v Tetčicích se opět napojuju na žlutou a konečně je přede mnou lesní revír Bučín. Pořádný kopec! Převažují zde listnaté porosty s hlavním zastoupením dubu, buku a habru. Na nejzajímavější místa upozorňují tabule naučné stezky.

Bučín Bučín

přístřešek "Na vopici" na křižovatce cest pod bučínskými hájenkami

Bučín

klonový archiv jeřábu břeku, který vznikl za účelem jeho udržení a zachování v lesních porostech

Bučín

Brahovické louky

Středem těchto lesů kdysi vedla stará obchodní cesta z Ivančic do Brna. Zůstaly po ní zbytky starého zájezdního hostince vypáleného za třicetileté války a místy i více úvozů paralelně vedle sebe. Nad křižovatkou v Brahovickém údolí stojí i středověké hradisko, dodnes jsou zde patrné tři ochranné valy a přístupová cesta od jihovýchodu.

 

V místech, kde dnes stojí dřevěný altánek, stávala lípa s obrázkem Panny Marie. Tady bývalo odpočinkové místo při procesích z Ivančic do Tuřan a Vranova či opačně do Maria Zell.

 

Roku 1872 nechal u lípy místní adjunkt Vincenc Novotný vybudovat památník na počest Matky Boží. Kámen je zašlý, ale s trochou snahy jsou slova ...MATCE BOŽI... ...VINCENC NOVOTNY... i letopočet 1872 stále čitelná.

 

V roce 1945 se zde objevilo sedm bronzem natřených podkov zalitých v betonové desce s doprovodným textem, že tyto podkovy zde byly zakopány při okupaci Československa v roce 1939, aby přinesly svobodu, která přišla o šest let později. Uprostřed mezi podkovami je datum 21.5.1938, uvnitř každé podkovy jsou vyražena písmena ČSR ZDAR.

Bučín Bučín Bučín Bučín

přístřešek "U sedmi zlatých podkov"

Pokračuju po zpevněných cestách úbočím Vlčího a Teplého kopce směrem na Prštice. Škoda, že obloha během dne zbělala.

Bučín Bučín Bučín Bučín

Karhánek

V Pršticích se musím rozhodnout kudy pokračovat. Energie mám dost, čas mám taky dobrý, nepojedu po silnici, ale vezmu to údolím Bobravy :-) Ale nesmím se fotografováním moc zdržovat :-)

 

Radostický mlýn, starý kamenný mostek u samoty Spálený mlýn, Nový mlýn, občerstvovna u Makové panenky byla zavřená, ale v hospůdce na hřišti mi nabídli aspoň párek v rohlíku. Říčky Bobravy jsem se držela až k bývalému motelu Bobrava a poté pokračovala po cyklotrase okruhem kolem Modřic k soutoku Svitavy a Svratky za obchodním centrem Olympia.

údolím Bobravy údolím Bobravy údolím Bobravy údolím Bobravy údolím Bobravy údolím Bobravy údolím Bobravy

údolím Bobravy