Brno, obora Holedná 8.12.2021

přes Medlánecké kopce na Holednou

 

Pár fotografií z odpolední vycházky z Medlánek přes Medlánecké kopce na Holednou. Sníh je v Brně vzácný a slunce v prosinci taky :-)

Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce Medlánecké kopce

Medlánecké kopce

Tak na něco obdobného nemám ani trošku talent.

Medlánecké kopce

Medlánecké kopce

Pokračuju přes letiště. Neskutečné, co tady předvádí hejno holubů. Neuspořádaný shluk v podobě proměnlivého oblaku během několika sekund dvakrát prudce změní směr jako na povel. Popud k náhlým prudkým obratlům prý dávají nejzdatnější jedinci, ale stejně nechápu jak to může fungovat.

Medlánecké kopce

Medlánecké kopce

Pokračuju přes Netopýrky a poté ulicí Palcary a Bystrcká k Letenské lávce přes řeku Svratku. Za hřištěm Pod Horkou je nový mostek přes potok Vrbovec přímo k brance do obory Holedná.

Holedná

obora Holedná

Obora o rozloze 327 ha se rozprostírá mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc a slouží k chovu mufloní a dančí zvěře. Potkat volně v lese jeleny či daňky je úžasný zážitek, ale já dneska moc štěstí neměla.

Holedná Holedná

obora Holedná

Kamenný pomník stojí na vrcholku svahové vyvýšeniny v místě, kde 27. května 1899 tragicky skonal Heinrich Pelikan, ředitel Bochnerovy továrny ve výslužbě a vášnivý lovec. Nešťastnou náhodou se zřejmě při pádu ze schůdků střelil do hlavy.

Holedná Holedná

pomník Heinricha Pelikana

Nejvyšším místem obory je plochý vrcholek zvaný Hobrtenky (405 m), ale severněji položená Holedná (391 m) působí více jako kopec.

Holedná Holedná

vrchol Holedná

Donedávna tu fungoval občerstvovník, ale ten už tu nenajdete. Shořel a obnovovat se nebude. Lákal i ty s nedobrými úmysly a návštěvnost vrcholu stoupla natolik, že z dobročinné zábavy se postupně stala povinnost.

Holedná

obora Holedná

Pokračuju směrem k Jundrovu, k rozhledně zpřístupněné před rokem - v prosinci 2020.

Holedná

rozhledna Holedná

Konstrukce má připomínat kmen dubu. Celokovová rozhledna je vysoká přibližně 35 m a zhruba 12 m je nad korunami stromů. Vyhlídková plošina je ve výšce 34 metrů dostupná po 208 schodech. Vstup na ocelovou věž bude po celý rok a zdarma.

 

A výhledy? Hlavně na Jundrov, Žabovřesky, Komín a část Bystrce. Zbytek les, rozhledna totiž nestojí na vrcholu kopce. Vlastní vrchol Holedné (391 m) je o 80 m výš :-(

Holedná Holedná Holedná Holedná

rozhledna Holedná

Celou rozhlednu jsem sice měla jen pro sebe, ale kvůli větru byla na vyhlídkovém ochozu opravdu příšerná zima :-( Rychle dolů, trochu se zahřeju pohybem a pak v trolejbuse č. 30 cestou zpátky. Suma sumárum 9 km.

Holedná

rozhledna Holedná