okolí Kuřimi, Zlobice 15.1.2022

zima bez sněhu

 

Je leden, ale ten, kdo řídí počasí, si o tom zřejmě myslí své. Běžky zůstanou na skříni, na výlet vyrážím na kole.

cyklostezka mezi Kuřimí a Lipůvkou

cyklostezka mezi Kuřimí a Lipůvkou

Mým hlavním cílem je poutní místo sv. Kliment v severní části Zlobice nedaleko silnice spojující Lipůvku a Nuzířov. Pokusím se zachytit tohle místo dronem, což by neměl být až tak složitý úkol - je to liduprázdné místo uprostřed polí.

poutní místo sv. Kliment

poutní místo sv. Kliment

V nadmořské výšce 384 m nad mořem zde vystupuje z vrcholové plošiny skalnatý pahorek. Stával na něm románský kostelík zasvěcený sv. Klimentovi spojovaný s velkomoravskou tradicí. A nevede k němu žádná cesta :-)

poutní místo sv. Kliment

poutní místo sv. Kliment

Výchozí bod jsem si vybrala dobře, u Petrovy studánky přibyl pod jeřábem oskeruší k lavičce od minula stolek.

poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment

u Petrovy studánky

Počkám si, až sluníčko vykoukne mezi mraky a uvidíme, jak to dopadne.

poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment

poutní místo sv. Kliment

Netroufám si přiblížit se více, abych neskončila na stromě :-( Odhad vzdáleností a výšek stromů očima, které bez brýlí ke čtení běžné písmo nepřečtou a s brýlemi na čtení pro změnu nevidí do dálky, bude třeba ještě potrénovat :-( A přes zorané poli se ke kříži vydat nemůžu. Bláto bych zřejmě měla až za ušima :-(

poutní místo sv. Kliment poutní místo sv. Kliment

poutní místo sv. Kliment

Takto dopadl pokus o střih videa. Do příště se naučím správně vybrat bod, kolem kterého se dron má otočit :-)

Pár pohledů do okolí z výšky cca 100 metrů.

poutní místo sv. Kliment

na sever k Žernovníku

poutní místo sv. Kliment

na západ - Drásov, Malhostovice, Nuzířov a Všechovice

poutní místo sv. Kliment

východ - Lipůvka

poutní místo sv. Kliment

kolmo dolů, Petrova studánka

Petr se o studánku moc dobře stará :-)

Petrova studánka Petrova studánka Petrova studánka

Petrova studánka

Verše jsou z básně Jana Skácela Modlitba za vodu.

Ubývá míst kam chodívala pro vodu
starodávná milá
kde laně tišily žízeň kde žila rosnička
a poutníci skláněli se nad hladinou
aby se napili z dlaní

Voda si na to vzpomíná
voda je krásná
voda má
voda má rozpuštěné vlasy
chraňte tu vodu
nedejte aby osleplo prastaré zrcadlo hvězd

A přiveďte k té vodě koníčka
přiveďte koně vraného jak tma
voda je smutná
voda má
voda má rozcuchané vlasy
a kdo se na samé dno potopí
kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek

Voda je zarmoucená vdova
voda má
voda má popelem posypané vlasy

voda si na nás stýská

Ještě jedno video, podařilo se mi zprovoznit režim "Follow me" v aplikaci Dronelink, protože tento režim základní ovládací aplikace DJI Fly nemá a bylo to opravdu skvělé.

Pokračuju po hřebínku Zlobice.

Zlobice Zlobice

Zlobice)

V křovinatém porostu Zlobice se ukrývají přestárlé ovocné sady (především třešňové a švestkové) a nevelká terasovitá pole. Ovce si tu vyšlapaly své cestičky, narazíte i na zbytky okopů, zákopů a betonové jehlany.

 

V padesátých a šedesátých letech se na Zlobici pásly ovce, ale v roce 1976 převzalo pozemky Ministerstvo obrany a vybudovalo zde vojenský výcvikový prostor - ženijní cvičiště, které spadalo pod Vojenskou akademii Antonína Zápotockého v Brně (dnešní Univerzita obrany). Přístupová pěšina se proměnila v panelovou silnici a prostor byl ohrazen ostnatým drátem. Po revoluci zde armáda cvičila dále, ale její zájem rychle slábl. Na kopci totiž chyběl zdroj pitné vody, nebyla tu kanalizace ani kvalitní rozvody elektřiny. V roce 2003 byl vojenský prostor převeden zpět do vlastnictví obce Malhostovice a celý areál byl poté pronajat společnosti Oveko, a.s., která svojí činností, především pastvou ovcí a koz, napomáhá udržovat a zvelebovat zanedbaný prostor.

Zlobice

Zlobice

Bývalá pozorovací věž v nadmořské výšce 400 m byla v roce 2009 předělána na rozhlednu - věž je vysoká 12,5 metru a vyhlídková plošina je ve výšce 9 m. Na vrchol věže byly umístěny telekomunikační antény a rozhledna je volně přístupná.

Zlobice

Zlobice

Z vyhlídkové terasy se otevírá k jihu pohled na město Kuřim a hřeben Kuřimské hory, směrem k západu pohled směřuje na kopec Čebínku s rozhlednou zbudovanou na vysílači a poté k Tišnovu s rozhlednou Klucanina. Masiv Svratecké hornatiny pokračuje k severu, ale pohled severovýchodním směrem je zastíněn vzrostlým lesem - a tak vůbec nevadí, že vyhlídková terasa nepokračuje kolem dokola :-)

Zlobice Zlobice Zlobice

Zlobice

Pokračuju směrem na Malhostovice - musím se na kole držet zpevněných cest, abych neskončila obalená blátem, a do Malhostovic vede asfaltová cyklostezka.

 

Vápencová skaliska Malhostovická pecka a Drásovský kopeček (Zkamenělá svatba) jsou chráněné jako přírodní památka, protože se jedná o evropsky významnou lokalitu výskytu koniklece velkokvětého, nádherně kvetoucího na přelomu března a dubna.

Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček Malhostovická pecka a Drásovský kopeček

Malhostovická pecka a Drásovský kopeček

Pod Čebínkou ze severní strany se po cyklostezce po trase staré Tišnovky svezu do Drásova úplně poprvé.

stará Tišnovka

cyklostezka po zrušené železniční trati - stará Tišnovka u Drásova

Začíná mne tlačit čas. Už jen krátká zastávka v polích za Čebínem a pak už tou nejkratší a nejrychlejší trasou do Brna - kousek po nově vyasfaltované cyklostezce po trase bývalé železniční trati do Moravských Knínic a přes Jinačovice do Brna. Na elektrokole příjemných 45 km. Tedy až na to bláto kolem vodojemu před nájezdem na železniční trať Kuřim - Veverská Bítýška. Za deště jsou blatníky fajn, ale ucpané blátem jsou k vzteku :-)

pod Čebínským kopcem pod Čebínským kopcem pod Čebínským kopcem

pod Čebínským kopcem