Kyjovská pahorkatina + Boleradická vrchovina 26.3.2022

na kole z Hodonína do Brna

 

Hodonín, žst - Dolní Bojanovice - rozhledna Na Podluží - Nový Poddvorov - větrný mlýn Starý Poddvorov - Čejkovice - Vrbice - rozhledna Stezka nad vinohrady - Kobylí - rozhledna Kraví hora - PR Zázmoníky - Horní Bojanovice - Holý vrch - Liščí vrch - Křepice, památník - Nový Dvůr - Blučina - Rajhradice - Brno, cca 82 km, převýšení 700 m

 

Rychlíkem Moravan vyrážím v 8:36 z brněnského hlavního nádraží do Hodonína. Vlak je to nízkopodlažní, normálně není problém si do něj naložit kolo, ale dneska to vypadá, že tímhle vlakem vyráží půlka Brna. Ale není se čemu divit, odjezd v půl deváté je tak akorát na sobotní výlet a bude krásný den.

Zázmoníky

Zázmoníky

V Hodoníně vystupuju v 9:38 a mým prvním úkolem je doplnění zásob v místní Jednotě - potřebuju svačinu i oběd, mám to dneska naplánováno až do tmy. Poté již mířím po nové lávce pro pěší a cyklisty přes silnici I/55 za hodonínskou zoologickou zahradou.

lávka za zoologickou zahradou

lávka přes frekventovanou silnici I/55

Pro začátek pěkně po rovině a po asfaltu - Baaderova alej mne dovede k Hodonínským rybníkům. Historie rybářství na Hodonínsku začíná kolem roku 1473 a v době největšího rozkvětu činila celková výměra rybníků téměř 2000 ha. Jejich dnešní rozloha je něco přes 150 ha a umělými hrázemi a řekou Kyjovkou jsou rozděleny na celkem osm velkých vodních ploch a několik menších okrajových tůní zarůstajících rákosinami. Jsou využívány k chovu ryb, hlavně kaprů, na některých jsou chovány i kachny a husy.

Hodonínské rybníky

Dvorský rybník

Hodonínské rybníky

rybník Nad sádkami

Hodonínské rybníky

křížení s Prušánkou

O kousek dál narážím na místo ke svačině jako dělané.

podél Prušánky podél Prušánky podél Prušánky podél Prušánky

podél Prušánky do Dolních Bojanovic

Dolní Bojanovice, kostel

Dolní Bojanovice, kostel

Dolní Bojanovice, socha

socha Panny Marie u silnice z Dolních Bojanovic do Josefova

V Josefově odbočuju po modré a ta mne dovedla mezi sklípky nad Prušánkami - vinné sklepy Nechory připomínají svým vzhledem malou vesničku.

Josefov

u Josefova

vinné sklepy Nechory

vinné sklepy Nechory

Rozhledna Na Podluží má podobu těžební naftové věže - připomíná význam těžby nafty v tomto regionu. Kovová rozhledna z roku 2010 s vyhlídkovou plošinou ve výšce 30 m je volně přístupná.

rozhledna Na Podluží

rozhledna Na Podluží

Výhled je kruhový - Chřiby, Bílé Karpaty, Malé Karpaty, Pálava... Ale dnešní počasí rozhledům nepřeje :-(

rozhledna Na Podluží rozhledna Na Podluží rozhledna Na Podluží rozhledna Na Podluží rozhledna Na Podluží rozhledna Na Podluží

rozhledna Na Podluží

Dřevěný větrný mlýn německého typu byl postaven v roce 1870 v Mutěnicích. Další vlastník si jej přestěhoval do Týnce u Břeclavi a další vlastník jej opět rozebral a na formanských vozech převezl sem, na kopec nad obcí Starý Poddvorov. Mlýn sloužil k mletí obilí až do roku 1949. Dnes je ve vlastnictví obce a v létě zde fungují prohlídky s průvodcem - uvnitř je kompletní technologie.

větrný mlýn Starý Poddvorov větrný mlýn Starý Poddvorov

větrný mlýn Starý Poddvorov

Pokračuju mezi vinohrady s výhledem do oblasti mezi Čejčí a Mutěnicemi.

mezi Starým Poddvorovem a Čejkovicemi mezi Starým Poddvorovem a Čejkovicemi

mezi Starým Poddvorovem a Čejkovicemi

Jedno vinařství vedle druhého, ale já nejsem milovníkem vína :-( Ale do teplářských sklepů bych se někdy podívala ráda. Templářští rytíři přišli do Čejkovic ve 30. letech 13. století a společně se stavbou templářské tvrze započali výstavbu rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby.

Čejkovice Čejkovice

Čejkovice

Vinice, vinice, vinice...

Čejkovice Čejkovice Vrbice Vrbice

z Čejkovic do Vrbice

Vrbice, malebná vesnice v srdci Modrých Hor je druhou nejvýše položenou obcí v okrese Břeclav. Již z dálky vítá návštěvníky sklepní lokalita Stráž s kostelem svatého Jiljí. Jedinečné sklepy, kopané v pískovcové skále prý protkávají kopec Stráž v sedmi patrech.

Vrbice Vrbice Vrbice Vrbice

Vrbice

Na nejvyšším místě Kobylí, na Kobylím vrchu (místní mu říkají Homole), ve výšce 334 metrů nad mořem stojí rozhledna v netradičním pojetí - bez schodů ve tvaru spirály.

Kobylí Kobylí Kobylí

Kobylí, Stezka nad vinohrady

Tady bez dronu, je tady příliš mnoho lidí a plotů :-(

 

Z Kobylího vrchu k říčce Trkmance je to sešup, který si člověk vlastně moc neužije :-( A pak mne čeká obdobné převýšení pro změnu nahoru k rozhledně Kraví hora nad Bořeticemi.

Kobylí

pohled zpátky na Kobylí, nejvyšší místo Kobylí vrch s rozhlednou

Dřevěná rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 12 m byla zpřístupněna v roce 2006.

rozhledna Kraví hora rozhledna Kraví hora rozhledna Kraví hora

rozhledna Kraví hora

Výhledy odsud jsou za vhodného počasí parádní. Kdyby aspoň nefoukalo... vítr mne s dronem pustí jen do výšky cca 50 m.

rozhledna Kraví hora rozhledna Kraví hora rozhledna Kraví hora

rozhledna Kraví hora

Pokračuju směrem na Horní ochozy (328 m) a lesní cesta mne dovedla před boží muka v PR Zázmoníky. V mapě zakreslená není, ale dobře mi poradila rodinka na výletě, když jsem na křižovatce nad mapou váhala, jestli to vzít okrajem lesa zepředu nebo lesní cestou zezadu. A prozradili i to, že místo opravdu stojí za zajížďku, že zrovna kvetou hlaváčci.

PR Zázmoníky

PR Zázmoníky, cca uprostřed rozhledna Kraví hora

Štíhlá boží muka zde stojí od roku 2000 a lavičky lákají k posezení s výhledem do kraje - na kontrast zemědělsky obdělávané půdy, terasovitých schodů, rovnoběžek viničních řádků a lesostepní stráně na okraji lesního komplexu Kuntínov.

PR Zázmoníky PR Zázmoníky

PR Zázmoníky

Lesostepní stráň je chráněna jako PR Zázmoníky a momentálně zde kvete nejen hlaváček jarní, ale i kosatec nízký. Ale nejcennější a nejvzácnější je včelník rakouský - Zázmoníky jsou jeho jedinou lokalitou na Moravě.

PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky

PR Zázmoníky

Kdysi tu bývaly vinice, ale zničilo je sucho v roce 1947. V současnosti se zde dle inventarizačního průzkumu na lokalitě vyskytuje 25 zvláště chráněných rostlin.

PR Zázmoníky

nalevo Kobylí, uprostřed Vrbice

PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky PR Zázmoníky

PR Zázmoníky

A jede se dál. Přes rozcestí U Boudy podél vrcholu Kuntinov (322 m) mne krásná lesní silnička dovede k silnici, po které pokračuju do Horních Bojanovice a poté opět polními/lesními cestami pod vrchol Přední kout (410 m).

nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem

pod Předním koutem

nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem nad Kurdějovem

přes Holý vrch

nad Kurdějovem

z Žerotínského vrchu směrem na Nedánov

nad Kurdějovem

přes Liščí vrch

Další zajímavost je z úplně jiného soudku - železobetonové monstrum v lese nad Křepicemi - nedokončený památník bratislavsko-brněnské operace v roce 1945, pozorovatelna maršála Malinovského. Právě odsud velitel druhého ukrajinského frontu, maršál Rodion Jakovlevič Malinovskij vydal 23. dubna 1945 rozkaz Rudé armádě ke zteči Brna.

Křepice Křepice

Křepice, památník

Od mé říjnové návštěvy přibylo na schodišti zábradlí, ale do zpřístupnění objektu tady budou mít ještě hodně práce.

 

A nezbývá než šlapat... Do Brna to mám ještě cca 30 km.

u Blučiny

u Blučiny

Když přidám vzdálenost od Ronda domů a ranní cestu k nádraží, vychází mi to na 95 km. Elektrokolo je k toulání jednoduše boží!!!