Holedná 6.11.2022

obora Holedná a procházka podél Svratky v Komíně

 

Vypadá to opět na krásný den a já, namísto abych se pustila do přípravy nedělního oběda, vyrážím raději ven. Takových dnů už letos moc nebude...

z Medláneckých kopců z Medláneckých kopců z Medláneckých kopců z Medláneckých kopců z Medláneckých kopců z Medláneckých kopců

z Medláneckých kopců

Další zastávka byla pod Komínskou chocholou. Jak už z názvu vyplývá, v katastru Komína :-) Ale ze země od odpočivadla žádné extra výhledy nejsou, snímky jsou z dronu.

z Komínské chocholy z Komínské chocholy z Komínské chocholy

z Komínské chocholy

V plánu jsem to zrovna neměla, ale spíše nedopatřením jsem se dostala nad komínský kamenolom. Kdysi se zde těžila tmavá hornina zvaná diorit, dnes zde staví bytový dům. Není to z úplně stejného úhlu, ale pro představu to stačí.

nad lomem nad lomem

komínský lom, ze stránek společnosti Diorit

Pokračuju podél Svratky - nedávno byl turistický chodník pro pěší po skalnatém pravém břehu řeky pod příkrými svahy Holedné zrekonstruován. Trasa mezi Komínskou a Letenskou lávkou teď vede těsně nad hladinou řeky a přibyly zde lávky, mola, schodiště a taky altán.

Svratka Svratka Svratka

Svratka mezi Komínem a Jundrovem

Ale fotoaparát si s takto velkým kontrastem světel a stínů zrovna moc neporadí. Trošku pomohlo HDR, ale ani tak to není to pravé :-(

Svratka Svratka Svratka Svratka Svratka Svratka Svratka

Svratka mezi Komínem a Jundrovem

Konečně opět na sluníčku. A zahřeju se i výstupem k rozhledně.

Holedná Holedná

Holedná

Rozhledna Holedná stojí v nadmořské výšce 310 m, tj. cca 100 metrů nad hladinou Svratky. Vyhlídková plošina nabízí výhledy převážně na Brno z výšky 34 m od roku 2020.

Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná

rozhledna Holedná

Pokračuju až na vrchol kopce Holedná - ten je o 81 m výš. Rozhledna by stát až na vrcholu a vyčnívat nad stromy nemohla, zasahuje sem ochranné pásmo tuřanského i medláneckého letiště.

Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná Holedná

Holedná

S trochou štěstí zahlédnete muflony či daňky. První stádo mi odehnal volně pobíhající pes, ale později jsem narazila na další.

Holedná Holedná Holedná

Holedná

Vracím se zpátky opět přes medlánecké letiště. Stmívá se, ale není se čemu divit - vyšlo to celkově na cca 20 km.

Medlánecké kopce Medlánecké kopce

Medlánecké kopce