Vranov u Brna 25.12.2022

Vranovské jesličky na Boží hod vánoční

 

Trocha pohybu po týdnu stráveném v obložení kapesníků, ibuprofenu a pastilek Tantum Verde rozhodně neuškodí. Kolem hradu Veveří dnes dopoledne panovala mlha hustá tak, že by se dala krájet, ale ve Vranově bylo krátce po poledni prostě nádherně navzdory pokračující oblevě.

Vranov

Vranov

Určitě nejkrásnější pohled na rekreační obec Vranov u Brna a na zdejší poutní kostel Narození Panny Marie je z protější stráně při okraji lesa, kde se nachází dřevěná skulptura zvaná Nekonečno.

Vranov

Vranov

Pár pohledů z výšky:

Vranov

Vranov

Vranov

proti slunci směrem k Brnu

Vranov

hřebínek Babího lomu

Vranov

k Lipůvce

Vranov

Hořické lesy mezi Blanskem a Černou Horou.

Vranov

Nekonečno

Nově tudy prochází Poutní cesta sedmi radostí Panny Marie, která začíná na návsi v Lelekovicích a končí u kostela ve Vranově.

Vranov Vranov

Poutní cesta sedmi radostí Panny Marie

Vranov

v lesích nad Vranovem

Parádní lavička.

Vranov

nad Vranovem

Vranov u Brna je poutním místem. Na místě někdejšího dřevěného kostelíka stojí raně barokní kostel Narození Panny Marie a impozantní stavba kostela s klášterem mnišského řádu Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, takzvaných paulánů, působí spíše jako zámek.

Vranov Vranov Vranov

areál kostela a kláštera

Kostel je volně přístupný a liduprázdno tu dneska rozhodně není. Na hlavním oltáři svítí uctívaná soška Panny Marie Vranovské, s téměř sepnutýma rukama a mírně nakloněnou hlavou. Socha je dílem neznámého francouzského řezbáře z doby před rokem 1500 a přinesli ji patrně první pauláni vranovské komunity. Stěny i strop jsou pokryty freskami opěvující slávu Matky Boží obklopenou anděli od malíře Jana Jiřího Etgense.

Vranov Vranov Vranov Vranov

Kostel Narození Panny Marie

Pod kostelní lodí je krypta rodu Liechtensteinů a v boční kapli je celoročně vystaven mechanický pohyblivý betlém. Sošky z lipového dřeva vyřezal v letech 1946-50 sochař František Bartoš a v roce 1957 byla do jesliček zavedena mechanika. Po vhození mince se rozsvěcují jednotlivé výjevy, hvězdy na nebi, ježíšek se kolébá a kukačka poděkuje za milodar. V roce 1977 bylo přidáno hraní koled, takže po vhození mince do druhého otvoru se rozezní jedna z mnoha nahraných melodií.

Vranov Vranov

Vranovské jesličky

Na návrší nad poutním areálem kostela Narození Panny Marie a paulánského kláštera stojí výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého.

Vranov

výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého

Drobných sakrálních památek je tady spousta - tahle raně barokní kamenná boží muka pocházejí z roku 1659.

Vranov

kamenná boží muka

Vranov

areál kostela a kláštera

A na některou z příštích návštěv mi zůstala Boží muka u Havláskova koutu.