Brněnská přehrada 14.1.2023

bez ledu, bez sněhu

 

Nabízím tak trochu netradiční pohled na Brněnskou přehradu. Je sice leden, ale zatím chybí sníh i mráz. Namísto běžek či bruslí balím do batohu opět dron :-)

Prygl

Brněnská přehrada

Snížená hladina dovoluje procházku místy, kam se člověk normálně suchou nohou nedostane.

Prygl

Osada

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

u nudistické pláže

Zatím to šlo podél vody bez problémů.

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

podél nudistické pláže směrem k Rokli

Ale v oblasti proti přístavišti Rokle se skály musí obejít shora.

Prygl Prygl

naproti přístavišti Rokle

Všimli jste si? Paddleboardista!!!

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

Rokle

Za přístavištěm v Rokli se údolí Svratky zužuje a koryto lemují skály z obou stran. Tady už to kolem vody nejde a musím šlapat pěšinkou kus nad vodou. Kdyby mrzlo, mohlo by být uklouznutí nebezpečné, ale při teplotě 10°C nad nulou není co řešit.

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

pod Trnůvkou

Orkův primiční kříž je umístěn na skalnaté vyhlídce nad Zouvalkou vysoko nad přehradou v nepřístupném terénu.

Prygl Prygl Prygl Prygl

PP Kůlny

Není snadné jej najít.

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

PP Kůlny

Z další vyhlídky je nádherný výhled na Veveří, ale protisvětlo fotografiím v tuhle denní dobu nepřeje :-( Objektiv fotoaparátu se v případě potřeby rukou zastínit dá, ale kamera dronu nemá šanci.

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

nad Zouvalkou

Když jsem tu byla před dvěma lety, pokračovala jsem přes polámaný plot do obory. Nebyl to dobrý nápad, z téhle strany byl sice plot pobořený, ale z druhé strany nad křížovou cestou byly všude nové ploty a trasa přeznačena po asfaltu - vracet takový kus jsem se nechtěla, tak nezbylo než ten plot nějak přelézt :-( Tentokráte tedy raději pokračuju po modré... I kdybych si to chtěla zopakovat pohodlně a zkratkou bez ztráty výšky přes oboru, tak dneska by to vlastně ani nešlo, protože plot tady tentokráte poškozený není.

 

Křížová cesta z Chudčic byla postavena podle návrhu Eduarda Svobody v roce 1856 a je tvořena 14 výklenkovými kapličkami. Z modře značené cesty od lávky pod Veveřím se na ni napojuju přibližně uprostřed. O kousek níž po zelené je kaplička nad pramenem vody, ale od západu se nasouvá pás oblačnosti, a jestli chci kříže nahoře vyfotit ještě se sluníčkem, musím to vzít rovnou nahoru a pokud možno svižně.

křížová cesta Chudčice

křížová cesta Chudčice

Křížová cesta z Chudčic končí v poutním místě zvaném U tří křížů. Stávala zde kaple svatého Kříže, pravděpodobně z 13. století, která byla zrušená roku 1784 za reforem císaře Josefa II. Na jejím místě byly později vztyčeny tři dřevěné kříže a na jejich místě nechali roku 1902 vystavět nové kamenné manželé Perkovi z Chudčic a všechny tři představují Krista.

křížová cesta Chudčice křížová cesta Chudčice křížová cesta Chudčice

křížová cesta Chudčice

Asi 100 kroků vpravo stojí osaměle ještě jeden kříž. Říká se, že původně zde byl do země zastrčen některý zpráchnivělý kříž, aby zde úplně shnil, ale později bylo tohle místo už křížem trvale zasvěceno.

křížová cesta Chudčice

křížová cesta Chudčice

Mám za sebou 7 kilometrů a je načase zrychlit - k autu na parkovišti v Osadě je to odsud 6 km, což doufám stihnu tak akorát do setmění.

obora Kuřim

cesta oborou

Soví studánka

Soví studánka