Veselský chlum + Hrušín 1.3.2023

sněženky jako poslové jara

 

Tentokráte jsem vyrazila autem - po lokalitě sněženek mám dnes v plánu ještě bledule v Chlébském. Zaparkovala jsem ho ve Veselí nedaleko kapličky a poté se prošla přes Veselský chlum na Hrušín. Tam i zpátky cca 6 kilometrů.

PP Hrušín

PP Hrušín, sněženka podsněžník

Přírodní památka Veselský chlum je malebná mozaika políček, sadů a pastvin rozčleněných rovnanými zídkami z plochého rulového kamení.

PP Veselský chlum PP Veselský chlum PP Veselský chlum PP Veselský chlum

PP Veselský chlum

Kromě přírodních zajímavostí se z vrcholu nabízí i jedinečné rozhledy na všechny světové strany - do členitého údolí Svratky a do nitra Českomoravské vrchoviny. Na severu se zvedá nejvyšší bod Sýkořské hornatiny, Sýkoř (702 m) s charakteristickým vysílačem, na východě jsou to siluety hřbetů Drahanské vrchoviny a na jihu kopečky pomalu klesají do Tišnovské kotliny a dále k Brnu.

PP Veselský chlum

někde tam dole teče Svratka mezi Boračem a Doubravníkem.

PP Veselský chlum

směrem na Kozárov a kopec Babylon s rozhlednou z telekomunikační věže

Mrzne, ale na sluníčku by mohlo být dobře. Pokud vydrží... Původně předpověď zněla po celý den jasno, ale teď to vypadá, že se od jihu nasouvá pás vysoké oblačnosti.

PP Veselský chlum

PP Veselský chlum

Základní směr udává žlutá turistická značka, ale přes vrchol Hrušína (574 m) už to beru tak nějak odhadem, protože přes něj cesta nevede.

Hrušín

Hrušín, vrchol

Už jsem tady byla, takže přesně vím, kam zamířit - do míst, kde je nejvíc balvanů a největší skalky.

Hrušín Hrušín Hrušín Hrušín

PP Hrušín

Žádný potok, mokřad či lužní les, ale původní smíšený les :-) Rostou zde javory, lípy, buky či habry a v bylinném podrostu i chráněná sněženka podsněžník. Nejsou to zrovna koberce jako v některých lokalitách, ale zas tu člověk nepotká davy.

Hrušín Hrušín Hrušín Hrušín Hrušín Hrušín

PP Hrušín

A zajímavost na závěr - před kapličkou při mém návratu stála celkem zachovalá stará mlátička. Za jakým účelem se tam zrovna dneska objevila, netuším.

mlátička mlátička

mlátička