obora Holedná 12.4.2023

krátká zajížďka cestou z práce

 

Krásně se nám vypočasilo. Přesně podle předpovědi, takže jsem nachystaná a vezu sebou nejen fotoaparát, ale i dron.

 

Staré hraniční kameny jsou významným dokladem vlastnických poměrů a historického vývoje krajiny. Kameny v oboře Holedná jsou opravdu unikáty - většina hraničních kamenů pochází až z 18. století a kameny z 15. a 16. století jsou u nás velmi vzácné. Hraniční kámen v místě "U zabitého" pod vrcholem Hobrtenky je z hraničních kamenů v oboře nejstarší - je posledním ze čtyř, které byly zasazeny v květnu 1588. Vymezoval hranice obce Kohoutovice, patřící klášteru u sv. Anny (zkratka SA), obce Jundrov patřící klášteru Herburek při kostele Panny Marie – Santa Maria (SM), dnešnímu Jezuitskému kostelu.

obora Holedná

hraniční kámen U Zabitého

Jaro je zatím na zeleň skoupé.

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Měla jsem štěstí, zahlédla jsem muflony i daňky.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

daňci a mufloni v oboře Holedná

U jezírka i jednoho z prvních motýlů - žluťáska řešetlákového (Gonepteryx rhamni).

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Jezírek je tu několik, po jednom se proháněly kachničky mandarinské - samec patří mezi nejzdobnější a nejkrásnější ptáky světa. Ale dlouho trvalo, než si na moji přítomnost zvykly...

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

kachničky mandarinské

V lokalitě "U jezírek" je k vidění přímo o cesty další hraniční kámen z roku 1589. Na jundrovské straně jsou iniciály SM, na žebětínské straně jsou vytesány iniciály KK (klášter Králové na Starém Brně).

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Tohle místo se jmenovalo U jezírek, ale momentálně zřejmě U jezírka :-( O zachycení pramene a úpravu okolí se v 60. letech 20. století postaral vynikající lesník a krajinář Rudolf Gola. V současnosti je studánka téměř vyschlá a zaniklo i jedno ze dvou umělých jezírek pod ní.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná

U jezírka

Pomník věnovaný památce Rudolfa Goly (1915-1964) je o kousek výš. Jako lesnický odborník se zasloužil o vybudování brněnských příměstských lesů.

obora Holedná obora Holedná

pomník R. Goly

Další kamenný pomník stojí na vrcholku svahové vyvýšeniny v místě, kde 27. května 1899 tragicky skonal Heinrich Pelikan, ředitel Bochnerovy továrny ve výslužbě a vášnivý lovec. Nešťastnou náhodou se zřejmě při pádu ze schůdků střelil do hlavy.

obora Holedná obora Holedná

pomník H. Pelicana

A na závěr pár obrázků z výšky:

obora Holedná

Bystrc a Brněnská přehrada

obora Holedná

lom pod Komínským vrchem

obora Holedná

Brno