Tišnovsko 3.12.2023

pěšky z Níhova do Dolních Louček přes Lubné

 

První adventní neděle a venku leží sníh. Tak trochu zázrak, balím termosku, foťák, dron a vyrážím na ranní vlak do Níhova. Projdu se prašanem po polích a loukách kolem Níhova a Řikonína a užiju si tu zimní krásu dříve, než za pár dnů zase roztaje.

Brno, Královo Pole

na nádraží v Králově Poli

 

Níhov (žst) - Chochole (513 m) - Lubné - Kutiny - Řikonín - Mírová, rozc. - Dolní Loučky (žst), celkem cca 18,5 km

 

Ze silnice k Níhovu odbočuju po pár set metrech do polí. Nejdřív jsem zapadla v sněhem dokonale zamaskovaném příkopu a od křížku klopýtala mezi zamaskovanými hroudami po zoraném poli. Asi bude pohodlnější držet se cest...

Níhov

v polích u Níhova

Pochod přes boule byl nekonečný, ale konečně mám to pole s hlubokou orbou za sebou a přede mnou jsou rybníčky u lesa zvané "U Borovička". Shlíží na ně krásně vybarvený hastrman, ale v rákosinách cudně ukrytá světluška v podobě krásné ženy je zcela skryta pod sněhem. A pod sněhem zmizela i studánka Kamenné dlaně.

Níhov Níhov

rybníčky u Níhova

Vodník byl poslední fotkou, která je z foťáku :-( Závěrka už mne zlobila dřív, ale tentokráte se zřejmě zablokovala natrvalo. Dva roky a dva měsíce od nákupu. Klasické kurvítko... Ještěže mám aktivovanou Olympusáckou prodlouženou záruku z automatických 2 let o 6 měsíců... Ale než ho DHL dopraví do Lisabonu a zase zpět, zřejmě si počkám...

 

Na dřevěné boudě visí klasická Prosba lesa a vedle ní Modlitba svatého Tomáše Mora.

Níhov

rybníčky u Níhova

Cestou k silnici jsem minula jedno vyhlídkové místo - počasí výhledům nepřálo a já si nevšimla v mapě, že od té doby, co jsem tu byla naposledy, tady přibyla další plastika Lubomíra Laciny :-( Tak aspoň mám důvod se sem zase někdy vrátit.

 

Na křižovatce silnic do Níhova, Borovníku a Lubného stojí novodobý smírčí kříž s reliéfem latinského kříže s jetelovým zakončením hlavy a ramen.

Níhov Níhov

smírčí kříž na křižovatce silnic do Níhova, Rojetína a Lubného

Po silnici je to rozhodně pohodlnější než po zoraném poli.

Níhov Níhov Níhov

po silnici z Níhova do Rojetína

Křížová cesta na nevýrazný vrchol Chochole (513 m) byla posvěcena na svátek sv. Václava v roce 2016. Pozlacené betonové reliéfy na kamenných monolitech jsou dílem sochaře Lubomíra Laciny z Velké Bíteše, tak jako skleněný kříž na vrcholu. "Je víceméně snová, není popisná. Ale kdo zná křížovou cestu, tak ví, co mají obrazy na těch křížích znamenat," vysvětluje sochař. "Je to volná možnost domyslet si Kristovu cestu na Golgotu." (Zdroj)

křížovou cestou na Chocholu křížovou cestou na Chocholu křížovou cestou na Chocholu křížovou cestou na Chocholu

křížovou cestou na Chocholu

Mou další zastávkou je soška svaté Zdislavy u silnice do Rojetína - i toto je dílo Lubomíra Laciny. Lesní zákoutí doplněné lesním oltářem a kruhem dřevěných laviček vytváří malou přírodní kapli pod širým nebem.

sv. Zdislava sv. Zdislava sv. Zdislava

sv. Zdislava

Jednou z lesních cest se mířím oklikou do vesničky Lubné. A konečně se na chvilku ukázalo i sluníčko.

nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné nad vesničkou Lubné

nad vesničkou Lubné

Pár záběrů mám i z dronu:

nad vesničkou Lubné

k severu směrem na Žďárec

nad vesničkou Lubné

k jihu směrem na Lubné

nad vesničkou Lubné

k východu přes údolí Libochovky

nad vesničkou Lubné

pohledu dominuje Pasník (543 m)

nad vesničkou Lubné

k severu směrem na Žďárec přes údolí Libochovky

nad vesničkou Lubné

nad vesničkou Lubné

V Lubném stojí moc hezká kaplička.

Lubné

Lubné, kaplička

Brodění se sněhem až po kolena nebyl až tak dobrý nápad. Návleky sice sníh nepustily dovnitř, ale zároveň nepustily ani vlhkost zevnitř ven :-( Protože jak jinak si vysvětlit navlhlé konce nohavic a ponožky... Už se budu držet jen silnice nebo vyšlapaných cest :-(

 

Malý železniční viadukt přemosťuje údolí Lubenského potoka a silnici z Kutin do Lubného. Známější je ten pojmenovaný jako Velký železniční viadukt přes údolí Libochovky cca 500 m severněji. Ten se zapsal do dějin železničních neštěstí 11. prosince 1970.

viadukt

Malý železniční viadukt mezi vesničkou Lubné a Kutinami

Míjím uzavřený Ranč u bizona a pokračuju po silnici - neznačená cesta údolím Libochovky křižuje brodem několikrát říčku :-(

Libochovka v Kutinách

Libochovka v Kutinách

Kaple Panny Marie stojí u silnice před Řikonínem od roku 1899. Ideální místo k poslední zastávce a dalšímu vypuštění dronu.

kaplička Panny Marie u Řikonína

lavička pod kapličkou Panny Marie u Řikonína

kaplička Panny Marie u Řikonína

kaplička Panny Marie u Řikonína

kaplička Panny Marie u Řikonína

Balákův mlýn a údolí Libochovky směrem na Chytálky

kaplička Panny Marie u Řikonína

cesta do Kutin

kaplička Panny Marie u Řikonína

směrem k Tišnovské Nové Vsi

kaplička Panny Marie u Řikonína

Řikonín

Ale moc se mu nechtělo. Baterii bylo třeba nejprve zahřát pod bundou, aby zmizela hláška o nízké teplotě baterie a dron byl ochotný nastartovat. Podle jeho snímačů se teplota pohybovala kolem hodnoty -6°C a se započtením vlivu větru -11°C. Raději neriskovat, pár fotek a hned zase dolů.

 

Časově to vychází tak akorát abych došla až do Dolních Louček, osobní vlaky tudy jezdí v intervalu dvou hodin.

vrchol zvaný Mírová nad Dolními Loučkami

přede mnou vrchol zvaný Mírová nad Dolními Loučkami

A nakonec železniční viadukt nad údolím Libochovky u Dolních Louček - most s jedním z největších železobetonových železničních oblouků ve střední Evropě.

železniční viadukt u Dolních Louček železniční viadukt u Dolních Louček

železniční viadukt u Dolních Louček

Nebylo to až tak jednoduché dostat se až na vyhlídku po úzké pěšince :-) Spoustu sněhu jsme si shodila za krk a vytřepávala ho i ve vlaku :-)

žst Dolní Loučky

žst Dolní Loučky