Moravský kras, Ochoz u Brna 18.2.2023

království sněženek

 

Je půlka února, průměrná teplota se pohybuje okolo dubnových hodnot a já se balím na první letošní cyklotoulání. Hlavně si nezapomenout přibalit makro objektiv, ten mi při focení sněženek v Malých Karpatech v pátek chyběl.

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

Mou první zastávkou je vyhlídka na Husovickém kopci v Štefánikově čtvrti - z bunkru je výhled na rozestavěnou část VMO přes Tomkovo náměstí.

VMO Tomkovo náměstí VMO Tomkovo náměstí

VMO Tomkovo náměstí

VMO Tomkovo náměstí

a takhle by to mělo nakonec vypadat dle vizualizace

Pohledu vévodí Husovice.

Brno z Husovického kopce Brno z Husovického kopce

Brno z Husovického kopce

Pokračuju přes Majlont. Jediným přímým spojením západní a východní části Maloměřic je 250 m dlouhá pěší lávka přes kolejiště seřaďovacího nádraží, která spojuje ulici Slaměníkova a křižovatku Kulkova/Hády/Podzimní. Jestli vy nebo vaše děti milujete vláčky, můžu procházku s vyhlídkou z lávky jen doporučit :-)

seřaďovací nádraží Brno-Maloměřice seřaďovací nádraží Brno-Maloměřice seřaďovací nádraží Brno-Maloměřice

seřaďovací nádraží Brno-Maloměřice

Mířím do Ochozu u Brna, ale abych se vyhnula blátivým stezkám v údolí Říčky, beru to tentokráte raději přes Hády.

Brno z Hádů

z Hádů směrem na Vinohrady

Všimli jste si? Továrna Ergon, která se od roku 1989 stihla proměnit z téměř hotového provozu na výrobu protetických pomůcek v torzo, se konečně v roce 2022 dočkala demolice. Zda zde nakonec bude opravdu vilová čtvrť nebo jen asanovaná plocha ukáže až čas, původně mělo být hotovo v roce 2014!

Brno Brno

Brno z Hádů

Loni jsem na sněženky do lokality nad Ochozem vyrazila autem a pěšky pokračovala z parkoviště v Březinském údolí nedaleko jeskyně Malý Lesík. K základní orientaci mi posloužila modrá turistická značka - stačilo se dostat co nejblíže k vrcholu a poté kontrolovat směr k trigonometrickému bodu. S kolem je to o něco komplikovanější, ale nakonec se zadařilo. Z opačné strany na plošinu jezdí myslivci k posedu :-)

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

Zalesněný kopec Skalka (478 m) se zvedá severovýchodně nad obcí Ochoz u Brna. Vrcholová část krasové plošiny porostlá dubohabřinou je plochá - skalnaté výchozy se střídají s řadou mělkých prohlubní. A právě tady, na celkem rozlehlé ploše, se brzy zjara daří sněženkám.

lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

Nádhera... Slunce příjemně hřeje a zpěv ptáků ještě vylepšuje tu neskutečnou idylku.

lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

Sněženek je známo asi 14-17 druhů, ale u nás roste pouze sněženka podsněžník (Galanthus nivalis). Přirozeně se vyskytuje hlavně v listnatých lesích a zvláště hojně v lužních lesích. Ale do lužního lesa má tahle krasová plošina hodně daleko.

lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník lokalita Skalka, sněženka podsněžník

lokalita Skalka, sněženka podsněžník

Pohodových 50 km a kolo zralé do myčky :-)