Malé Karpaty 16.2.2024

Vápenná, Klokoč, Jelenia hora a Plavecký hrad

 

Malé Karpaty, asi 100 km dlouhé a 15 km široké pohoří se táhne od bratislavského Děvína nad soutokem Moravy a Dunaje až k Novému Mestu nad Váhom. A ač nejvyšší vrchol - Záruby - dosahuje výšky "pouhých" 768 m, je třeba vzít v úvahu, že oproti podhůří jde o převýšení 500 až 550 metrů.

Malé Karpaty

Malé Karpaty

Je půlka února, zřejmě nejteplejšího února v historii měření a příroda se začíná probouzet ze zimního spánku. Na koberce vzácných květů je přece jen ještě brzy, ale sněženky patří k prvním nedočkavcům. Původně jsem se tento týden chtěla toulat na sněžnicích v Jizerských horách, ale deště a rozvodněné řeky v kombinaci s chřipkou všechny plány zrušily. Tak aspoň jeden den dovolené...

 

Vyrážím v pátek brzy ráno autem. Do Plaveckého Podhradí to mám 120 km a cca 1:30 hod. jízdy s vyhnutím se slovenské dálnici. Předpověď počasí slibuje slunce po celý den, teploty kolem 13°C, ale docela větrno.

 

Plavecké Podhradie je ideálním výchozím místem pro jeden z nejkrásnějších pěších okruhů - okruh přes Vápennou (752 m), Klokoč (661 m), Jelení horu (415 m) a Plavecký hrad (423 m) měří cca 18 km, ale lze jej v případě potřeby zkrátit a zaparkovat je možno před Hostincem pod Bubnom ve středu obce.

výrazná Pohanská nad Plaveckým Podhradím

výrazná Pohanská nad Plaveckým Podhradím

Stoupání po žluté na Vápennou dá docela zabrat, ale lze se utěšovat tím, že pokračování už bude převážně dolů. A taky lze nabrat dech na hřebínku s Orlí skálou nad Čertovou dolinou.

nad Čertovou dolinou nad Čertovou dolinou nad Čertovou dolinou nad Čertovou dolinou

nad Čertovou dolinou

Občas nějaký ten popadaný strom a první sněženky.

pod Vápennou pod Vápennou pod Vápennou

pod Vápennou

A konečně je tady ostrý vápencový skalnatý hřebínek. S nadmořskou výškou 752 m se Vápenná řadí jako třetí nejvyšší vrchol Malých Karpat.

Vápenná Vápenná Vápenná

Vápenná

Východní srázy Vápenné jsou velice strmá vápencová bradla, ale západní část je porostlá lesem. Výhledy k západu nabízí jen rozhlednička na betonovém pylonu, ale za dnešního větru to zkoušet nebudu. I přiblížení se k hraně hřebene je možné jen s největší opatrností.

Vápenná Vápenná

Vápenná

Značka kopíruje hřeben a terén je to dneska docela náročný - mokré kameny a vodou nacucané kmeny stromů hodně kloužou.

NPR Roštún NPR Roštún NPR Roštún NPR Roštún NPR Roštún NPR Roštún NPR Roštún

hřebínek Vápenné

K dalšímu vyhlídkovému místu vede pěšinka od odbočky zelené značky směrem na Sklený vrch.

nad Měsíční loukou nad Měsíční loukou nad Měsíční loukou nad Měsíční loukou

nad Měsíční loukou

Z pramene Mesačná lúka zde doplnit vodu, ale horký čaj z termosky je momentálně lepší volbou. Na hřebínku mne to od jihovýchodu docela profouklo a jsem ráda, že teď pošlapu chvilku lesem.

přes Měsíční louku přes Měsíční louku přes Měsíční louku

přes Měsíční louku

Další odpočinkové místo se nabízí v sedle Uhliská.

Uhliská Uhliská

Uhliská

Bukový les vystřídaly louky pod vrcholem Klokoč - daří se zde suchomilné divizně ozdobné. Kvete od června do srpna a lodyhy dorůstají výšky 1-2 metry. Slovensky se tahle rostlina z čeledi krtičníkovitých jmenuje divozel :-)

Klokoč Klokoč Klokoč Klokoč

Klokoč

Až tolik tady nefouká - ideální čas k obědové pauze.

Klokoč Klokoč

pauza pod Klokočem

Vrchol Klokoče (661 m) označuje dřevěný kříž s hřebíky všech velikostí.

Klokoč Klokoč Klokoč Klokoč

Klokoč

A opět nádherné bukové lesy...

Klokoč Klokoč Klokoč Klokoč

mezi Klokočem a Ámonovou loukou

U Ámonovy louky stojí přístřešek nabízející úkryt před nepříznivým počasím a spolu s nedalekým pramenem se jedná o ideální místo k přenocování při přechodu Štefánikovy magistrály (Cesty hrdinů SNP).

pramen Nazdar pod Ámonovou loukou

pramen Nazdar pod Ámonovou loukou

Ámonova lúka

Ámonova lúka

Z Ámonovy louky lze pokračovat po modré přes vrchol Báborská nejkratší cestou k Plaveckému hradu, ale pokud máte dostatek sil a času, vezměte to přes Javorinku a Jeleniu horu. Kousek po červené na rozcestí Kubašová a poté po zelené nebo zkratkou po neznačené lesní cestě téměř po vrstevnici.

Javorinka Javorinka Javorinka Javorinka

Javorinka (562 m)

Otevřou se před vámi nádherné výhledy směrem na Kršlenici, Ostrý kameň, Veterlín, Čiernou skalu či nekonečnou Borskou nížinu.

Javorinka Javorinka Javorinka

z Javorinky

Pěšina se stáčí k západu a začíná klesat. Ten vyšší kopec je Pohanská a na tom nižším je zřetelná silueta Plaveckého hradu.

Javorinka

mezi Javorinkou a Jelení horou

Pěkné výhledy nabízí i Jelenia skala. A nejen výhledy - na jihozápadně orientované stráni svítí v trávě první kvítky koniklece velkokvětého.

Jelenia skala Jelenia skala Jelenia skala Jelenia skala Jelenia skala

Jelenia skala

Následuje další mimořádně krásné místo - Jelenia hora (415 m).

Jelenia hora Jelenia hora Jelenia hora

Jelenia hora

Klesáním po zelené ztrácím výškové metry, které bude třeba opět vystoupat po žluté do sedla pod Báborskou.

Jelenia hora

Jelenia hora zespoda

Úbočím vrcholu Pohanská po okraji stejnojmenné NPR je to už jen kousek k Plaveckému hradu. Sněženky tady kvetou po obou stranách pěšiny od pramene do sedýlka.

NPR Pohanská NPR Pohanská NPR Pohanská NPR Pohanská

NPR Pohanská

A konečně Plavecký hrad - mohutná hradní zřícenina středověkého pohraničního strážního hradu se tyčí na 423 m vysokém strmém bradle. Vstup do hradu je zdarma a jen na vlastní nebezpečí. Přes částečnou konzervaci jsou některé části zdiva značně nestabilní a hrozí případným pádem.

Plavecký hrad Plavecký hrad Plavecký hrad Plavecký hrad Plavecký hrad

Plavecký hrad

Plavecký hrad Plavecký hrad

Záhorská nížina

Plavecký hrad

Jelení hora a Javorinka

I vítr se konečně utišil a časově to vyšlo tak akorát. Je 17:00, už stačí jen seběhnout dolů do Plaveckého Podhradí a poté vyrazit na 120 km dlouhou trasu domů. Za Malackami už to bude potmě :-(

Plavecký hrad Plavecký hrad

Plavecký hrad