Buchlovice a Buchlov 11.5.2021

památky v omezeném provozu kvůli koronaviru

 

Už mám toho větru tak akorát dost. Není to ani na chození otevřeným terénem (natož po hřebenech), ani na focení kytiček. Nejvyšší čas vymyslet nějaký náhradní program.

 

Buchlovice

Státní zámek Buchlovice je ve správě NPÚ a za běžných podmínek by byl přístupný od 1. dubna veřejnosti. V souvislosti s koronavirem není :-( Ale v tomto případě je přístupný aspoň zámecký park. Vstupenka stojí 70 Kč a pravidlo ohledně zákazu shlukování zřejmě nebude problém dodržet.

Buchlovice

Buchlovice

Stavba zámku byla zahájena těsně před rokem 1700 bohatým a urozeným hrabětem Janem Dětřichem Petřvaldským, který zámek zamýšlel jako galantní dar své manželce Anežce Eleonoře z italského rodu Collona. Výsledkem je nejčistší příklad italské barokní vily ve středoevropském prostoru. Rod Petřvaldů vystřídali roku 1800 Berchtoldové, kteří zde žili až do roku 1945, kdy byl zámek na základě Benešových dekretů zestátněn.

Buchlovice

Buchlovice

Dvě samostatné budovy stojí zrcadlově proti sobě ve tvaru podkovy a odděleny jsou čestným dvorem s fontánou.

Buchlovice Buchlovice

Buchlovice

Zámecká zahrada s italskými barokními prvky byla zakládána zároveň s výstavbou zámku od počátku 18. století. Park, původně v italském stylu, byl podstatně rozšířen s nástupem Berchtoldů a přeměněn na anglický - vznikl přírodně krajinářský park, jehož kompozici tvoří travnaté plochy se skupinami jehličnatých a listnatých stromů. Do terasovitě tvořené zahrady je zakomponován i potok a atmosféru zámeckého komplexu za běžných podmínek dokreslují pávi, ale ti jsou dnes zavření :-( Petřvaldové měli pávy ve znaku.

Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice Buchlovice

Buchlovice

 

A zareaguju na komentář v návštěvní knize - k vidění zde bývá výstava fuchsií a taky je možné se podívat do záchranné stanice zvířat. Tak snad někdy příště.

 

Buchlov

Buchlov se honosí přízviskem "král slováckých hradů". Královský hrad stojí na stejnojmenném kopci v nadmořské výšce 509 metrů od první poloviny 13. století. Byl založen českým králem jako strategicky obranná pevnost a jako středisko se soudní pravomocí a takzvaným loveckým právem. Nikdy nebyl zcela dobyt. Ale o hradu to dneska nebude, pro veřejnost se hrad ve správě Národního památkového ústavu otevře až v červnu za zpřísněných hygienických podmínek.

Buchlov

hrad Buchlov z cesty k Barborce

Na Buchlově jsem už kdysi byla, ale nikdy jsem neměla příležitost k procházce ke kapli sv. Barbory (lidové pojmenování Barborka).

Chřiby Chřiby

hřeben Chřibů z cesty k Barborce

První písemná zmínka o kapli je z roku 1412, ale současný objekt ve stylu pozdního manýrismu je z roku 1672. Kaple s půdorysem řeckého kříže je zaklenutá kopulí. Kaple sloužila především jako rodová hrobka pro majitele buchlovského panství, ale jsou zde pochováni také soudcové loveckého práva a poustevníci řádu svatého Františka, kteří se o kapli starali až do 30. let minulého století.

kaple sv. Barbory kaple sv. Barbory kaple sv. Barbory

kaple sv. Barbory

Pro veřejnost je otevřeno během prázdnin - dovnitř lze vstoupit jen s průvodcem. Jsem trochu zklamaná, když je zavřeno, tak tu vlastně k vidění nic není :-( Ani výhled do kraje, protože vrcholek Modly je zalesněný :-(

 

Pokračuju po trase NS - kousíček za Čertovým sedlem je v mapě zakreslena vyhlídka Kostelíky.

Čertovo sedlo

Čertovo sedlo

vyhlídka Kostelíky vyhlídka Kostelíky

vyhlídka Kostelíky

Okruh naučné stezky mne dovede zpátky na parkoviště s hospodou. Jen škoda, že z hradu nic vidět není, pokud je zavřeno, nemá žádný smysl pokračovat nahoru k bráně :-(

Hospoda U Špalka Hospoda U Špalka

parkoviště pod Buchlovem a Hospoda U Špalka

Popojedu směrem k Brnu, další zastávka NPR Strabišov - Oulehla.