Přírodní park Baba 30.4.2022

prstnatec bezový

 

Přírodní park Baba je rozsáhlá zalesněná vyvýšenina s mnoha loukami. Celý tento komplex se nachází především na území Řečkovic, Bystrce, Medlánek a obce Česká. Zalesněný hřbet od Medlánek ke Kuřimi je asi 6 km dlouhý s nejvyššími vrcholy Sychrov (463 m) a Velká Baba (446 m). Rostou zde vzácná společenství dubů, jejichž tradiční domovinou je jižní Evropa. Kdysi pastviny, nyní několik set hektarů lesů a vzácných bylin, například orchidejí.

Přírodní park Baba

Přírodní park Baba

Ze směru od Medlánek se dostávám do oblasti Malé (399 m) a Velké Baby (446 m). Zdaleka to není taková nádherná záplava zelené jako před rokem.

Přírodní park Baba Přírodní park Baba

Přírodní park Baba

Prstnatec bezový je náš nejnižší prstnatec, je vysoký 10-25 cm a vytváří dvě formy – žlutou a červenou. Obě formy se obvykle vyskytují na jednom stanovišti, ale běžnější je žlutá forma a ta navíc začíná rozkvétat časněji než forma červená. Já našla červenou jen jednu a navíc nerozkvetlou, ale žlutých byly desítky.

Přírodní park Baba Přírodní park Baba Přírodní park Baba

Přírodní park Baba

Konečně jaro se vším všudy.

Přírodní park Baba Přírodní park Baba Přírodní park Baba Přírodní park Baba Přírodní park Baba Přírodní park Baba

Přírodní park Baba

Stromová kaple je přírodní formou svatostánku, který díky dlouhověkosti stromů stojí i stovky let. Od vysazení postupně dorůstá až se větve stromů propletou a kmeny vytvoří sloupoví. Vzniká tak symbol kontinuity, který budou ve své plné kráse, majestátnosti a plnosti vnímat až naši potomci.

 

Ta medlánecká na hranici Přírodního parku Baba dostala název Stromová Kaple věčného pramene. Tvoří ji 18 buků lesních a leží na severovýchodním úbočí kopce zvaného Bosně (365 m) pod zahrádkářskou osadou. Za jejím vznikem stojí MČ Brno-Medlánky a skupina naOKRAJI.

Stromová Kaple věčného pramene

Stromová Kaple věčného pramene

A toto jsou fotografie z dronu:

Stromová Kaple věčného pramene Stromová Kaple věčného pramene Stromová Kaple věčného pramene

Stromová Kaple věčného pramene

Stromová Kaple věčného pramene Stromová Kaple věčného pramene

hřeben Baby

Stromová Kaple věčného pramene

Ivanovice a Řečkovice, úplně vlevo Babí lom

Stromová Kaple věčného pramene Stromová Kaple věčného pramene

Medlánky