Krippenstein - Dachstein na sněžnicích 10.-12.3.2023

když se počasí předvádí z té horší stránky

 

Sněžnice jsem tuto zimu využila jen dvakrát - na pláních Vysočiny, poté v Beskydech, ale v plánu mám ještě dvě super akce s CK Kudrna. Tento víkend Krippenstein - Dachstein a o týden později Tauplitzalm, obojí v oblasti Solné komory v rakouských Alpách.

 

Ale s blížícím se víkendem a se zvyšující se spolehlivostí předpovědi počasí moje nadšení klesá téměř k nule. Bude pršet, sněžit, fučet a rozhodně nebude žádné azúro. A fučet má opravdu hodně... Storno poplatek při odstoupení 7 až 2 dny před odjezdem dělá 80% ceny a zrušení ze strany cestovky zřejmě nepadá v úvahu - vysoké lavinové nebezpečí či extrémně nepříznivá předpověď počasí to není.

 

K běžné zimní výbavě balím raději i pláštěnku, spát budeme v chatě Gjaidalm v místnosti typu "lager", takže je třeba mít vlastní spacák. Jídlo sebou brát nemusím - dokoupíme si na chatě polopenzí za 26€. WIFI je v ceně, ale za sprchu se připlácí.

 

Po dálnici z Brna přes Vídeň a Linz je to k spodní stanici lanovky Dachstein Krippenstein cca 430 km a pouze necelých 5 hodin jízdy - nejedeme totiž autobusem, ale dodávkou pro 9 osob.

 

Zpáteční jízdenka pro všechny tři úseky stojí 39,90€ (ceny roku 2023) a my ji máme zaplacenou v ceně zájezdu. Je hodina po poledni, tady dole, v nadmořské výšce 600 m není po sněhu ani památka, cestu nám zpříjemňovalo slunce a jarní teploty - uvidíme, co nás čeká nahoře.

 

První lanovka končí ve stanici Schönberg ve výšce 1 338 m. Odsud se chodí na návštěvu jedné nebo obou zdejších jeskyní – Rieseneishöhle (Obří ledová jeskyně) a Mammuthöhle (Mamutí jeskyně). Druhá lanovka končí pod Hoher Krippensteinem ve výšce 2 050 m. Odsud se chodí na vyhlídky Welterbespirale, 5fingers či Dachstein-Shark. Poslední třetí lanovka odtud jede směrem dolů do údolí do stanice Gjaid v nadmořské výšce 1 788 m, tedy nestoupá, ale klesá.

Krippenstein

úsek Schönberg - Krippenstein

Krasová plošina severně od Hoher Dachsteinu je nádhernou oblastí pro technicky nenáročné túry na sněžnicích. V zimě to tady připomíná tak trochu zasněženou poušť.

Krippenstein

úsek Krippenstein - Gjaid

 

Welterbespirale + 5fingers

V rychlosti jsme se v chatě Gjaidalm ubytovali a vyrazili co nejrychleji ven, protože s přibývajícím odpolednem se počasí zkazí.

Krippenstein Krippenstein

Gjaidalmhütte

Krippenstein

fotografii dominuje Taubenkogel (2301 m)

Stoupáme zpátky na Krippenstein okrajem modré sjezdovky - jiná cesta vzhůru kromě lanovky nevede.

Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein

úsek Gjaid - Krippenstein pro změnu pěšky

Hluboko pod námi se objevuje hladina Halštatského jezera v nadmořské výšce 508 m.

Krippenstein Krippenstein

Halštatské jezero

Lyžařů tudy dneska jezdí minimum. Je pátek, o víkendu by bylo hůř.

Krippenstein Krippenstein

ten oblý kopec je Gjaidstein (2794 m), vpravo od něj je ukrytý v mracích Hoher Dachstein (2995 m)

Pohodička, po sjezdovce to šlo i bez sněžnic.

Krippenstein

Welterbespirale

Krippensteinkapelle byla postavena v roce 1959 na památku obětí tragédie studentů z Heilbronnu. Deset 14-16letých studentů v doprovodu tří učitelů vyrazilo 15. dubna 1954 navzdory špatné předpovědi počasí z Obertraunu na Krippenstein. Pěšky, lanovka se tehdy teprve stavěla. Podcenili nebezpečí hor - padla hustá mlha, déšť se změnil v přívaly sněhu. Největší pátrací akce v alpské historii až v třímetrových závějích byla neúspěšná - první oběti byly nalezeny až po devíti dnech, 24. dubna, když sníh začal tát a posledního našli až po šesti týdnech.

Krippenstein Krippenstein

Krippensteinkapelle

Tak právě skončila pohoda :-( Z minuty na minutu nás obklopila mlha :-( Nemá smysl pokračovat na vyhlídku, jdeme zpátky...

Krippenstein Krippenstein

Krippenstein

Kontrast tmavě šedé oblohy s bělostí sněhu je docela děsivý...

Krippenstein Krippenstein

Krippenstein

A aby toho nebylo dost, začíná hustě sněžit :-(

 

Příjemnou tečkou byla večeře formou švédského stolu. Ňam :-)

Krippenstein

Gjaidalmhütte

 

Simonyhütte / Wiesberghaus

Cílem sobotního celodenního výšlapu měla být chata Simonyhütte na severním úpatí nejvyššího vrcholu Hoher Dachstein pohoří Dachsteingebirge. Chata v nadmořské výšce 2206 m stávala těsně pod Halštatským ledovcem, ale v současnosti ledovec už poněkud ustoupil.

 

Počasí si o našich plánech myslí svoje :-( Venku je šedobílo, fouká, dohlednost je mizivá a v noci hustě sněžilo. Cestu budeme hledat pomocí tyčového značení a jistit mapou a signálem GPS.

Gjaidalm

Gjaidalmhütte

Snídaně byla skvělá, je čas vyrazit.

Gjaidalm

Gjaidalmhütte

Snažit se dojít až na Simonyhütte za těchto podmínek zřejmě není dobrý nápad :-( Jednodušší bude varianta dojít k chatě Wiesberghaus. Ta stojí v nadmořské výšce 1884 m, takže výšlap to bude mnohem méně náročný.

z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus

z chaty Gjaidalm k chatě Wiesberghaus

Chata Wiesberghaus je z Halštatu přístupná jen pěšky, lanovka v mapě je jen nákladní.

chata Wiesberghaus chata Wiesberghaus

chata Wiesberghaus

chata Wiesberghaus

Játrový knedlíček na rakouský způsob :-) Leberknödelsuppe za 5,50€

V chatě jsme se zahřáli a poobědvali, ale pohled směrem k Simonyhütte nevypadá o nic lépe než ráno :-(

chata Wiesberghaus

cesta na Simonyhütte

Jednodušší a bezpečnější to bude vzít zpátky stejnou cestou.

chata Wiesberghaus chata Wiesberghaus

nad chatou Wiesberghaus

Bärengass Bärengass

Bärengass

Při zpáteční cestě se pouze na malou chvilku obloha protrhá a ukáže se nám výrazný Taubenkogel (2301 m)

Taubenkogel

Taubenkogel

Zpátky v chatě Gjaidalm jsme celkem brzy.

nedaleko chaty Gjaidalm nedaleko chaty Gjaidalm

nedaleko chaty Gjaidalm

Do večeře se dá stihnout sauna či krátká procházka okolím chaty. Nebo šlofík... Já vyrazila s foťákem k uzavřené chatě Oberfeld. Kdysi tady bývalo vojenské cvičiště - vojenský výcvikový prostor Dachstein byl založen v roce 1930 a používal zpočátku především k dělostřelecké střelbě, později po roce 1955 pro vysokohorský výcvik a vojákům prostor sloužil až do roku 2009.

Oberfeld

Oberfeld

výhledy od Oberfeldu

výhledy od Oberfeldu - směrem na Krippenstein

výhledy od Oberfeldu

výhledy od Oberfeldu - směrem na Taubenkogel

 

Welterbespirale + 5fingers + Dachstein-Shark

Ráno balíme, je neděle a chceme stihnout první jízdu lanovky. S nadějí, že snad jezdit bude i ta třetí, nejstarší část - zase fouká.

nad Gjaidalmhütte nad Gjaidalmhütte nad Gjaidalmhütte

nad Gjaidalmhütte

První pokus o výstup na Welterbespirale + 5fingers v pátek nevyšel, ale je to od lanovky jen kousek a máme možnost si to zopakovat. Batohy schováváme v budově lanovky a půjdeme jen nalehko. Nejprve na vyhlídku 5fingers a pokud nám počasí dovolí, zkusíme i žraločí vyhlídku.

nad Gjaidalmhütte

oblast Krippensteinu v zimě

Jsme tu momentálně sami :-)

Krippenstein Krippenstein Krippenstein

Krippenstein

Vyhlídková plošina 5fingers nabízí trochu toho adrenalinu pro každého. Jedna z nejúžasnějších vyhlídek se jako ruka natahuje přes 400 m hluboký sráz - každý z pěti prstů dlouhých přibližně 4 m je z jiného materiálu.

Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein Krippenstein

5fingers

10 minut a všechno je jinak. Počasí opět předvádí, co dovede a jak rychle se dokáže změnit. Začíná pršet a voda se na našem oblečení okamžitě mění v led. Nic podobného jsem ještě nikdy nezažila a zažít znovu ani nechci :-( Vrstva se lámala jako sklo :-(

 

Vracíme se zpátky k budově lanovky. Jak led za tepla odtává, jsme pro změnu totálně mokří... Jedeme dolů a domů :-(

Krippenstein Krippenstein

Krippenstein