Bílé Karpaty 4.+5.5.2024

orchidejové louky pod Javořinou

 

Tentokrát s pomocí auta. V sobotu ráno ho zaparkuju u silnice na Strání u odbočky na Kamennou búdu, udělám pěší kolečko přes Drahy a Porážky, ze soboty na neděli v autě někde přespím a v neděli si udělám další pěší kolečko po bělokarpatských loukách.

 

PR Drahy a NPR Porážky

Javořina, rozc. bus - PR Drahy - Přední louky - Zadní louky - NPR Porážky - Porážky (650 m) - Lesná (696 m) - PP Bahulské jamy - Javořina, rozc. bus, cca 14 km

 

V trávě se třpytí kapky rosy a ranní mlha se postupně rozpouští. Na daleké výhledy to zatím nevypadá, ale mým hlavním cílem jsou kytičky.

Bílé Karpaty

PR Drahy

PR Drahy v nadmořské výšce 400-513 m jsou bohatou orchidejovou lokalitou. Bývala to pastvina na suchých svazích nad obcí a charakteristický ráz jí dodávají porosty jalovce obecného. Místní asfaltové komunikace ji dělí na menší spodní a větší horní část, která je ohrazena a zřejmě se stále využívá jako pastvina.

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

PR Drahy

Z orchidejí se vyskytuje jeden z nejvzácnějších druhů Bílých Karpat tořič včelonosný, dále vstavač bledý, vstavač osmahlý, vstavač mužský znamenaný, vstavač vojenský, vstavač nachový, pětiprstka žežulník, pětiprstka hustokvětá, vemeník dvoulistý či vstavač trojzubý.

 

Já objevila jen spousty kvetoucích vstavačů vojenských, u cesty jednu okrotici dlouholistou a pár již odkvetlých vstavačů bledých. A ač jsem dostala i přesný tip ohledně tořiče včelonosného, tak na příslušném místě nic :-(

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

PR Drahy

Asfaltová lesní cesta mne kolem studánky Jalovec pohodlně úbočím Lesné téměř po vrstevnici dovedla až k rozsáhlým loukám kolem potoka Kazivec. Nádherným lesem pokrytým kobercem z medvědího česneku.

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

úbočím Lesné

Knížecí studánku založili už Lichtensteinovi lesníci a nedávno byla obnovena členy ČSOP Pantoflíček Slavkov. Ti se starají i o mokřadní lokalitu zvanou Kolo s bohatým výskytem orchideje prstnatce pleťového (ale pro ten je začátek května ještě příliš brzy).

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

Knížecí studánka a mokřadní lokalita Kolo

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

předpověď bouřek se zřejmě vyplní

NPR Porážky, komplex luk se solitérními stromy v nadmořské výšce 530 až 640 m, je jedinou lokalitou všivce statného v ČR. Ten kvete v červnu, takže na něj je také ještě brzy. Tak aspoň obě formy prstnatce bezového :-)

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

NPR Porážky

A vstavač mužský.

Bílé Karpaty

NPR Porážky

Neznačené a lesní technikou poničené cesty mne dovedly na nejvyšší místo trasy - na vrchol Lesné (696 m) s výhledy k Velké Javořině.

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

v oblasti Lesné

Pauza na Lesné byla nakonec kratší než bylo původně v plánu. Bez slunce byla zima a ze směru od Javořiny bylo slyšet hřmění - je čas se raději vrátit k autu a popřemýšlet, kde vlastně dneska přespím.

 

Ale dlouho jsem se nerozmýšlela - prostě využiju toho, že mám auto a vyvezu se pod vrchol Velké Javořiny na parkoviště u Holubyho chaty :-) Je to odsud přes Strání jen 25 km a za půl hodiny jsem tam a do té doby se vyprší i ta bouřka :-)

 

Velká Javořina

A tady pár obrázků z večera či následujícího rána:

Bílé Karpaty

Holubyho chata

Bílé Karpaty

směrem k jihu, Čachtické Karpaty a město Stará Turá

Bílé Karpaty

pro změnu bouřka nad Uherským Hradištěm

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

vysílač z roku 1994, stožár má výšku 131 m

Bílé Karpaty

pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti slavnostně odhalený 7.6.1990

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

směrem k severozápadu

Nejvyšší čas zalézt v autě do spacáku. Teplo vypadá jinak :-(

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

ráno na Velké Javořině

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

pro změnu z dronu, ale vítr brzy zesílil nad doporučenou mez

 

NPR Zahrady pod Hájem

NPR Zahrady pod Hájem je tvořena květnatými loukami, starými sady a remízky. Mimo to jsou zde listnaté a borovicové lesíky a v dolní části rezervace i řada drobných políček. Takže opět spousty kvetoucích vstavačů vojenských, odkvetlých vstavačů bledých a k tomu vzácný tořič čmelákovitý.

Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty Bílé Karpaty

NPR Zahrady pod Hájem

A taky jeden hlístník hnízdák a několik bradáčků vejčitých na kraji lesa.

Bílé Karpaty Bílé Karpaty

NPR Zahrady pod Hájem

Při cestě zpátky do Brna jsem se ještě krátce zastavila v NPR Strabišov-Oulehla, což si zaslouží svou vlastní stránku.