Údolí Chlébského potoka 1.3.2023

čas kvetoucích bledulí II.

 

Po dopolední procházce přes Veselský chlum a Hrušín popojíždím autem pár kilometrů severněji - do vesničky Černovice je to po silnici 3. třídy cca 14 km a právě Černovice jsem si vybrala jako výchozí bod, abych poznala zas jiný kousek téhle části Hornosvratecké vrchoviny. Protože tohle není moje první putování za krásou bledulí v Chlébském, poprvé jsem tu byla v březnu 2009 a od té doby jsem tuhle první ukázku jara vynechala jen vyjímečně.

Černovice

rybník Pilát v Černovicích

U kulturního domu lze pohodlně zaparkovat a z náhorní planiny mne zelená turistická značka dovede po proudu Chlébského (nebo také Černovického) potoka do bledulového údolí.

po proudu Chlébského potoka po proudu Chlébského potoka

po proudu Chlébského potoka z Černovic

Ve stínu lesa mrzne, kam zasvítí sluníčko, tam kraluje mazlavé bláto. A lesa tu po kůrovcové kalamitě moc nezbylo... Ale zas zahlídnete skalky, které byste normálně ukryté v lese vůbec nezaregistrovali.

po proudu Chlébského potoka po proudu Chlébského potoka

po proudu Chlébského potoka z Černovic

To zas budu vypadat... Navíc jsem někde špatně odbočila a ztratila zelenou... Hlavně abych nemusela brodit...

po proudu Chlébského potoka po proudu Chlébského potoka po proudu Chlébského potoka

po proudu Chlébského potoka z Černovic

Před dvěma lety, v době covidové uzávěry okresů, jsem došla k rozcestí Kačiny po asfaltové lesní cestě od Brumova a pak pokračovala za bledulemi po pěšině podél Chlébského potoka. Všechno je momentálně jinak, dneska to tudy šlo jen kousek - údolí Chlébského potoka je doslova zavaleno popadanými stromy :-(

údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka

údolí Chlébského potoka

Smutný to pohled.

údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka

údolí Chlébského potoka

K pauze jsem vždycky využívala tábořiště trampské osady Saginari Diogenes :-(

údolí Chlébského potoka

údolí Chlébského potoka

Nezbylo než tu nejhorší část obejít po asfaltu. Na louce, kde se otáčí NS Údolím Chlébského potoka zpátky do Chlébského, to naštěstí vypadalo mnohem lépe. A zřejmě nebude tak zle ani směrem na Chlébské, ale tam jsem nepokračovala, protože den už řádně pokročil a já se potřebovala vrátit k autu do Černovic pokud možno za světla.

údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka

údolí Chlébského potoka

Pokud tuhle lokalitu neznáte, normálně se chodí na bledule z vesničky Chlébské po naučné stezce, v mých stopách to nezkoušejte!

 

Vracím se zpátky lesem nelesem, opět blátem a roštím. Tentokráte se snažím držet vysoko nad pravým břehem Chlébského potoka.

údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka

nad údolím Chlébského potoka

Přibylo výhledů... To uprostřed jsou Černovice.

údolí Chlébského potoka údolí Chlébského potoka

nad údolím Chlébského potoka

údolí Chlébského potoka

kříž v Černovicích

Na závěr pár záběrů z dronu nad silničkou spojující Černovice a Brumov. Sluníčko mizí za obzor a prudce se ochlazuje. Ještěže se dá v autě zatopit - vyhřívané sedadlo je geniální vynález a v termosce se ještě najde zbytek čaje.

mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem mezi Černovicemi a Brumovem

nad údolím Chlébského potoka