Tatry 25.9.-4.10.2015

tatranské pastorále

 

Celý rok se vždy těším na období, kdy jsou hory nejkrásnější - na období zvané babí léto. Jenže babí léto je jednou ze singularit v ročním průběhu počasí ve střední Evropě, jev víceméně přesně vázaný na určité kalendářní období, ale tak jako vše týkající se počasí, jev zcela nevyzpytatelný.

v závěru Hlinské doliny

Tatry, závěr Hlinské doliny

Není to jednoduché. V létě, se vším potřebným v batohu na zádech je plánování snadné, ale takhle začátkem podzimu je nutné mít ubytování zajištěné dopředu a v teple. Zároveň bych si ráda po čtyřech letech zopakovala Orlí Perč, což znamená, že si musím zajistit i ubytování na polské straně Tater. Takže kdy??? Podle klimatologů se babí léto průměrně vyskytuje v období od 21. září do 2. října a proto je nazýváno i létem svatého Václava (svátek 28. září). A protože úspěšnost týdenní předpovědi počasí je mizivá, nezbývá než to prostě risknout...

Batizovské pleso

Tatry, Batizovské pleso

Jako první si zamlouvám ubytování v polské turistické chatě Murowaniec - stačí mi k tomu čeština a rezervační formulář na stránkách schroniska a poté paypal účet pro zaplacení zálohy. Následuje hledání nějakého cenově přijatelného noclehu nejlépe v Tatranské Lomnici, ale odpovědi zní "obsazeno". Málokde lze okamžitě zjistit, zda-li mají volno a kolik budou za ubytování jedné osoby chtít, ale jednu takovou možnost přece znám - server booking.com :-) Pár kliků a platební karta stačí, abych si zajistila nocleh v turistické ubytovně Sorea Hrebienok a v horském hotelu Popradské pleso :-) Má to ale jednu nevýhodu, storno poplatky jsou téměř všude 100% a zřejmě si je dokážou přes platební kartu i automaticky stáhnout.

Orlí Perč

Tatry, Orlí Perč

Vzdálenost Brno - Starý Smokovec bez slovenské dálniční známky vychází na 355 km a necelých 6 hodin. Což je samozřejmě teorie, rozkopaným Rožnovem p.R, totálně ucpanou Žilinou a Ružomberkem, v dešti a posléze tatranskou magistrálou v mlze a s přestávkou na protažení jsem ráda, když za hotelem Grand, na parkovišti pro hotel Sorea Hrebienok, zaparkuji po 7 hodinách jízdy. Mám 5 minut na sbalení všeho potřebného, poslední lanovka má odjezd v 19:00. Normálně bych na Hrebienok šlapala pěšky, cenu 8€ za necelých 5 minut jízdy na vzdálenost 2 km jsem ochotna zaplatit jen kvůli dešti :-( Vždyť je to jen šikmá kolejová dráha, na které jsou dvě kabiny poháněné pomocí tažného lana - trať je jednokolejná a jen uprostřed se nachází dvoukolejná výhybna, která slouží ke "křížení" proti sobě jedoucích kabin.

Červené vrchy

Tatry, Červené vrchy

Turistická ubytovna Sorea Hrebienok je rozhodně ta nejluxusnější turistická ubytovna jakou znám :-) Za akční cenu 16€ (+1€ taxa + 4€ příplatek za jednolůžko) získáte parádně vytopený hotelový pokoj s vlastním WC a sprchou s výhledem na hory a ve společenské místnosti v přízemí je k dispozici televize a taky wifi zdarma.

 

Všude jinde, na chatě Murowaniec i v hotelu Popradské pleso, mám rezervováno pouze lůžko ve vícelůžkovém pokoji.

 

A stále prší...

Hladké sedlo

Hladké sedlo

Štrbské pleso

Štrbské pleso

kompletní rozcestník:

 

Úvod (tato stránka)

---

Den první - ve znamení deště a větru - z Hrebienku na Skalnaté pleso a s brzkým návratem, raději si v posteli pustím některý z dílů Hercule Poirota než dál šlapat ve větru a dešti v převleku za žlutého trpaslíka :-)

---

Den druhý - ve znamení zledovatělých skal po včerejším dešti - z Hrebienku Velkou Studenou dolinou do sedla Prielom (2288 m), ale kvůli bezpečnosti raději po stejné trase zpět namísto původně plánovaného přechodu na Polský hřeben, vrchol Vysoké a Velickou dolinou.

---

Den třetí - konečně trocha sluníčka, ale stále hrozná zima a severní vítr, přesun na polskou stranu Tater, autobusem do Zakopaného a z Kuznice přes Przelez miedzy Kopami (Kopa Krolowa Wlk.a Ml.) k chatě Murowaniec na Hali Gąsienicowej a k plesu zvanému Czarny Staw Gąsienicowy v závěru Doliny Suchej Wody.

---

Den čtvrtý - původně jsem měla v plánu zdolat Orlí Perč, ale stále fouká severák a od výšky cca 1800 metrů je vše bílé a severní stěny obzvlášť (a Orlí Perč vede převážně po severní straně), na řadu tedy přichází nesrovnatelně bezpečnější náhradní program - výšlap přes Kasprův vrch hřebenem Červených vrchů na Kopu Kondracku (2005 m) a zpět po stejné trase, tj. převážně po jižní straně hřebene kryté před větrem.

---

Den pátý - ráno nevěřím vlastním očím (a nejsem sama), za okny schroniska Murowaniec sněží a mne čeká "natěžko" přechod z polské části Tater zpět na Slovensko přes sedlo Závory (1877 m) a Vyšné Koprovské sedlo (2180 m) k Popradskému plesu a stejnojmennému hotelu. Ale mám připravenu i nouzovou variantu, předposlední autobus z Lysé Polany odjíždí v 16:55 a poslední 20:15. Když nezvládnu v rozumnou hodinu dorazit do hotelu Popradské pleso, můžu nouzově prostě přespat v autě zaparkovaném ve Starém Smokovci :-( Ale nakonec to vyšlo, ač ráno začalo sněhem, odpoledne na jižní straně Tater již vládlo babí léto

---

Den šestý - zázraky se dějí, dneska obloha bez mráčku, bez větru, prostě babí léto jak má být, vyrážím nalehko z hotelu Popradské pleso na Štrbské pleso a poté okruhem Mlynickou a Furkotskou dolinou.

---

Den sedmý - babí léto pokračuje, zimní bunda, čepice a rukavice opět putují do batohu a přede mnou je poslední přesun "natěžko" - z hotelu Popradské pleso po Tatranské magistrále přes Ostrvu, Batizovské pleso a Sliezsky dom do turistické ubytovny Sorea Hrebienok

---

Den osmý - třetí a poslední den ve znamení babího léta - z Hrebienku Malou Studenou dolinou přes Téryho chatu do sedla Sedielko a Javorovou dolinou do Tatranské Javoriny (a busem zpět)

---

Den devátý - z Hrebienku pokus o výstup na Slavkovský štít, ale protože cesta na vrchol nebyla bezpečná kvůli silnému větru a vrchol se navíc ukryl v mracích, raději jsem to vzdala cca v polovině. Vždyť ještě musím seběhnout z Hrebienku dolů k autu a ujet 355 km :-( Příště pojedu raději vlakem nebo busem a prospím to :-(

nad Mlynickou dolinou

nad Mlynickou dolinou

z Ostrvy

z Ostrvy

 

Mapy.cz nejsou pro Vysoké Tatry tím nejvhodnějším mapovým serverem, protože nezobrazují odhadované časy túr, mají málo vyznačených vrcholů a vrstevnice zřejmě zobrazují automaticky z výškových SRTM údajů. Raději proto používám mapu na www.cykloserver.cz. Tu ale umím do stránky prostě jen nakopírovat jako obrázek (ale na serveru si do ní můžete zakreslit trasu a poté vygenerovat výškový profil a spočítat vzdálenost).

 

AKTUALIZACE 30.11.2015

Dostala jsem pár tipů, tak se o ně rozdělím :-)

 

Na stránkách www.e-gory.pl jsou k dispozici polské online mapy. Ne všechny se mi podařilo spustit, ale nejvíce se mi líbí ty pod odkazem Tatry Polskie (nebo ještě lépe přímo na stránkách autora mapy). Ale špatné nejsou ani ty pod odkazem Tatry, Podhale (Sygnatura)